понеділок, 15 листопада 2021 р.

Олександр Слобожан: У діалозі з центральною владою Асоціація міст України захищає інтереси усіх громад

 


11 листопада розпочав роботу 6-й Форум «Ефективне місцеве самоврядування, як запорука демократичної та правової держави».

Виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан виступив спікером дискусії «Асоціації місцевого самоврядування: принципи Європейської хартії місцевого самоврядування, практики в Україні та законодавче регулювання».
У панельній дискусії також взяли участь: Народний депутат України, Голова підкомітету з питань регіональної політики та місцевих бюджетів Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Вячеслав Рубльов, Заступник Міністра розвитку громад та територій України В’ячеслав Негода та представники інших асоціацій органів місцевого самоврядування.
   
Олександр Слобожан розповів, що на сьогодні до Асоціації міст України входять 954 муніципалітети. Інформація про членів Асоціації міст України відкрита та доступна на сайті АМУ. Баланс представництва інтересів різних громад забезпечується завдяки тому, що в АМУ діють 4 палати: великих, середніх, малих міст та сільських громад. Представники палат, попередньо домовившись між собою та узгодивши свої вимоги, вносять пропозиції та формують спільну позицію, яку АМУ включає в діалог із центральною владою.
Виконавчий директор АМУ нагадав, що Закон Про Асоціації, який був прийнятий у 2009 році, влаштовував усіх, а зараз, після прийняття змін  до цього закону у 2016 році, що були спрямовані на боротьбу проти голови АМУ, з’явилися проблеми. Вирішити їх можна, повернувши першу редакцію цього Закону.
«Асоціація міст України захищає інтереси усіх громад у діалозі з центральною владою», - наголосив Олександр Слобожан.
Нещодавно Уряд схвалив нову Методику нормативно грошової оцінки земель, за якою втрати місцевих бюджетів складуть 5 млрд грн, і більше всіх  втратять саме сільські громади. Жодна асоціація, крім АМУ, не виступила проти – звернув увагу О.Слобожан, -   а ми наголошуємо Уряду - ніякої децентралізації не буде, поки немає бюджетів».
 
 
Також, під час панельної дискусії обговорювалося питання доцільності державного фінансування асоціацій органів місцевого самоврядування. Олександр Слобожан висловив позицію, що асоціації мають бути самодостатніми, оскільки фінансування від держави може стати важелем впливу на позицію асоціацій. Він також нагадав, що коли у Держбюджеті на 2014 рік було передбачено 1 млн грн для Асоціації міст України, АМУ передала ці кошти на потреби армії.
 

Організатори Форуму «Ефективне місцеве самоврядування як запорука демократичної та правової держави»: Комітет Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, Міністерство розвитку громад та територій України, Донецька обласна державна адміністрація, Луганська обласна державна адміністрація, Львівська обласна державна адміністрація за сприяння та підтримки Програми Ради Європи «Децентралізація і реформа публічної адміністрація в Україні».

Немає коментарів:

Дописати коментар