четвер, 29 липня 2021 р.

День другий - День енергоефективності на ХVІ Українському муніципальному форумі

 


27-29 липня В Одесі проходить XVІ Український муніципальний форум, який продовжує багаторічну традицію Асоціації міст України збирати прихильників муніципального руху для обговорення нагальних питань місцевого самоврядування. Цей традиційний щорічний захід є майданчиком для дискусій та вироблення спільної позиції органів державної влади і Асоціації міст України щодо розвитку місцевого самоврядування, удосконалення законодавчої бази, децентралізації, відкритого врядування, підтримки економічного розвитку громад, енергозбереження та реформування ЖКГ тощо. На Форумі зібралося понад 500 учасників: голови громад, депутати місцевих рад, представники центральних органів державної влади, парламентарі, представники експертного середовища, закордонні партнери Асоціації міст України. Серед гостей -  Генеральний секретар Конгресу місцевих та регіональних влад Ради Європи Андреас Кіфер та Спеціальний посланник Уряду ФРН з питань реформ у галузях урядування та децентралізації в Україні Георг Мільбрадт, депутатка Європейського Парламенту Віола фон Крамон-Таубадель.

28 липня - День енергоефективності  (проводиться за підтримки проєкту «Просування енергоефективності та імплементації Директиви ЄС про енергоефективність в Україні, що впроваджується «Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZGmbH» за дорученням уряду Німеччини).
День проходить під гаслом «Від енергоефективності до Європейського зеленого курсу»
Відкрив роботу Дня енергоефективності Голова Асоціації міст України, мер Києва Віталій Кличко. Він привітав представників органів місцевого самоврядування та поважних гостей, подякував за гостинність місту Одеса та меру. Голова АМУ поздоровив з 50-річчям мера Скадовська Олександра Яковлєва.
«Сьогодні на нашому Форумі ми розпочинаємо День енергоефективності, який відбувається під гаслом «Від енергоефективності до Європейського зеленого курсу», – сказав В. Кличко. 
– Не випадково ми обговорюємо це питання сьогодні і за участі наших міжнародних партнерів. Адже одним з пріоритетів діяльності органів місцевого самоврядування є забезпечення енергоефективності. Сьогодні це питання гостро турбує мешканців територіальних громад. А місцева влада стикнулася з великими викликами щодо цін на енергоносії для населення та бюджетних установ, – підкреслив Голова АМУ. Читати більше
  
Депутатка Європейського Парламенту Віола фон Крамон-Таубадель у вітальному слові наголосила на досягненнях реформи з децентралізації в Україні та важливій ролі АМУ в її  успішному впровадженні.  Ця реформа – ключова у процесі переходу місцевого самоврядування від радянського минулого до європейського майбутнього. Тепер українські громади стають відповідальними, підзвітним і менш залежними від центральної влади. Це дає можливість нарощувати потужність та конкурувати за проєкти енергоефективності. Пані Віола фон Крамон-Таубадель звернула увагу на Європейсбку Зелену Угоду, яка передбачає на місцевому ріні реалізацію  проектів енергоефективності та вироблення «зеленої» енергії. Це – інноваційні, успішні, ефективні проєкти. Насамкінець вона висловила впевненість, що АМУ є лідером у процесі реформування місцевого самоврядування та збільшення спроможності українських громад, тобто наближення України до європейських стандартів.
Директор проєкту GIZ «Просування енергоефективності та імплементації Директиви ЄС про енергоефективність в Україні» Іма Хренова-Шимкіна привітала учасників Форуму та подякувала за багаторічну співпрацю з проєктом. Говорячи про важливість енергоефективності, вона наголосила, що енергоефективність дорівнює енергонезалежності, що сьогодні вкрай важливо для України. Окрім того, енергоефективні технології дають можливість заробляти кошти в місцеві бюджети, адже зекономлені гроші по суті є заробленими і можуть бути використані на розвиток громад.
   
  
Обговорення питань Дня енергоефективності відбувалося на тематичних панельних дискусіях, які проходили у змішаному форматі офлайн та онлайн.
► Енергоефективність – майбутнє вже сьогодні
У дискусії, яку модерував Виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан, взяли участь:
Перший заступник Міністра розвитку громад та територій України Василь Лозинський,
Голова підкомітету з питань енергозбереження та енергоефективності Комітету Верховної Ради України з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Сергій Нагорняк,
Заступник Міністра енергетики України Юлія Підкоморна онлайн
Міністр-радник Представництва ЄС в Україні Торстен Воллерт  онлайн
Директор Швейцарського бюро співробітництва в Україні Ніколь Рудер  онлайн
  
        
  
З презентацією сектору енергоефективності та захисту  клімату Німецького товариства міжнародного співробітництва (GIZ GmbH) виступили директор проєкту GIZ «Просування енергоефективності та імплементації Директиви ЄС про енергоефективність в Україні» Іма Хренова-Шимкіна (завантажити презентацію).

  

 Масштабна термомодернізація країни 

В обговоренні, яке модерувала  представниця проєкту GIZ «Просування енергоефективності та імплементації Директиви ЄС про енергоефективність в Україні» Вікторія Школьна, з доповідями виступили:
Перший заступник Міністра розвитку громад та територій України Василь Лозинський презентував пілотний проєкт енергоефективної модернізації будівлі Мінрегіону (завантажити презентацію).
Про фінансові механізми енергомодернізації економіки країни розповів т.в.о. Голови Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України Костянтин Гура  (завантажити презентацію).
Директор Фонду енергоефективності Юлія Головатюк-Унгуряну представила проєкти Фонду енергоефективності (завантажити презентацію).
Про формування Національної бази даних енергетичних та експлуатаційних характеристик будівель, законодавчі ініціативи у сфері енергоефективності доповів Генеральний директор Директорату енергоефективності Мінрегіону Дмитро Петрунін (завантажити презентацію).
Інвестиційний Радник, Північна Екологічна Фінансова Корпорація (НЕФКО) Ірина Федоренко розповіла про підтримку муніципальних проєктів онлайн.
Тростянецький міський голова Юрій Бова поділився досвідом міста у впровадженні енергоефективних рішень (завантажити презентацію).
Про підтримку міжнародних донорів щодо проектів термомодернізації розповіла Василина Горбань, координаторка проєктів, GIZ GmbH (завантажити презентацію).
  
 
► Енергоменеджмент: практика впровадження системного підходу
У панелі, яку модерував незалежний експерт Олександр Шумельда, взяли участь:
Генеральний директор Директорату енергоефективності, Міністерство розвитку громад та територій України Дмитро Петрунін презентував впровадження енергоменеджменту в бюджетних установах (завантажити презентацію).
Славутицький міський голова Юрій Фомічев  (завантажити презентаціюта Чугуївський міський голова Галина Мінаєва поділилися досвідом впровадження енергоменеджменту.
Координатор Енерго-Інноваційного Хабу Харківського національного університету міського господарства імені О.М.Бекетова Вікторія Гранкіна представила енергоменеджмент в закладах вищої освіти (завантажити презентацію).
Консультант GIZ GmbH Павло Пертко презентував енергоменеджмент на підприємствах (завантажити презентацію).
 
  
 
► Мережі енергоефективності – інноваційний інструмент зеленого розвитку
Модератором цього обговорення виступила незалежний експерт Вікторія Погорєлова. Про мережі енергоефективності як інноваційний інструмент зеленого розвитку розповіли:
Національний експерт проєкту ЄС «Угода мерів - Схід» Оксана Кисіль онлайн
Віце-президент Львівської торгово-промислової палати Володимир Коруд (завантажити презентацію).
Експерт Асоціації міст України Людмила Даменцова (завантажити презентацію).
Досвідом міста Коломия в енергозбереженні поділився міський голова Богдан Станіславський (завантажити презентацію).
  
 
► Сучасні компетенції в енергоефективності – сучасним громадам
Дискусію модерувала Президент Громадської Спілки «Бізнес за партнерство» Жанна Пацьора.
Про розвиток кваліфікацій у сфері енергоефективності розповіла координаторка компоненту "Професійні кваліфікації у сфері енергоефективності" GIZ GmbH Ірина Юр'єва онлайн.
Про підготовку кадрів із сучасними компетенціями для «зеленого переходу» розповіла Генеральний директор директорату професійної освіти МОН  Ірина Шумік онлайн (завантажити презентацію).
Координатор Енерго-Інноваційного Хабу Харківського національного університету міського господарства імені О. М. Бекетова Вікторія Гранкіна виступила з доповіддю «Створюємо простір для змін: роль Енерго-Інноваційних Хабів у формуванні компетенцій для «зеленого переходу» (завантажити презентацію).
Експерт ГО Школа енергоефективності Сергій Гаращук присвятив виступ освіті у сфері енергоефективності онлайн (завантажити презентацію).
 
     
     
 
► Підтримка країни у сфері енергоефективності
У панелі, яку модерувала незалежний експерт Вікторія Погорєлова, виступили:
Консультант GIZ GmbH Світлана Берзіна, розповіла про енергоефективні публічні закупівлі (завантажити презентацію).
Президент Громадської Спілки «Бізнес за партнерство» Жанна Пацьора оголосила початок конкурсу «RESET 2021. Почни з зеленого будівництва» (завантажити презентацію).
Про проєкти Європейського інвестиційного банку розповів Представник по енергетиці (Робоча група в Україні, ЄІБ) Олександр Антонюк (завантажити презентацію).
Голова Правління АТ «Таскомбанк» Володимир Дубєй презентував фінансові інструменти ТАСКОМБАНКУ для місцевих рад (завантажити презентацію).
Член Правління АТ  «Укрексімбанк» Михайло Медко представив комплексні фінансові рішення для муніципалітетів (завантажити презентацію)
Досвідом міста Новоград-Волинський Житомирської області у реалізації проектів енергоефективності поділився міський голова Микола Боровець (завантажити презентацію).
Досвідом міста Чернігова у реалізації проектів енергоефективності поділився заступник Чернігівського міського голови Олександр Атрощенко онлайн (завантажити презентацію).
Підсумували роботу Дня енергоефективності директор проєкту GIZ «Просування енергоефективності та імплементації Директиви ЄС про енергоефективність в Україні» Іма Хренова-Шимкіна та Виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан.
Іма Хренова-Шимкіна закликала керівників громад залучати ресурси з різноманітних джерел для впровадження проєктів з енергоефективності і запевнила, що GIZ та АМУ завжди допоможуть підготувати проєктні заявки.
Олександр Слобожан подякував Німецькому товариству міжнародного співробітництва, керівництву та команді проєкту «Просування енергоефективності та імплементації Директиви ЄС про енергоефективність в Україні» за підтримку у проведенні Дня енергоефективності у рамках XVI Українського муніципального форуму.
  
Повне відео Дня енергоефективності доступне за посиланням

Організаційний комітет XVI Українського муніципального форуму турбується про здоров'я і безпеку гостей та учасників заходу, тому кожний день в його рамках проходить з дотриманням вимог протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2. Так, майже 50 % представників громад-учасників Форуму мають довідку про дві дози вакцинації, інша частина - протестована (всі результати - негативні). Також було протестовано журналістів та представників міжнародних партнерських організацій (всі результати - негативні). 

Немає коментарів:

Дописати коментар