середу, 17 листопада 2021 р.

АМУ провела перший вебінар щодо організації в громадах соціального захисту, соціального забезпечення та захисту прав дітей

 


15 листопада Асоціація міст України провела перший із серії загальнонаціональних вебінарів для органів місцевого самоврядування щодо організації в територіальних громадах соціального захисту, соціального забезпечення та захисту прав дітей. Вебінари проходять в рамках проєкту «СПІЛЬНО» (презентація), який впроваджується Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ), Асоціацією міст України, Українською мережею за права дитини та партнерами за фінансової підтримки Федерального міністерства економічного співробітництва та розвитку через Німецький банк розвитку (KfW). 

У вебінарі взяло участь близько 700 учасників: заступники сільських, селищних, міських голів та керівники місцевих органів соцзахисту і служб у справах дітей. Вебінар відкрив керівник Департаменту соціальної політики ЮНІСЕФ в Україні Юсуф Бафозода.
Експерти Асоціації розкрили під час вебінару чотири теми:
  • реформування системи державної влади та нагляду за діяльністю місцевого самоврядування;
  • виклики децентралізації та реформа системи соціального захисту населення, основні повноваження органів місцевого самоврядування у сфері соціального захисту населення, захисту прав дітей та наданні соціальних послуг;
  • формування якісного кадрового потенціалу органів місцевого самоврядування.
► Щодо реформування системи державної влади та нагляду за діяльністю місцевого самоврядування
Експерти розповіли про перспективи трансформації місцевих державних адміністрацій з органів управління у органи нагляду за законністю діяльності органів місцевого самоврядування та місцевих органів державної влади. Учасники утримали загальне уявлення про систему державного нагляду, місце в ній державних адміністрації та процедури, які вони будуть застосовувати. Для учасників було важливо отримати цю інформацію для підготовки до змін у системі контролю за діяльністю органів місцевого самоврядування. Учасники вебінару отримали відповіді на свої питання, зокрема щодо відповідальності за нестворення органів з надання соціальних послуг та різниці між власними та делегованими повноваження органів місцевого самоврядування у контексті державного контролю.

► Щодо формування якісного кадрового потенціалу органів місцевого самоврядування
Експерти розказали про перспективи реформування служби в органах місцевого самоврядування, кадрового розвитку працівників та уявлення про зміни, які суттєво вплинуть на діяльність органів місцевого самоврядування у сфері соціального захисту: надання права керівникам органів соцзахисту самостійно приймати кадрові рішення; залишення на службі кваліфікованих працівників, які досягли граничного віку; підвищення загального професійного рівня через запровадження обов'язкових кваліфікаційних вимог до посад. Тема була цікава учасникам вебінару, оскільки кадрове забезпечення органів місцевого самоврядування у сфері соціального захисту страждає від високої плинності кадрів та низької престижності служби. Основна проблема - низький рівень оплати праці і майже повна відсутність соціального пакету, а керівники органів місцевого самоврядування у сфері соцзахисту та захисту прав дітей мають лише опосередкований вплив на прийняття кадрових питань. Інформація про перспективи вирішення вказаних проблем повинна мотивувати учасників до подальшої роботи в органах місцевого самоврядування та необхідності вдосконалюватись. Учасники задавали питання про перспективи пенсійного забезпечення, механізми гарантування достойного рівня оплати праці, можливість поєднання служби і депутатської роботи та доцільність запровадження типових штатів.

► Щодо викликів децентралізації та реформа системи соціального захисту населення, основних повноважень органів місцевого самоврядування у сфері соціального захисту населення, захисту прав дітей та наданні соціальних послуг
Експерти розкрили особливості децентралізації у системі соціального захисту населення та пояснили учасникам вебінару які повноваження в органах місцевого самоврядування у відповідних сферах є зараз, і які будуть після закінчення реформи. Частина представників органів місцевого самоврядування не розуміє повноважень, які вони мають виконувати з початку 2022 року, чи не знають основних аспектів соціального забезпечення. Під час вебінару учасники отримали основні знання щодо реформи системи соціального захисту населення та основних повноважень органів місцевого самоврядування у соцзахисті та захисті прав дітей. Це дозволить їм чіткіше планувати свої кадрові та фінансові ресурси під час підготовки проекту місцевого бюджету на наступний рік. Учасники під час вебінару ставили питання щодо своїх повноважень з початку наступного року та перспектив реформи сфери.
 
Відео вебінару:
 


Основною метою вебінарів є поширення кращих практик проєкту «СПІЛЬНО», напрацьованих партнерами під час роботи з органами місцевого самоврядування Донецької та Луганської областей. Зміст цього матеріалу є виключною відповідальністю Асоціації міст України та не може жодним чином сприйматися як такий, що відображає погляди Уряду Німеччини та/або ЮНІСЕФ.

Немає коментарів:

Дописати коментар