четвер, 18 листопада 2021 р.

У Тернопільському РВ АМУ відбувся практикум


18 листопада Тернопільське регіональне відділення Асоціації міст України провело практичну сесію із застосування законодавства на тему: «Дерегуляція у сфері землеустрою, усунення корупційних ризиків в управлінні земельними ресурсами, передача земель поза межами населених пунктів до комунальної власності громад. Проведення аукціонів з продажу та передачі в користування земельних ділянок через електронну торгову систему».

Захід відбувся в рамках спільного проєкту Асоціації міст України та ДЕСПРО.

Тренер заходу – начальник юридичного управління Головного управління Держгеокадастру у Тернопільській області Цвігун Ірина Мирославівна.

Ще одним спікером заходу була заступник начальника Головного управління Держгеокадастру у Тернопільській області Бліщ Валентина Олегівна.


Зі вступним словом виступив Виконавчий директор Тернопільського РВ АМУ Руслан Фронц, який зауважив:

«Триває земельна децентралізація, прийнято ряд законів в розробці яких Асоціація міст України брала участь, громади отримали право розпоряджатися землями поза населеними пунктами, проте завжди є проблемні питання, що потребують обговорення, внесення змін до законодавства».


Руслан Фронц підгадав, що влітку АМУ проводила ряд вебінарів, присвячені цій тематиці, і завжди є багато питань що потребують роз’яснень

Виконавчий директор наголосив:

«Триває бюджетний процес і пропонуються різні зміни до Бюджетного кодексу України. Зокрема, урядовий законопроєкт № 6062 пропонує 70% надходжень від викупу земельних ділянок комунальної власності зараховувати до держбюджету. Хоча законопроєкт був знятий з розгляду, проте може бути винесений повторно, а наслідком ухвалення законопроєкту можуть стати значні втрати місцевими бюджетами частини доходів від викупу земельних ділянок комунальної власності. Ухвалення законопроєкту є неприпустимим, тому громади надсилають звернення до нардепів щодо неприйнятності таких змін».

Також Фронц Руслан повідомив, що нещодавно прийнято нову методику нормативної грошової оцінки земельних ділянок, відповідно до якої буде зменшення нарахованої плати за землю, яка зараховується до бюджетів громад. Наслідки змін – втрата місцевими бюджетами України 5 млрд. гривень. Тому АМУ пропонує громадам звернутися до Президента України щодо скасування прийнятої методики.


Начальник юридичного управління Головного управління Держгеокадастру у Тернопільській області Ірина Цвігун детально розповіли про Закон України №1423-ІХ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин». Велику увагу тренер приділила питанням передачі земель поза межами населених пунктів до комунальної власності громад (презентація).


Під час практично сесії учасники також дізнались про проведення аукціонів з продажу та передачі в користування земельних ділянок через електронну торгову систему (Закон України №1444-ІХ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо продажу земельних ділянок та набуття права користування ними через електронні аукціони»). Про усі нюанси проведення аукціонів розповіла заступник начальника Головного управління Держгеокадастру у Тернопільській області Валентина Бліщ.


Учасники мали змогу також обговорити практичні питання. Заступник начальника відділу земельних відносин Тернопільської міської ради Трачук Ганна поділилась досвідом  управління земельними ресурсами в умовах децентралізації на прикладі Тернопільської міської громади.

 


Під час практичної сесії відбулось активне обговорення проблемних питань щодо земельних відносин у громадах Тернопільщини. Учасник практичної сесії відзначають, що хоть Закони ухвалюють, проте проблем ще є чимало. Існує багато технічних нюансів у проведенні електронних аукціонів.

Відеозапис заходу.






Немає коментарів:

Дописати коментар