середу, 14 липня 2021 р.

Мінфін на прохання АМУ провів моделювання надходжень акцизу на тютюн до громад за умов змін механізму

 


На розгляді Комітету Верховної Ради України з питань бюджету знаходиться проєкт Закону України №5719 від 01.07.2021 «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо зарахування акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі тютюнових виробів».

Законопроєкт №5719 передбачає зміну механізму зарахування та розподілу надходжень акцизного податку з роздрібного продажу тютюнових виробів між бюджетами місцевого самоврядування у зв’язку із змінами до системи оподаткування акцизом на тютюн, запропонованих урядовим проєктом Закону України №5600 від 02.06.2021 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень». 
Асоціація міст України висловила стурбованість щодо ризиків та наслідків змін по механізму зарахування та розподілу надходжень акцизу на тютюн, запропонованих законопроєктами №5600 та №5719.
У зв’язку із відсутністю належного фінансово-економічного обґрунтування до законопроектів №5600 та №5719 в частині акцизу на тютюн та зважаючи на ряд ризиків зміни механізму зарахування та розподілу надходжень такого податку, АМУ звернулася до Міністерства фінансів України з проханням провести моделювання щомісячних надходжень до бюджетів місцевого самоврядування від акцизу на тютюн в розрізі бюджетів місцевого самоврядування.
9 липня відбулась консультативна нарада в Міністерстві фінансів України за участі представників Асоціації міст України, на якій було обговорено зміни механізму зарахування та розподілу надходжень акцизу на тютюн, запропоновані законопроєктами №5600 та №5719.
Міністерство фінансів України дослухалось до Асоціації міст України і провело моделювання впливу змін механізму на обсяги надходжень до бюджетів місцевого самоврядування від акцизу на тютюн в розрізі бюджетів місцевого самоврядування на прикладі показників за І квартал 2021 року.
Аналітичний центр АМУ

Немає коментарів:

Дописати коментар