четвер, 29 липня 2021 р.

День другий - День енергоефективності на ХVІ Українському муніципальному форумі

 


27-29 липня В Одесі проходить XVІ Український муніципальний форум, який продовжує багаторічну традицію Асоціації міст України збирати прихильників муніципального руху для обговорення нагальних питань місцевого самоврядування. Цей традиційний щорічний захід є майданчиком для дискусій та вироблення спільної позиції органів державної влади і Асоціації міст України щодо розвитку місцевого самоврядування, удосконалення законодавчої бази, децентралізації, відкритого врядування, підтримки економічного розвитку громад, енергозбереження та реформування ЖКГ тощо. На Форумі зібралося понад 500 учасників: голови громад, депутати місцевих рад, представники центральних органів державної влади, парламентарі, представники експертного середовища, закордонні партнери Асоціації міст України. Серед гостей -  Генеральний секретар Конгресу місцевих та регіональних влад Ради Європи Андреас Кіфер та Спеціальний посланник Уряду ФРН з питань реформ у галузях урядування та децентралізації в Україні Георг Мільбрадт, депутатка Європейського Парламенту Віола фон Крамон-Таубадель.

28 липня - День енергоефективності  (проводиться за підтримки проєкту «Просування енергоефективності та імплементації Директиви ЄС про енергоефективність в Україні, що впроваджується «Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZGmbH» за дорученням уряду Німеччини).

День перший - День місцевої демократії та відкритого врядування на XVІ Українському муніципальному форумі

 


27-29 липня В Одесі проходить XVІ Український муніципальний форум, який продовжує багаторічну традицію Асоціації міст України збирати прихильників муніципального руху для обговорення нагальних питань місцевого самоврядування. Цей традиційний щорічний захід є майданчиком для дискусій та вироблення спільної позиції органів державної влади і Асоціації міст України щодо розвитку місцевого самоврядування, удосконалення законодавчої бази, децентралізації, відкритого врядування, підтримки економічного розвитку громад, енергозбереження та реформування ЖКГ тощо. На Форумі зібралося понад 500 учасників: голови громад, депутати місцевих рад, представники центральних органів державної влади, парламентарі, представники експертного середовища, закордонні партнери Асоціації міст України. Серед гостей  – Генеральний секретар Конгресу місцевих та регіональних влад Ради Європи Андреас Кіфер, Голова Офісу Ради Європи в Україні Стен Ньорлов.

27 липня, перший день Форуму - День місцевої демократії та відкритого врядування: від діалогу до сталого партнерства (проводиться в рамках проєкту Конгресу місцевих та регіональних влад Ради Європи «Посилення демократії та довіри на місцевому рівні в Україні»).

вівторок, 27 липня 2021 р.

Асоціація міст України є майданчиком для обміну досвідом і поширення історій успіху та кращих практик

 


27 липня В Одесі розпочався XVІ Український муніципальний форум, який продовжує багаторічну традицію Асоціації міст України збирати прихильників муніципального руху для обговорення нагальних питань місцевого самоврядування.

Відкрив Форум Голова Асоціації міст України, мер Києва Віталій Кличко. Він, зокрема, зазначив, що після тривалої перерви, зумовленої пандемією, продовжена традиція збиратися в Одесі на форум, присвячений місцевому самоврядуванню.

Перший день Форуму -  День місцевої демократії та відкритого врядування. 

На засіданні Правління АМУ в Одесі за участі високоповажних закордонних гостей було обговорено важливі для місцевого самоврядування питання

 


27 липня 2021 року в Одесі відбулося засідання Правління Асоціації міст України, під час якого було розглянуто важливі питання для органів місцевого самоврядування.

Участь у заході взяли голови громад, а також запрошені високоповажні гості - Генеральний секретар Конгресу місцевих та регіональних влад Ради Європи Андреас Кіфер та Спеціальний посланник Уряду ФРН з питань реформ у галузях урядування та децентралізації в Україні Георг Мільбрадт.

На засіданні Правління Тернопільщину представляв міський голова Тернополя, член Правління АМУ Сергій Надал та Підволочиський селищний голова, член Правління АМУ Віталій Дацко.

Делегація з Тернопільщини на ХVI Українському муніципальному форумі

 


У Одесі триває День Місцевої демократії та відкритого врядування: від діалогу до сталого партнерства ХVI Українського муніципального форуму, який Асоціація міст України проводить 27-29 липня у м.Одесі. Перший день - День Місцевої демократії та відкритого врядування: від діалогу до сталого партнерства.

Учасниками XVІ Форуму є близько 500 міських голів та керівників органів місцевого самоврядування, представників парламенту, уряду, закордонні партнери АМУ та представники міжнародних організацій.

четвер, 22 липня 2021 р.

ПРОГРАМА XVI УКРАЇНСЬКОГО МУНІЦИПАЛЬНОГО ФОРУМУ

 


Асоціація міст України проводить 27-29 липня 2021 року в Одесі XVІ Український муніципальний форум.

В рамках Форуму відбудуться три тематичні дні:
27 липня – День місцевої демократії та відкритого врядування (ЗАВАНТАЖИТИ ПРОГРАМУ)
проводиться в рамках проєкту Конгресу місцевих та регіональних влад Ради Європи «Посилення демократії та довіри на місцевому рівні в Україні».
28 липня - День енергоефективності  (ЗАВАНТАЖИТИ ПРОГРАМУ)
проводиться за підтримки проєкту «Просування енергоефективності та імплементації Директиви ЄС про енергоефективність в Україні, що впроваджується «Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZGmbH» за дорученням уряду Німеччини.
29 липня  - День ДіалогуСталий місцевий соціально-економічний розвиток  (ЗАВАНТАЖИТИ ПРОГРАМУ)
 проводиться в рамках Програми U-LEAD з Європою «Сприяння всебічному розвитку громад через аналітику, діалог та співпрацю», який впроваджується Всеукраїнською асоціацією органів місцевого самоврядування «Асоціація міст України».

Прем’єр-міністр доручив членам Уряду опрацювати проблемні питання громад до Дня Діалогу на XVІ Українському муніципальному форумі

 


Прем’єр-міністр України Д.Шмигаль доручив керівникам Центральних органів виконавчої влади опрацювати проблемні питання діяльності місцевого самоврядування, які АМУ зібрала, готуючись до XVІ Українського муніципального форуму.

Загалом  шляхом опитування громад-членів було зібрано 196 питань у дев’яти сферах. Перелік проблемних питань  до Дня Діалогу та пропозиції щодо їх розв’язання АМУ надіслала Прем’єр-міністру України.

АМУ не підтримує запропоновані законопроєктом 5755 зміни до Бюджетного кодексу в частині місцевих бюджетів

 


На розгляді Комітету Верховної Ради України з питань бюджету знаходиться проєкт Закону України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо удосконалення механізму фінансового забезпечення збереження культурної спадщини» №5755 від 12.07.2021.

Законопроект №5755 пропонує формувати у складі спеціального фонду держбюджету Державний фонд збереження культурної спадщини і використовувати кошти такого фонду для реалізації заходів щодо реставрації, консервації, музеєфікації, реабілітації, ремонту, пристосування об’єктів культурної спадщини незалежно від форми власності та розробки та виготовлення: облікової документації, науково-проектної документації, науково-дослідної, проектно-кошторисної документації, проектів землеустрою щодо організації і встановлення меж режимоутворюючих об’єктів культурної спадщини. 

Університет менеджменту освіти запрошує на навчання в магістратурі за спеціальністю «Публічне управління та адміністрування»

 


Навчально-науковий інститут менеджменту та психології ДЗВО «Університет менеджменту освіти» Національної академії педагогічних наук України запрошує на навчання державних службовців, голів громад, посадових осіб місцевого самоврядування, голів місцевих державних адміністрацій, їх заступників та всіх охочих підвищити свій фаховий рівень та реалізувати своє право на професійне навчання в магістратурі за спеціальністю «Публічне управління та адміністрування».

вівторок, 20 липня 2021 р.

АМУ запрошує громади до обговорення нової редакції законопроєкту про службу в органах місцевого самоврядування

 


Асоціація міст України інформує органи місцевого самоврядування та їх посадових осіб про проведення обговорення проєкту Закону України "Про службу в органах місцевого самоврядування" (нова редакція).

З метою представлення консолідованої позиції органів місцевого самоврядування під час прийняття цього законопрокту у парламенті Асоціація міст України просить ознайомитися з текстом законопроєкту (ЗАВАНТАЖИТИ) і надіслати до 20 серпня 2021 року до АМУ пропозиції та зауваження електронною поштою за адресами: volodymyr@auc.org.ua  або  o.loginov@auc.org.ua.

понеділок, 19 липня 2021 р.

Парламент ухвалив Закон, спрямований на вирішення системних проблем теплоенергетики та водопостачання

 


Верховна Рада України ухвалила 14 липня 2021 року Проєкт Закону «Про заходи, спрямовані на подолання кризових явищ та забезпечення фінансової стабільності на ринку природного газу» (№3508-д). За прийняття законопроєкту, який спрямований на подолання кризових явищ на ринку природного газу та в суміжних галузях, проголосувало 303 народних обранця.

АМУ надала Уряду проблемні питання громад до Дня Діалогу на XVІ Українському муніципальному форумі


27-29 липня 2021 року Асоціація міст України проводить в Одесі XVІ Український муніципальний форум, в рамках якого відбудуться День місцевої демократії та відкритого врядування, День енергоефективності, День Діалогу: Сталий місцевий соціально-економічний розвиток.
Український муніципальний форум щороку стає майданчиком для дискусій та вироблення спільної позиції органів державної влади і Асоціації міст України щодо розвитку місцевого самоврядування, удосконалення законодавчої бази, розв’язання конкретних проблем забезпечення життєдіяльності територіальних громад.
Традиційно, готуючись до Форуму АМУ, провела опитування своїх членів та зібрала проблемні питання діяльності місцевого самоврядування. Перелік проблемних питань  до Дня Діалогу та пропозиції щодо їх розв’язання АМУ надіслала Прем’єр-міністру України з проханням надати доручення Центральним органам виконавчої влади підготувати відповіді на питання.
Загалом зібрано 196 питань у дев’яти сферах:

Громади зможуть бути засновниками ліцеїв - Верховна Рада прийняла Закон


15 липня 2021 року на черговому пленарному засіданні Парламент прийняв в цілому Проєкт Закону "Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення механізмів формування мережі ліцеїв для запровадження якісної профільної середньої освіти" №4629-1. За законопроєкт проголосували 334 народні депутати.
Цей довгоочікуваний громадами Закон двічі був включений до Порядку денного пленарних засідань Верховної Ради, однак народні депутати не встигали розглянути його. 
Асоціація міст України вітає прийняття Закону в цілому, враховуючи правку №29 народного депутата України Сергія Колебошина, якою вносяться зміни до ст. 32 Закону України "Про загальну середню освіту". Вона дозволяє утворювати ліцеї за наявності двох класів на паралелі у старшій школі, що дає можливість невеликим і малим громадам засновувати ліцеї.

Парламент схвалив Бюджетну декларацію на 2022–2024 роки


 15 липня на черговому пленарному засіданні Парламент схвалив Бюджетну декларацію на 2022–2024 роки. Бюджетна декларація, що є документом середньострокового бюджетного планування, визначає засади бюджетної політики та показники держбюджету на три роки та є основою для складання прогнозів місцевих бюджетів. 

Нагадаємо, Асоціація міст України, керуючись нормами Бюджетного кодексу України та Закону України «Про асоціації органів місцевого самоврядування», ще у лютому надала пропозиції до Бюджетної декларації, спрямовані на зміцнення фінансової спроможності місцевого самоврядування.

Парламент прийняв Закон щодо розвитку інституту старост з урахуванням пропозицій Президента

 


14 липня 2021 року після повторного розгляду з пропозиціями Президента України Верховна Рада прийняла в цілому Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо розвитку інституту старост (№4535). За проголосували 259 народних депутатів.

Законом удосконалено правове регулювання інституту старост для подальшого його розвитку. Законом внесено зміни до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» з метою запровадження інституту старост.
Нагадаємо, законопроєкт «Про внесення змін до деяких законів України щодо розвитку інституту старост» був прийнятий у другому читанні 15 квітня, а 3 червня Президент України повернув Закон до Парламенту зі своїми пропозиціями.
Наприкінці квітня Асоціація міст України презентувала добірку відповідей на проблемні питання громад щодо законопроєкту про старост. 

середа, 14 липня 2021 р.

XVI УКРАЇНСЬКИЙ МУНІЦИПАЛЬНИЙ ФОРУМ ВІДБУДЕТЬСЯ В ОДЕСІ

 


Асоціація міст України проводить 27-29 липня 2021 року в Одесі XVІ Український муніципальний форум.

XVІ Форум продовжить багаторічну традицію АМУ збирати прихильників муніципального руху для обговорення нагальних питань місцевого самоврядування.
Український муніципальний форум щороку стає майданчиком для дискусій та вироблення спільної позиції органів державної влади і Асоціації міст України щодо розвитку місцевого самоврядування, удосконалення законодавчої бази, децентралізації, відкритого врядування, підтримки економічного розвитку громад, енергозбереження та реформування ЖКГ тощо.
Учасниками XVІ Форуму стануть голови громад, депутати місцевих рад, представники центральних органів державної влади, парламентарі. Серед закордонних гостей АМУ - Генеральний секретар Конгресу місцевих та регіональних влад Андреас Кіфер, спеціальний уповноважений уряду Німеччини з питань реформ у галузях урядування та децентралізації в Україні Ґеорґ Мільбрадт, а також представники партнерських асоціацій місцевого самоврядування з інших країн, міжнародні експерти.

АМУ закликає Парламент ухвалити законопроєкт 5289 щодо спрощення організації та проведення процедур закупівель громадами

 


На розгляді Верховної Ради України знаходиться проєкт Закону України про внесення змін до статті 3 Закону України «Про публічні закупівлі» щодо спрощення організації та проведення процедур закупівель сільськими, селищними радами, міськими територіальними громадами №5289.

У проєкті шляхом внесення змін до ч.ч. 2, 7 ст. 3 Закону України «Про публічні закупівлі» пропонується дозволити здійснювати закупівлі без застосування порядку проведення спрощених закупівель, встановленого цим Законом зокрема, органам місцевого самоврядування з обов’язковим оприлюдненням в електронній системі закупівель відповідно до ст. 10 цього Закону звіту про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель, а також у разі закупівлі харчових продуктів, паливно-мастильних матеріалів, природного газу та електричної енергії, малоцінних або швидкозношуваних товарів для закладів охорони здоров’я або закладів освіти комунальної форми власності; послуг з підвезення здобувачів освіти до закладу освіти і у зворотному напрямку; проектно-кошторисної документації.

Мінфін на прохання АМУ провів моделювання надходжень акцизу на тютюн до громад за умов змін механізму

 


На розгляді Комітету Верховної Ради України з питань бюджету знаходиться проєкт Закону України №5719 від 01.07.2021 «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо зарахування акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі тютюнових виробів».

Законопроєкт №5719 передбачає зміну механізму зарахування та розподілу надходжень акцизного податку з роздрібного продажу тютюнових виробів між бюджетами місцевого самоврядування у зв’язку із змінами до системи оподаткування акцизом на тютюн, запропонованих урядовим проєктом Закону України №5600 від 02.06.2021 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень». 

пʼятниця, 9 липня 2021 р.

Підприємці Тернопільської громади пройшли перший цикл навчань з розвитку бізнесу

 


У місті Тернополі 06-07 та 08-09 липня проходили тренінги для представників малого та середнього бізнесу Тернопільської територіальної громади в рамках ініціативи «Соціально-економічна адаптація малих та середніх підприємств».  В заходах взяли участь 28 підприємців, які пройшли конкурсний відбір та стали учасниками проєкту.

Ініціативу реалізовують у партнерстві Тернопільська міська рада, громадська організація «Освітньо-аналітичний центр розвитку громад» та Тернопільське регіональне відділення Асоціації міст України в рамках проєкту «EU4Business: конкурентоспроможність та інтернаціоналізація МСП», що спільно фінансується Європейським Союзом та урядом Німеччини, і реалізується німецькою федеральною компанією Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.

АМУ закликає громади долучитись до боротьби з тіньовою зайнятістю в рамках кампанії «Виходь на світло»

 


З 1 липня 2021 року в Україні стартувала інспекційна кампанія «Виходь на світло» з питань виявлення неоформлених трудових відносин у суб’єктів господарювання усіх форм власності та видів господарської діяльності, які мають ризики використання незадекларованої праці та відсутня позитивна динаміка щодо оформлення трудових відносин з найманими працівниками після проведених інформаційних заходів. Кампанія проводиться Державною службою України з питань праці за участі органів державної влади та органів місцевого самоврядування щороку з метою подолання незадекларованої зайнятості.

четвер, 8 липня 2021 р.

АМУ підтримує законопроєкт 5693, спрямований на зміцнення фінансової спроможності громад

 


На розгляді Комітету Верховної Ради України з питань бюджету знаходиться проєкт Закону України №5693 від 22.06.2021 «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо підвищення збалансованості місцевих бюджетів».

Законопроєкт №5693 пропонує:
  • збільшити відсоток відрахувань коштів від Державного дорожнього фонду, що спрямовується у вигляді субвенції місцевим бюджетам на ремонт доріг із 35 до 45 відсотків;
  • повернути механізм, за яким компенсація пільгового проїзду, пільг з послуг зв’язку, інших передбачених законодавством пільг буде здійснюватися за рахунок коштів державного бюджету;
  • віднести до видатків бюджетів сільських, селищних, міських територіальних громад в громадах з чисельністю населення менше 50 тисяч осіб видатки на загальну середню освіту, в тому числі на ліцеї;
  • дозволити спрямовувати освітню субвенцію на оплату праці педагогічних працівників дошкільних підрозділів, відділень, груп спеціальних шкіл, дитячих будинків та навчально-реабілітаційних центрів.
АМУ підтримує прийняття Законопроєкту №5693, адже реалізація запропонованих проєктом змін позитивно відобразиться на фінансовому забезпеченні територіальних громад та вирішить окремі проблемні питання у сфері місцевих фінансів. 

Вебінари АМУ для органів місцевого самоврядування «Від теорії до практики ефективного управління земельними ресурсами» - добірка ВІДЕО

 


У червні-липні 2021 року Асоціація міст України у партнерстві з Всеукраїнською аеро-геодезичною асоціацією на виконання Меморандуму про співробітництво провела цикл безкоштовних навчальних онлайн-семінарів за загальною тематикою «Від теорії до практики ефективного управління земельними ресурсами». 

В рамках циклу відбулися чотири вебінари. Пропонуємо відео:
№1 Практичні аспекти реалізації  Закону України 1423-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин дивитися
№2 Інвентаризація земельних ділянок громади як інструмент наповнення бюджету. Формування бази даних земельних ділянок з використанням сучасних технологій. Механізм ефективного управління та контролю дивитися
№3 Порядок розроблення комплексних планів просторового розвитку територій.  Практичні аспекти роботи з державним земельним кадастром дивитися
№4 Нормативно-грошова оцінка земельних ділянок територіальних громад - шлях від бідності до фінансової спроможності. Особливості тендерних процедур у сфері землевпорядних і містобудівних робіт дивитися 

АМУ звернулася до Бюджетного комітету щодо змін по акцизу на тютюн, запропонованих законопроєктами 5600 та 5719


 На розгляді Комітету Верховної Ради України з питань бюджету знаходиться проєкт Закону України №5719 від 01.07.2021 «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо зарахування акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі тютюнових виробів».

Законопроєкт передбачає зміну механізму зарахування та розподілу надходжень акцизного податку з роздрібного продажу тютюнових виробів між бюджетами місцевого самоврядування у зв’язку із змінами до системи оподаткування акцизом на тютюн, запропонованих урядовим проєктом Закону України №5600 від 02.06.2021 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень».
Асоціація міст України не підтримує зміни по механізму зарахування та розподілу надходжень акцизу на тютюн, запропоновані законопроєктами №5600 та №5719, оскільки:

АМУ запрошує органи місцевого самоврядування взяти участь в опитуванні публічних службовців молодіжної сфери

 


Міністерством молоді та спорту України за підтримки Програми розвитку ООН в Україні заплановано розробку та впровадження спеціалізованого тренінгу для публічних службовців сфери молодіжної політики, що реалізовуватиметься в рамках програми "Молодіжний працівник". Тренінг розрахований виключно для державних службовців та представників органів місцевого самоврядування, які відповідають за реалізацію молодіжної політики.

АМУ вітає встановлення гнучкого перехідного періоду на нові норми харчування в школах

 


Міністерство освіти і науки України та Міністерство охорони здоров’я України надали спільне роз’яснення обласним, Київській міській державним адміністраціям, органам місцевого самоврядування, засновникам закладів дошкільної, загальної середньої освіти щодо окремих питань організації харчування у 2021-2022 роках у закладах дошкільної, загальної середньої освіти. 

Згідно з пунктом 4 постанови Уряду №305, нові норми харчування набирають чинності з 1 вересня 2021 року, тобто на сьогодні постанова Кабінету Міністрів №1591 “Про затвердження норм харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку” є чинною та підлягає застосуванню.
Крім цього, зважаючи на об’єктивні труднощі з організацією закупівель харчових продуктів та/або послуг з харчування, що виникають у закладів освіти та їхніх засновників, МОЗ спільно з МОН розробили проєкт необхідних змін до постанови №305. Зокрема, зміни передбачають встановлення гнучкого перехідного періоду на нові норми харчування у період з 1 вересня 2021 року до 1 січня 2022 року. 
Зміни прийняті з метою врегулювання організації харчування дітей з огляду на принципи здорового харчування, приведення енергетичної цінності раціону, структури харчування до Норм фізіологічних потреб населення в основних харчових речовинах і енергії.
Що ж змінилося?

АМУ: рішення про зміну механізму зарахування та розподілу акцизу на тютюн має прийматися на основі моделювання

 


На розгляді Верховної Ради України знаходиться проєкт Закону України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо зарахування акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі тютюнових виробів» №5719 від 01.07.2021.

Законопроєкт передбачає зміну механізму зарахування та розподілу надходжень акцизного податку з роздрібного продажу тютюнових виробів (далі – акциз на тютюн) між бюджетами місцевого самоврядування у зв’язку із змінами до системи оподаткування акцизом на тютюн, запропонованих урядовим проєктом Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень» №5600 від 02.06.2021.

В АМУ відбувся круглий стіл «Інструменти інтенсифікації економічного розвитку громад»

 


7 липня 2021 року відбувся круглий стіл на тему: «ІНСТРУМЕНТИ ІНТЕНСИФІКАЦІЇ ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ ГРОМАД».

Захід було проведено в рамках спільного проєкту «Транскордонне співробітництво між Україною та Словаччиною-CBC4US», який впроваджує Асоціація міст України спільно з Асоціацією міст та громад Словаччини (ZMOS), Норвезькою асоціацією місцевих та регіональних влад (KS) та Словацько-європейським культурним товариством «FEMAN».
Мета круглого столу -  обговорення поточної ситуації в Україні у сфері місцевого економічного розвитку територіальних громад та можливих інструментів його прискорення. Участь взяли представники Міністерства розвитку громад та територій України, Агентства інвестицій та розвитку торгівлі Словаччини, Асоціації міст України та Асоціації міст та громад Словаччини, міські, селищні та сільські голови України та Словаччини.

АМУ підтримує збереження пільгового проїзду за рахунок держбюджету

 


Асоціація міст України розглянула законопроєкти №5651 та альтернативні до нього (5651-1; 5651-2; 5651-3), які знаходяться на розгляді Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів.

Законопроєктами 5651, 5651-2 та 5651-3 пропонується вирішити проблему фінансування пільгового перевезення та послуг зв’язку:
- № 5651 надає право органам місцевого самоврядування самостійно приймати рішення щодо надання відповідних пільг;
- № 5651-2 та № 5651-3 відновлюють державне фінансування зазначених пільг.

Доступні адміністративні послуги як індикатор реформи децентралізації - АМУ взяла участь у круглому столі

 


7 липня 2021 року відбувся круглий стіл на тему: «Доступні адміністративні послуги як індикатор реформи децентралізації». Захід організовано Комітетом Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

Участь взяли: народний депутат України Лариса Білозір, голова Комітету ВРУ з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Андрій Клочко, заступник Міністра цифрової трансформації України Олександр Шелест, генеральний директор директорату з питань розвитку місцевого самоврядування, територіальної організації влади та адміністративнотериторіального устрою Міністерства розвитку громад та територій України Сергій Шаршов, генеральний директор директорату публічної адміністрації Секретаріату Кабінету Міністрів України Андрій Бега, Голова Всеукраїнської асоціації центрів надання адміністративних послуг, Директор Департаменту (Центру) надання адміністративних послуг виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) Наталія Шамрай, заступник директора департаменту – начальник управління моніторингу, оцінки якості, розвитку адміністративних та електронних послуг департаменту цифрової трансформації, інформаційних технологій та електронного урядування Дніпропетровської обласної державної адміністрації Олена Лічманенко, керівник центру надання адміністративних послуг виконавчого комітету Мереф’янської міської ради Харківського району Харківської області Оксана Буліпоп, завідувачка кафедри регіональної політики Інституту публічного управління та державної служби Київського національного університету імені Тараса Шевченка Вікторія Колтун, заступник Міністра соціальної політики України Віталій Музиченко, перший заступник начальника Головного сервісного центру Міністерства внутрішніх справ України Юрій Смольянінов, начальник регіонального сервісного центру Головного сервісного центру Міністерства внутрішніх справ України в м. Києві Микола Рудик, заступник Голови Державної міграційної служби України Іван Двойленко, заступник директора департаменту з питань громадянства, паспортизації та реєстрації Державної міграційної служби України Олена Палієнко, заступник директора департаменту - начальник управління нормативно-правового забезпечення державної реєстрації Департаменту приватного права Міністерства юстиції України Анатолій Лещенко, начальник Управління у сфері державної реєстрації актів цивільного стану та проставлення апостилю Департаменту нотаріату та державної реєстрації Міністерства юстиції України Ірина Дубиківська, заступник директора департаменту пенсійного забезпечення – начальник Управління методологічного забезпечення Пенсійного фонду України Світлана Шута, заступник голови Правління Центру політико-правових реформ Віктор Тимощук

О.Слобожан: для безперешкодного проходження опалювального сезону мають бути виконані умови Меморандуму між Урядом та АМУ

 


6 липня Виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан взяв участь у брифінгу «Старт опалювального сезону, криза теплопостачання в Україні та шляхи її подолання».

Спікерами також виступили Петро Пантелеєв, заступник голови КМДА, Сергій Дунайло, віце-президент Міжгалузевої асоціації з розвитку систем теплопостачання «Укртеплокомуненерго» та Костянтин Лопатін, директор СП «Енергозбут» КП «Київтеплоенерго».
Виконавчий директор АМУ  наголосив, що проблеми комунальної теплоенергетики потребують термінового розв’язання, оскільки ситуація з підготовкою до опалювального сезону, а саме – з закупівлями газу є критичною. Він нагадав, що у лютому був укладений Меморандум між мерами та Урядом (читати більше). Міські голови зі свого боку виконали зобов’язання та не підвищили тарифи на тепло. Водночас зобов’язання з боку Уряду так і не виконані. Підприємства ТКЕ через заблоковані рахунки не мають можливості закупити газ, НАК Нафтогаз пропонує їм кабальні угоди, оскільки борги минулих років так і не списані і не прийнято відповідне законодавство.
О.Слобожан підкреслив, що для  безперешкодного проходження опалювального сезону необхідно:

АМУ підтримує законопроєкт 5122 щодо заборони продажу лікарських засобів дітям

 


На засіданні Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування був розглянутий проєкт Закону про внесення змін до статті 21 Закону України "Про лікарські засоби" щодо заборони продажу лікарських засобів дітям (5122), що був прийнятий Парламентом у першому читанні 2 червня 2021 року.

У законопроєкті пропонується внести зміни до ст. 21 Закону України «Про лікарські засоби» з метою встановлення на рівні Закону заборони на продаж (реалізацію, відпуск) особам віком до 14 років, лікарських засобів аптечними закладами нашої держави. Основним завданням законопроєкту є унеможливлення неконтрольованого споживання медичних препаратів (лікарських засобів) у цілях, відмінних від прямого призначення продукту.

Добірка навчальних матеріалів АМУ щодо діяльності громад в нових умовах


 Асоціація міст України регулярно проводить навчальні вебінари і практикуми для посадовців місцевого самоврядування, громадських активістів та всіх, хто цікавиться муніципальним розвитком.

У зв’язку зі зміною адміністративно-територіального устрою та проведенням місцевих виборів на його основі, в територіальних громадах відбуваються процеси реорганізації та правонаступництва органів місцевого самоврядування. АМУ пропонує ознайомитися з добіркою матеріалів щодо нормативно-правового регулювання створення та організації діяльності територіальної громади, налагодження ефективної роботи органів місцевого самоврядування, формування та здійснення роботи громади у різних сферах. ДОБІРКА ПОСТІЙНО ОНОВЛЮЄТЬСЯ

АМУ взяла участь у засіданні Комітету з питань освіти, науки та інновацій

 


7 липня 2021 року на засіданні Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій було розглянуто низку питань, зокрема, питання щодо Бюджетної декларації на 2022-2024 роки.

Асоціацію міст України представляла експертка АМУ з освітніх питань Тетяна Куценко. Вона зазначила, що у додатках до Бюджетної декларації на 2022-2024 роки не міститься передбачених обсягів освітньої субвенції на три роки. Відсутність прогнозованих обсягів освітньої субвенції не дозволить громадам розробити прогнози місцевих бюджетів, а також негативно впливатиме на розробку стратегії трансформації освітньої мережі. Також експертка АМУ зауважила, що у документі суттєво знижено обсяг додаткової дотації на здійснення переданих з державного бюджету видатків з утримання закладів освіти та охорони здоров’я, що передбачено статтею 103.2 Бюджетного кодексу України. Якщо у 2021 році обсяг дотації становив 5,9 млрд грн, то у 2022 році передбачається лише 2,9 млрд грн.

АМУ залучена до роботи над проєктом змін до Закону про дошкільну освіту

 


2 липня 2021 року експерт Асоціації міст України з освітніх питань Тетяна Куценко  онлайн взяла участь у роботі підкомітету з питань раннього розвитку та дошкільної освіти Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій. Розглядався проєкт Закону про внесення змін до Закону України “Про дошкільну освіту” щодо забезпечення територіальної доступності дошкільної освіти (№4604). Для підготовки найбільш оптимального рішення щодо забезпечення територіальної доступності дошкільної освіти члени робочої групи запропонували внести закріплення території обслуговування за закладом дошкільної освіти та зміну черговості зарахування дітей.