понеділок, 29 листопада 2021 р.

Набрав чинності Закон, що врегульовує автоматичний перехід прав на землю після оформлення розташованого на ній майна

 


28 жовтня набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо єдиної правової долі земельної ділянки та розміщеного на ній об’єкта нерухомості» №1174-IX від 02.02.2021 р.

Закон спрямований на врегулювання одночасного переходу права приватної власності/права користування земельною ділянкою, на якій розміщений об’єкт нерухомого майна (житловий будинок (крім багатоквартирного), інша будівля або споруда), об’єкт незавершеного будівництва (далі – об'єкт).
Законом внесено зміни до: 
- Земельного кодексу України, 
- Цивільного кодексу України, 
- Закону України «Про оренду землі», 
- Закону України «Про іпотеку».
 
Асоціація міст України звертає увагу органів місцевого самоврядування, що Законом  №1174-ІХ:
► встановлено строк в 30 днів для розірвання та укладення нового договору на встановлення порядку користування землею між співвласниками будівлі;
Це обумовлено тим, що у випадку, коли власником земельної ділянки є територіальна громада, то рішення приймається відповідним органом місцевого самоврядування. Саме для уникнення порушення строків пов’язаних з розкладом сесій або засідань таких органів, встановлено законодавцем строк в 30 днів, який є необхідним та достатнім в даній ситуації.
► передбачено правові наслідки невиконання вимог щодо обов’язковості розірвання/укладення договору та відшкодування новим власником майна плати за землю.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар