середу, 2 лютого 2022 р.

АМУ взяла участь у засіданні міжвідомчої робочої групи щодо фінансового забезпечення роботи шкіл


31 січня під головуванням Міністра освіти і науки України Сергія Шкарлета відбулося перше засідання міжвідомчої робочої групи щодо вирішення питання фінансового забезпечення закладів загальної середньої освіти у 2022 році.

У засіданні взяли участь народні депутати України, представники Міністерства фінансів України, Міністерства розвитку громад і територій України, керівники органів управління освітою облдержадміністрацій, освітні експерти. Асоціацію міст України представляла експерт з питань освіти Тетяна Куценко.
Сергій Шкарлет ознайомив учасників робочої групи з механізмом формульного розподілу освітньої субвенції та основними складовими Формули. Він представив шляхи вдосконалення формульного розподілу освітньої субвенції, до яких увійшли напрацювання попередньої робочої групи. Зокрема, за ініціативи АМУ, було запропоновано введення до Формули нового коефіцієнту для індивідуального навчання, а також збільшення коефіцієнту іншого педагогічного персоналу.
Зміни до Формули призведуть до збільшення обсягів освітньої субвенції для кожної громади та загального обсягу освітньої субвенції у 2022 році до майже 116 млрд грн, що потребуватиме змін у головному кошторисі країни.
Представлені шляхи вдосконалення Формули не є остаточними, члени робочої групи впродовж двох тижнів подаватимуть свої напрацювання щодо включення до Формули додаткових елементів, які дозволять забезпечити потребу громад в освітній субвенції у повному обсязі, й не ставитимуть надання повної загальної освіти в залежність від спроможності громади.
За результатами робочої групи, як запевнив Міністр освіти і науки Сергій Шкарлет, буде подано законопроект про зміни до Держбюджету-2022 в частині збільшення обсягів освітньої субвенції, а також зміни до постанови Уряду від 27 грудня 2017 р. № 1088 (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 17 березня 2021 р. № 209), якою затверджено Формулу освітньої субвенції.
 
Асоціація міст України наголошує, що виконання нормативно-правової бази організації здобуття повної загальної освіти потребує забезпечення відповідним фінансовим ресурсом або приведенням у відповідність до наявного.
 
Для аналізу забезпеченості коштами освітньої субвенції на виплату заробітної плати педагогам у 2022 році АМУ проводить опитування громад, за результатами якого будуть сформовані додаткові пропозиції до вдосконалення Формули, а інформація буде надана Голові Уряду.

Немає коментарів:

Дописати коментар