неділю, 20 лютого 2022 р.

АМУ підтримує законопроєкт щодо спрощення трансформації шкільної мережі


На розгляді у Комітеті Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій знаходиться проєкт Закону України «Про внесення змін до статті 32 Закону України «Про повну загальну середню освіту» щодо спрощення умов трансформації освітньої мережі»  №7046  від 14.02.2022р., розроблений за участі Асоціації міст України.

Метою цього законопроекту є спрощення умов трансформації освітньої мережі в сільській місцевості.
Чинною нормою (абзац другий частини другої статті 32 Закону України «Про повну загальну середню освіту») передбачено, що громади зобов’язані оприлюднювати проект рішення про ліквідацію, реорганізацію чи зміну типу закладу освіти в сільській місцевості за рік до прийняття такого рішення, що значно сповільнює трансформацію освітньої мережі.
Разом з тим, можливість будь-яких змін в освітній мережі існує лише протягом нетривалого часу літніх канікул, у зв’язку із забезпеченням безперервності освітнього процесу. Зазначена норма унеможливлює трансформацію мережі до початку нового навчального року для тих громад, які не оприлюднили свої проекти рішень у серпні 2021 року, та спричинить до  дефіциту освітньої субвенції й значних втрат місцевих бюджетів. Також ця норма не сприяє ефективному впровадженню освітньої реформи, якою передбачено приведення закладів середньої освіти до нових типів.
У зв'язку з цим існує необхідність скоротити з 1 року до 3 місяців термін оприлюднення проекту рішення про майбутню реорганізацію, зміну типу чи ліквідацію закладу загальної середньої освіти в сільській місцевості.
Асоціація міст України підтримує прийняття законопроекту №7046 та направила лист парламентському Комітету з питань освіти, науки та інновацій.

Нагадаємо, питання спрощення умов трансформації шкільної мережі в сільській місцевості неодноразово порушувалось на засіданнях Фахової мережі Асоціації міст України з питань освіти.

Немає коментарів:

Дописати коментар