четвер, 29 липня 2021 р.

День перший - День місцевої демократії та відкритого врядування на XVІ Українському муніципальному форумі

 


27-29 липня В Одесі проходить XVІ Український муніципальний форум, який продовжує багаторічну традицію Асоціації міст України збирати прихильників муніципального руху для обговорення нагальних питань місцевого самоврядування. Цей традиційний щорічний захід є майданчиком для дискусій та вироблення спільної позиції органів державної влади і Асоціації міст України щодо розвитку місцевого самоврядування, удосконалення законодавчої бази, децентралізації, відкритого врядування, підтримки економічного розвитку громад, енергозбереження та реформування ЖКГ тощо. На Форумі зібралося понад 500 учасників: голови громад, депутати місцевих рад, представники центральних органів державної влади, парламентарі, представники експертного середовища, закордонні партнери Асоціації міст України. Серед гостей  – Генеральний секретар Конгресу місцевих та регіональних влад Ради Європи Андреас Кіфер, Голова Офісу Ради Європи в Україні Стен Ньорлов.

27 липня, перший день Форуму - День місцевої демократії та відкритого врядування: від діалогу до сталого партнерства (проводиться в рамках проєкту Конгресу місцевих та регіональних влад Ради Європи «Посилення демократії та довіри на місцевому рівні в Україні»).
Відкрив Форум Голова Асоціації міст України, мер Києва Віталій Кличко. Він, зокрема, зазначив, що після тривалої перерви, зумовленої пандемією, продовжена традиція збиратися в Одесі на форум, присвячений місцевому самоврядуванню.
  
Робота  форуму розпочалася Днем місцевої демократії та відкритого врядування.
Відкрите врядування - не просто гарні слова. Це - принципи роботи місцевої влади. Муніципалітети, які обрали цей шлях, мають підтримку та довіру громад. І це підтверджують результати останніх місцевих виборів, наголосив В.Кличко і сказав, що Київ, як лідер у відкритому врядуванні, готовий ділитися своїми напрацюваннями як у сфері «смарт сіті», так і в інших напрямках міського управління, електронної демократії, надання сервісів мешканцям міста (читати більше).
    
Генеральний секретар Конгресу місцевих та регіональних влад Ради Європи Андреас Кіфер привітав учасників та зазначив: нині в Україні проходить завершальний етап реформи місцевого самоврядування та адміністративно-територіального устрою. Водночас, деякі питання все ще обговорюються і потребують інклюзивних та прозорих консультацій з органами місцевого самоврядування та їх національними асоціаціями.
З вітальним словом до учасників звернувся Одеський міський голова Геннадій Труханов. Він привітав усіх в Одесі та побажав успішної роботи на форумі і доброго перебування у місті.
Децентралізація надала громадам повноваження самостійно визначати пріоритети та вектор розвитку, розпоряджатися ресурсами. І головне - ми були повністю готові до цієї відповідальності! Адже саме ми, місцеве самоврядування, знаходимось у щоденному діалозі з населенням. Знаємо про проблеми наших населених пунктів не з листів або фейсбуку, а бачимо їх на власні очі. Бо самі народились і виросли тут. І кожного дня працюємо для того, щоб виправдати довіру людей, - сказав мер Одеси.
Г.Труханов зупинився на проблемних питаннях місцевого самоврядування. Це - питання пов’язані з невиконанням Меморандуму з Урядом, НКРЕКП та Нафтогазом, де місцеве самоврядування взяло на себе зобов’язання безперебійного теплопостачання споживачів без підняття тарифів на тепло. Є багато проблемних моментів і у сфері будівництва - у нас досі відсутні важелі впливу на забудову територій. Ще одне, на жаль, традиційне питання - акцизний податок, якого нас кожного року хочуть позбавити. Для бюджету Одеської міської територіальної громади це втрата 150 мільйонів гривень фінансових ресурсів.
Я сподіваюсь, що наш сьогоднішній діалог дозволить вирішити низку питань, які турбують українські громади. Бо всі ми маємо спільну мету – добробут наших жителів, - сказав на завершення Г.Труханов.
  
Голова Офісу Ради Європи в Україні Стен Ньорлов  привітав учасників та наголосив: «Ми дуже задоволені високим рівнем співпраці між Асоціацією міст України, яка представляє інтереси понад 900 громад, та Конгресом місцевих та регіональних влад Ради Європи. АМУ та Конгрес реалізують цілком конкретні ініціативи з головною метою: поліпшити якість місцевої демократії в Україні».
 
Учасники та гості заходу обговорили нові підходи до врядування, які можуть бути впроваджені у повсякденну практику для формування сталих місцевих політик. Під час пленарних засідань та інтерактивної програми учасники Форуму обговорять актуальні питання, пов'язані з відкритим врядуванням та інноваціями демократичного розвитку для вдосконалення участі громадян, сприяння та захисту прав людини на місцевому рівні, а також більш широкому представництву та підтримці жінок у політиці.
Робота Дня місцевої демократії та відкритого врядування продовжилася на двох панельних дискусіях:
 Відкрите врядування та підтримка демократичних інновацій на місцевому рівні в умовах кризи та у подальшому
► Посилення ролі органів місцевого самоврядування у забезпеченні прав людини
Крім членів Конгресу з України та інших європейських країн і місцевих експертів, участь у дискусіях беруть міські голови, представники центральних органів виконавчої влади, які поділяться конкретними прикладами успішних практик з різних міст, які можна відтворити в масштабах всієї країни. Обидві панельні дискусії проходили у змішаному форматі онлайн та офлайн.
Під час першої панельної дискусії виступили:
Державний секретар Кабінету Міністрів України Олександр Ярема: «Партнерство «Відкритий Уряд» та ефективне залучення органів місцевого самоврядування до виконання Плану дій на 2021 – 2022 роки».
Тематична доповідачка з питань гендерної рівності, Конгрес місцевих та регіональних влад Ради Європи Єлена Дрен'янін: «Політики відкритого врядування для посилення місцевої демократії: діяльність Конгресу та досвід Швеції».
Заступник міністра цифрової трансформації України Людмила Рабчинська:  «Сучасні інструменти задоволення потреб мешканців громад».
    
Директор Директорату регіональної цифровізації Міністерства цифрової трансформації України Вадим Бортник: «Роль заступника голови ради з цифрової трансформації у відкритому врядуванні».
Народний депутат України, Голова підкомітету електронної демократії Комітету Верховної Ради України з питань цифрової трансформації Вікторія Підгорна: «Електронна демократія та електронне врядування в Україні: питання законодавчого врегулювання».
  
Тернопільський міський голова Сергій Надал: «План дій з відкритого врядування м. Тернопіль: основні напрямки та зобов’язання» (завантажити презентацію).     
Маріупольський міський голова Вадим Бойченко: «Залучення жителів громади до прийняття рішень» (завантажити презентацію).
В рамках дискусії засновник дослідницької компанії «Active Group», член Соціологічної Асоціації України Андрій Єременко презентував соціологічне дослідження: місцеве самоврядування в умовах пандемії Covid-19 (завантажити презентацію).
    
 
Виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан проінформував учасників про діяльність АМУ у сфері впровадження відкритого врядування, цифровізації, покращення якості послуг в громадах. Він повідомив, що на наступний рік у бюджет будуть закладатися серйозні ресурси на цифровізацію та широкосмуговий Інтернет, ЦНАПи тощо, особливо для сільської місцевості. Тому  громадам слід бути готовими залучити ці кошти у свій розвиток. О.Слобожан нагадав, що АМУ та Мінцифра уклали Меморандум, в рамках якого, зокрема, розробляються повноваження для заступника голови громади з питань цифровізації. У малих громадах не обов’язково це має бути окрема посадова особа, як у великих містах, але ці питання потребують окремої уваги. І це демонструють виступи міських голів, які вже прозвучали і надалі звучатимуть сьогодні.
Окрім того,  наступного року у ДФРР будуть передбачені кошти на цифровізацію та цифрову трансформацію.
«Подолання цифрового розриву в освіті» – ще один масштабний проєкт АМУ, з яким знайомі багато громад-членів. Цього року розпочнеться глобальна міжнародна виставка в Дубаї, куди будуть запрошено успішні у цій сфері громади з України, - повідомив Виконавчий директор АМУ.   
О.Слобожан підкреслив, що цей рік був складний, але ще складніше буде восени, коли почнеться бюджетний процес. Саме прозорість та відкритість місцевих бюджетів допоможуть переконати народних депутатів передбачити у Держбюджеті необхідні кошти для життєдіяльності та розвитку громад.  
Генеральний секретар Конгресу місцевих та регіональних влад Ради Європи Андреас Кіфер,  підбиваючи підсумки першої панелі, зазначив: «Ми маємо підтримувати наші громади, щоб вони знали, що можуть для них робити органи місцевого самоврядування і як вони можуть долучатися до прийняття рішень. Рада Європи працює над підтримкою громад у впровадженні діджиталізації та цифрової трансформації. Адже потреба громад у цифрових знаннях є обґрунтованою. Також необхідно поширювати досвід і знання громад, що вже мають ефективні цифрові рішення, як сучасні технології можуть стати корисними громадянам.
Дякуємо Асоціації міст України за співпрацю. І продовжуємо далі працювати над посиленням потенціалу громад у наданні публічних послуг та діджиталізації».
  
У ході другої панельної дискусії виступили:
Львівський міський голова Андрій Садовий: «Захист прав дітей: досвід міста у поєднанні зусиль міської влади та громадського сектору» (завантажити презентацію)
Депутат Полтавської міської ради, член Конгресу місцевих та регіональних влад Ради Європи Оксана Деркач:  «Запобігання проявам дискримінації на місцевому рівні та захист прав жінок, які постраждали від домашнього насильства».
Новопсковський селищний голова (Луганська область) Вадим Гаєв: «Захист прав внутрішньо-переміщених осіб, запобігання всіх проявів дискримінації та сприяння гендерній рівності».
    
Балтський міський голова (Одеська область), член Конгресу місцевих та регіональних влад Ради Європи Сергій Мазур: «Захист прав національних меншин на місцевому рівні» (завантажити презентацію).
Урядова Уповноважена з питань гендерної політики, Заступниця Голови Комісії з питань гендерної рівності Ради Європи Катерина Левченко звернулася із відеозверненням  «Актуальні питання забезпечення рівних прав жінок та чоловіків на місцевому рівні».
Під час дискусії експертка з питань гендерної рівності Ольга Гріднєва презентувала навчальний онлайн курс «Гендерний підхід на місцевому рівні в Україні» (завантажити презентацію).
    
Генеральний секретар Конгресу місцевих та регіональних влад Європи Андреас Кіфер розповів про підхід Конгресу до забезпечення прав людини, запобігання дискримінації та сприяння гендерній рівності на місцевому рівні. Він, зокрема, зазначив, що гендерне питання - дуже перспективне. Жіноцтво і чоловіцтво в рівних умовах зможуть багато чого осягнути. Потрібні навчання, і онлайн курси будуть корисними для всіх громад, цими знаннями треба ділитися. Найпереконливіший досвід - це успіх вже реалізованих проектів. Також і національні уряди, і місцева влада мають працювати над захистом інтересів різних груп населення, поліпшувати їх життя. Адже права людини - це не розкіш, а можливість гідного життя в суспільстві.
  
Підсумували роботу першого дня Форуму Заступниця Голови Офісу Ради Європи в Україні Олена Литвиненко та Виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан.
Олена Литвиненко подякувала усім учасникам та спікерам за плідну інформативну дискусію протягом Дня місцевої демократії. Вона підкреслила, що для Ради Європи дуже важливо було долучитися до проведення Форуму разом з Асоціацією міст України. Також О.Литвиненко зазначила, що досвід українських громад стає дедалі все більш цікавим навіть для країн Європи. Нині розробляється План дій Ради Європи для України і Офіс РЄ в Україні дуже зацікавлений у співпраці зі стратегічним партнером -  Асоціацією міст України.
Олександр Слобожан наголосив, що місцева демократія – це базова основа, тому саме перший день Форуму був присвячений цій темі. Він, подякувавши головам громад та спікерам,  поінформував, що попереду ще два цікавих насичених  дні, на яких обговорюватиметься важливі для місцевого самоврядування питання. Завтра будуть дискусії про ціни на тепло і газ, енергозберження, енергоефективність, енергомодернізація, а післязавтра – День діалогу з владою, в якому візьме участь спікер Парламенту Дмитро Разумков.
 
Повне відео Дня місцевої демократії  та відкритого врядування доступне за посиланням
 

Організаційний комітет XVI Українського муніципального форуму турбується про здоров'я і безпеку гостей та учасників заходу, тому кожний день в його рамках проходить з дотриманням вимог протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2. Так, майже 50 % представників громад-учасників Форуму мають довідку про дві дози вакцинації, інша частина - протестована (всі результати - негативні). Також було протестовано журналістів та представників міжнародних партнерських організацій (всі результати - негативні). 

Немає коментарів:

Дописати коментар