четвер, 4 листопада 2021 р.

Парламент прийняв за основу законопроект, що створює передумови для "автономізації" державних закладів охорони здоров’я

 


2 листопада Верховна Рада України прийняла за основу проект Закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення системи управління сферою охорони здоров’я та забезпечення медичного обслуговування населення" №5873.

Законопроект спрямований на створення передумов для так званої «автономізації» державних установ, тобто перетворення їх в державні некомерційні підприємства для формування єдиного медичного простору, запровадження пацієнтоорієнтованих і конкурентних засад фінансового забезпечення таких закладів тощо. Проект також врегульовує питання функціонування електронної системи охорони здоров’я (ЕСОЗ), зокрема поширення її роботи на усю сферу охорони здоров’я, у тому числі на реабілітацію у сфері охорони здоров’я, громадське здоров’я, донорство крові та її компонентів, а також для здійснення контролю якості наданих медичних та реабілітаційних послуг, уникнення їх подвійного фінансування, роботи з персональними даними та їх захистом, запровадження можливості обміну необхідною інформацією між ЕСОЗ та іншими інформаційно-телекомунікаційними системами.
Законопроектом пропонується замінити визначення «технічні та інші засоби реабілітації» на «допоміжні (технічні) засоби реабілітації», та надано їхнє визначення, що відповідає рекомендаціям ВООЗ, висловленим у експертному звіті ВООЗ «Ситуаційний аналіз сектору допоміжних технологій» за результатами оцінки вітчизняного регулювання забезпечення ТЗР, проведеної у 2020-2021 роках. Дане визначення базується на термінології, що міститься у ратифікованій Україною міжнародній класифікації ІSO 9999:2016 ,,Assistive products for persons with disability – Classification and terminology” (ISO 9999:2016, NEQ) та офіційній термінології ВООЗ. законопроектом пропонується замінити визначення «технічні та інші засоби реабілітації» на «допоміжні (технічні) засоби реабілітації», та надано їхнє визначення, що відповідає рекомендаціям ВООЗ, висловленим у експертному звіті ВООЗ «Ситуаційний аналіз сектору допоміжних технологій» за результатами оцінки вітчизняного регулювання забезпечення ТЗР, проведеної у 2020-2021 роках. Дане визначення базується на термінології, що міститься у ратифікованій Україною міжнародній класифікації ІSO 9999:2016 ,,Assistive products for persons with disability – Classification and terminology” (ISO 9999:2016, NEQ) та офіційній термінології ВООЗ. 
Законопроєкт лягає в загальну концепцію реформи здоров'я України і стосується автономізації закладів державного рівня.

Немає коментарів:

Дописати коментар