четвер, 25 листопада 2021 р.

Практична сесія у Тернопільському РВ: Врегулювання процесу надання та споживання послуг ЖКГ


25 листопада Тернопільське регіональне відділення Асоціації міст України провело практичну сесію із застосування законодавства на тему: «Врегулювання процесу надання та споживання житлово-комунальних послуг, а також питань перехідного періоду в умовах введення в дію Закону України «Про житлово-комунальні послуги»».

Захід відбувся в рамках спільного проєкту Асоціації міст України та ДЕСПРО.

У заході взяли участь міські, селищні та сільські голови, їх заступники, а також спеціалісти, відповідальні в громадах за сферу діяльності житлово-комунального господарства.

Тренер заходу – заступник директора департаменту – начальник управління житлово-комунального господарства та енергозбереження Тернопільської обласної державної адміністрації Близнюк Софія Володимирівна.


Зі вступним словом виступив Виконавчий директор Тернопільського РВ АМУ Руслан Фронц, який відзначив актуальність теми надання ЖКГ послуг. Руслан Степанович зауважив, що ще у грудні минулого року Верховна Рада ухвалила у другому читанні та в цілому Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання окремих питань у сфері надання житлово-комунальних послуг» (законопроєкт №2458). Норми прийнятого Закону, робота над яким тривала майже два роки, спрямовані на врегулювання проблемних питань, пов’язаних з введенням в дію Закону України «Про житлово-комунальні послуги».


Також Руслан Степанович наголосив, що усі сфери потребують чималих фінансових вкладень, ЖКК сфера не є виключенням. Тому, аби місцеве самоврядування мало змогу якісно надавати послуги жителям громад, Асоціація міст України відстоює позицію щодо поступового протягом 2022-2025 рр. збільшення частки зарахування ПДФО до бюджетів громад до 80 відсотків, проте у 2022 році хоча б 65%. За підрахунками АМУ цих 5 % для громад Тернопільщини у грошовому еквіваленті становитиме майже 250 млн. гривень.

Заступник директора департаменту – начальник управління житлово-комунального господарства та енергозбереження Тернопільської обласної державної адміністрації Близнюк Софія детально розповіла про законодавчі зміни у сфері житлово-комунального господарства та енергоефективності.

Модератор заходу роз’яснила нюанси застосування Закону України 1060-ІХ «Про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання окремих питань у сфері надання житлово-комунальних послуг» від 03.12.2020 р.


Софія Богданівна
донесла інформацію:

- про укладання публічних договорів;

- про форми управління багатоквартирним будинком;

- щодо низького відсотку оснащення вузлами комерційного обліку, оскільки вже з 01.08.2022 року передбачені штрафні санкції;

-про інвестиційні програми у сферах централізованого тепло-, водопостачання та водовідведення;

- про низьку активність ОСББ Тернопільщини. Лише 19 ОСББ взяло участь у програмі «Енергодім». Хоча Тернопільська область посідає 2-ге місце в Україні за кількістю створених ОСББ.

- відзначила важливість енергомоніторингу. У кожній громаді повинен бути енергоменеджер.

- про технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання з багатоквартирного будинку;

- про наявність у Тернопільській області 1416 об’єднань співвласників багатоквартирного житлового фонду та багато ін.

Заступник начальника управління житлово-комунального господарства та енергозбереження Департаменту архітектури, містобудування, ЖКГ та енергозбереження Градовська Надія Олегівна розповіла про поводження з побутовими відходами та про благоустрій населених пунктів.



Надія Олегівна відзначила, що на території Тернопільської області функціонує 753 несанкціонованих сміттєзвалища, а повинно бути 55. Тому громадам необхідно ліквідовувати несанкціоновані сміттєзвалища, оскільки Державна екологічна інспекція регулярно проводить перевірки й накладає штрафні санкції. Також Градовська Надія відзначила, що лише 210 з 1058 населених пунктів має роздільне збирання сміття.

Заступник начальника Управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології Тернопільської міської ради-начальник Відділу експлуатації інженерно-транспортних споруд Мокляк Вячеслав Іванович та Начальник відділу з експлуатації та ремонту житлового фонду Тернопільської міської ради Муца Ганна Михайлівна поділились досвідом управління житлово-комунальним господарством в Тернопільській міській громаді.


Учасники практичної сесії обмінювались досвідом, обговорювали проблеми, які все ж є у сфері житлово-комунального господарства.

Відео заходу.

Немає коментарів:

Дописати коментар