четвер, 8 липня 2021 р.

АМУ підтримує збереження пільгового проїзду за рахунок держбюджету

 


Асоціація міст України розглянула законопроєкти №5651 та альтернативні до нього (5651-1; 5651-2; 5651-3), які знаходяться на розгляді Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів.

Законопроєктами 5651, 5651-2 та 5651-3 пропонується вирішити проблему фінансування пільгового перевезення та послуг зв’язку:
- № 5651 надає право органам місцевого самоврядування самостійно приймати рішення щодо надання відповідних пільг;
- № 5651-2 та № 5651-3 відновлюють державне фінансування зазначених пільг.
АМУ нагадує, що з 2016 року Уряд припинив фінансувати окремі пільги з державного бюджету, зокрема пільгу на проїзд та послуги зв’язку. Таке рішення Уряду суперечило Конституції України та законам України. Так, відповідно до статті 142 Конституції України витрати органів місцевого самоврядування, що виникли внаслідок рішень органів державної влади, компенсуються державою. Тобто, усі пільги, які встановлюються законами України, повинні фінансуватися за рахунок коштів державного бюджету. Водночас органи місцевого самоврядування продовжили забезпечувати соціальний захист громадян в межах спроможності свого бюджету. Оскільки спроможність місцевих бюджетів різна, це спричинило неоднорідність забезпечення громадян гарантованими державою пільгами та масові судові позови на органи місцевого самоврядування.
Асоціація міст України вважає, що забезпечення державних пільг, які надаються за принципом екстериторіальності, не повинно залежати від спроможності громад і підтримує ухвалення законопроєктів №5651-2 та №5651-3 як найбільш прийнятних для органів місцевого самоврядування.

Немає коментарів:

Дописати коментар