понеділок, 19 липня 2021 р.

Парламент ухвалив Закон, спрямований на вирішення системних проблем теплоенергетики та водопостачання

 


Верховна Рада України ухвалила 14 липня 2021 року Проєкт Закону «Про заходи, спрямовані на подолання кризових явищ та забезпечення фінансової стабільності на ринку природного газу» (№3508-д). За прийняття законопроєкту, який спрямований на подолання кризових явищ на ринку природного газу та в суміжних галузях, проголосувало 303 народних обранця.


Законопроєкт №3508-д, зареєстрований 4 червня 2021 року групою народних депутатів України – членів Комітету Верховної Ради України з питань енергетики та житлово-комунальних послуг,  був прийнятий у першому читанні 15 червня 2021 року, а 14 липня 2021 року - був підтриманий парламентарями у другому читанні.
Така оперативність у прийнятті Закону є прямим наслідком доручення Голови Верховної Ради України Дмитра Разумкова за результатами засідання Консультаційної ради з питань місцевого самоврядування 11 травня 2021 року, а також домовленостей, досягнутих на нараді під головуванням Президента України Володимира Зеленського та за участі Виконавчого директора АМУ Олександра Слобожана, яка відбулася 21 травня 2021 року.
 
Закон прийнято з метою вирішення найближчим часом головних проблем підприємств галузі теплоенергетики та водопостачання. Зокрема, його норми передбачають:
 можливість погашення за рахунок коштів державного бюджету заборгованостві з різниці в тарифах перед підприємствами ТКЕ та ВКГ, яка на сьогодні складає більше 30 млрд грн;
► механізм реструктуризації заборгованості підприємств теплопостачання за природний газ перед НАК «Нафтогаз України», загальний обсяг якої складає близько 20 млрд грн;
► включення до заборгованості, яка підлягає реструктуризації, заборгованості підприємств, щодо якої ухвалені судові рішення або укладено мирові угоди;
► списання накладених на підприємства штрафних санкції загальним обсягом 8 млрд грн, нарахованих на заборгованість по природному газу та електроенергії, у разі виконання ними умов договорів ресруктуризації.
 
Асоціація міст України брала активну участь у розробці та доопрацюванні законопроєкту 3508-д. Так, під час підготовки законопроєкту до другого читання завдяки наполяганню АМУ до нього було внесено ряд суттєвих правок:
  • місцеві бюджети не будуть джерелом компенсації заборгованості з різниці в тарифах;
  • до кредиторської заборгованості (яка підлягає реструктуризації) включено заборгованість, щодо стягнення якої ухвалені судові рішення або укладені мирові угоди.
Зазначимо, що ухвалення Закону є лише першим кроком до вирішення системної кризи галузей тепло- та водопостачання. Наступним важливим кроком, спрямованим на вирішення проблем, має стати реєстрація у Парламенті законопроєкту про внесення змін до Державного бюджету України на 2021 рік, якими буде передбачено виділення 30 млрд грн на погашення заборгованості з різниці в тарифах. АМУ переконана, що цей законопроєкт буде також підтриманий більшістю народних депутатів України. 
З метою реалізації Закону найближчим часом повинні бути розроблені та ухвалені підзаконні акти, верифікований загальний обсяг заборгованості з різниці в тарифах. 
 
 АМУ наголошує, що лише за таких умов громади та їх комунальні підприємства отримають можливість повноцінно підготуватися до нового опалювального сезону та своєчасно його почати.
Асоціація міст України вітає схвалення у другому читанні законопроєкту 3508-д як такого, що сприятиме виходу із кризи підприємств ТКЕ, та висловлює щиру подяку Голові Верховної Ради України Дмитру Разумкову, керівникам і членам депутатських фракцій Політичної партії "СЛУГА НАРОДУ", Політичної партії "ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА - ЗА ЖИТТЯ", політичної партії Всеукраїнське об'єднання "Батьківщина" та депутатських груп "Партія "За майбутнє" і "ДОВІРА", а також позафракційним народним депутатам України за підтримку інтересів громад.

Немає коментарів:

Дописати коментар