вівторок, 8 лютого 2022 р.

Делегація з Тернопільщини взяла участь у Форумі "АМУ єднає Україну"


05 лютого відбувся Форум «Асоціація міст України єднає Україну». Цей захід був першим серед ряду заходів присвяченим святкуванню ювілейної дати АМУ. Адже саме цього року потужна організація із захисту прав місцевого самоврядування – АМУ святкує своє 30-ти річчя.

Учасники Форуму - міські, селищні, сільські голови та представники органів місцевого самоврядування Тернопільської, Івано-Франківської, Чернівецької, Закарпатської, Волинської, Львівської, Хмельницької, Рівненської областей, народні депутати України, Виконавчий директор Асоціації міст України та виконавчі директори регіональних відділень Асоціації міст України.


Від Тернопільської області участь у Форумі «Асоціація міст України єднає Україну» взяли: секретар Тернопільської міської ради Ігор Гірчак, Бережанський міський голова Ростислав Бортник (пост міського голови про участь у Форумі), Чортківський міський голова Володимир Шматько, Бучацький міський голова Віталій Фреяк, Кременецький міський голова Андрій Смаглюк (пост про участь у заході) та його заступник Ігор Гук, Збаразький міський голова Роман Полікровський (пост міського голови про участь у заході), Копичинецький міський голова Богдан Келічавий (пост міського голови про участь у заході), Залозецький селищний голова Андрій Нога (пост про участь у заході) та команда Тернопільського РВ АМУ.

Також регіональні форуми місцевого самоврядування «АМУ єднає Україну» заплановані в Чернігові, Дніпрі та в Генічеську. Про це повідомив голова АМУ Віталій Кличко, який відкрив форум в Івано-Франківську.


«За 30 років кількість членів АМУ зросла у 30 разів! Наша Асоціація збільшується, стає ще потужнішою і ефективнішою у відстоюванні інтересів місцевого самоврядування, в захисті прав громад і перспектив розвитку міст, селищ та сіл України. Сьогодні в АМУ об’єднали зусилля вже 978 громад. І для мене очолювати таку авторитетну організацію – дуже відповідальна і почесна місія. Дякую вам за довіру та співпрацю!», – звернувся Кличко до учасників форуму – представників місцевого самоврядування.

Голова АМУ підкреслив, що протягом усіх років своєї історії Асоціація міст України виступає за розбудову в Україні ефективного місцевого самоврядування як основи демократії в європейській державі.

«Щоб забезпечити інтереси всіх громад – від найменших сіл до великих міст, Асоціація постійно веде діалог та консультації з центральною владою. Це не завжди просто, але ми робимо все, щоб добиватися результатів», – наголосив голова АМУ.

Зокрема, Кличко зазначив, що в 2021 році, завдяки наполегливості АМУ в бюджетному процесі, громади додатково отримали майже 54 мільярди гривень. Із яких 27 мільярдів – це кошти на виконання умов Меморандуму по теплу. Підприємства теплоенерго отримали компенсацію за різницю в тарифах за минулі роки. І змогли погасити борги за газ.

«Ми змогли забезпечити тепло в оселях українців не збільшивши вартості тарифів! Як би складно це для нас не було. На 2022 рік завдяки Асоціації для всіх громад забезпечене збереження та залучення фінансового ресурсу загалом на понад 89 мільярдів гривень. Окремо хочу наголосити, що влада дослухалася до наших пропозицій щодо необхідності збільшення частки ПДФО, яка йде до місцевих бюджетів. У цьому році громади будуть отримувати 64 відсотки цього податку (на 4 відсотки більше). А це – додаткові 11 мільярдів гривень до бюджетів громад. Такі результати нашої з вами співпраці, консолідації зусиль, свідчать, що разом ми сильніші, міцніші. І зробимо ще більше корисних справ для комфортного життя наших громадян», – сказав Віталій Кличко.

Також в рамках Форуму на будівлі Івано-Франківської ратуші відкрили пам’ятний знак з нагоди 30-річчя Асоціації міст України.

В рамках форуму відбулася відкрита дискусія на тему «Об’єднання України через розвиток муніципалітетів».

Висловили власну позицію щодо важливих питань місцевого самоврядування та відповіли на запитання голів громад народні депутати України:

Віталій Безгін наголосив, що тільки в єдності центральної та місцевої влад є запорука розвитку держави і зазначив, що Бюджет-2022, що став бюджетом громад, краще будь-яких слів підтверджує ці судження. В.Безгін підкреслив, що громади та асоціації є ключовими стейкхолдерами Комітету. Адже саме від місцевого самоврядування залежить комфорт життя всіх українців, бо кожен живе в громаді!


Під час виступу Віталій Безгін зупинився на прийнятих за останній рік законопроектах, що стосуються важливих аспектів діяльності місцевого самоврядування та анонсував проєкти, які ще потрібно ухвалити і закликав голів громад і АМУ до співпраці у їх доопрацюваннні та адвокації.


Оксана Савчук зупинилася на питаннях повноважень районних рад, територіальної оборони, місцевого самоврядування та освітніх програм, які допоможуть мотивувати молодь залишатися в рідних містах, вчитися і працювати вдома. Розуміємо, що за новаціями майбутнє. «Україні важливо зберегти і розвинути свій потужний інтелектуальний потенціал. Маємо разом, не дивлячись на політичні погляди, об’єднатися для напрацювання найкращих практик для розвитку громад»- сказала вона.


Вячеслав Рубльов, який підключився онлайн, наголосив на важливості та результативності співпраці і дискусій з Асоціацією міст України. Адже саме громади можуть дати найкращі рекомендації щодо питань місцевого самоврядування, а депутати вже мають імплементувати їх у закони.


Едуард Прощук звернув увагу на важливі екологічні теми, такі як екоосвіта в навчальних закладах та важливість прийняття державної програми «Питна вода України» 2022-2026. «Нам необхідно розвивати екологічну свідомість дітей та дорослих, щоб зменшувати негативний вплив на планету в майбутньому та покращувати якість життя людей», - підкреслив парламентар.

У очільників громад була змога задати питання народним обранцям. Такою можливістю скористались й голови громад Тернопільської області, зокрема Кременецький міський голова Андрій Смаглюк (відео із запитанням) та Копичинецький міський голова Богдан Келічавий (пост міського голови про участь у Форумі тазапитання).



З нагоди святкування свого ювілею, АМУ вирішила провести Всеукраїнський відбір кращих прикладів місцевого управління, перший етап якого відбувся під час Форуму.


Виконавчий директор АМУ Олександр Слобожан презентував збірку «УСПІШНА ГРОМАДА. Всеукраїнський відбір до 30-річчя АМУ». 16 кращих практик для публікації відібрали Регіональні відділення АМУ восьми областей: Волинської, Закарпатської, Івано-Франківської. Львівської, Рівненської, Тернопільської, Хмельницької та Чернівецької.


Від Тернопільської області було представлено дві успішні практики від Тернопільської та Лановецької громад.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар