четвер, 9 вересня 2021 р.

"АМУ - найбільш досвідчений та авторитетний лобіст інтересів місцевого самоврядування", - виконавчий директор ТРВ АМУ


 
Виконавчий директор Тернопільського РВ АМУ Руслан Фронц взяв участь у роботі IV Міжнародній науково-практичній конференції «СУЧАСНІ ДЕТЕРМІНАНТИ ФІСКАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ: ЛОКАЛЬНИЙ ТА МІЖНАРОДНИЙ ВИМІР», яка відбулась у Західноукраїнському національнальному університеті.

«Тема конференції дуже важлива, адже від фіскальної політики держави залежить фінансове забезпечення та спроможність громад, добробут громадян, можливість їм надавати якісні послуги (освітні, медичні та ін.). Тому досвід науковців та міжнародний досвід в цьому плані буде дуже корисний», - відзначив Виконавчий директор ТРВ АМУ на початку свого виступу.

Руслан Фронц розповів про діяльність Асоціації міст України:

«Асоціація міст України має статус Всеукраїнської відповідно до Закону України «Про асоціації органів місцевого самоврядування». Всього до складу АМУ входить близько 1000 громад. Наступного року нам буде 30 років. Ми найбільш досвідчена та авторитетна організація, яка лобіює інтереси місцевого самоврядування на всіх рівнях влади».

Виконавчий директор Тернопільського РВ АМУ наголосив на здобутках, які стали можливими завдяки діям АМУ:

«Завдяки діям АМУ у бюджетному процесі загалом у 2020 році збережено для всіх територіальних громад 155 млрд. грн. та залучено додатковий ресурс на 2021 рік в обсязі 56,8 млрд. грн.»

Реформа децентралізації дала громадам нові повноваження, фінансові ресурси, можливості  та відповідальність.


Проте з року в рік спостерігається передача державою повноважень без належного підкріплення фінансовим ресурсом. За підрахунками експертів АМУ за період 2015р.-2020 р. ОМС передано повноважень  не підкріплених фінансово 665,8 млрд. грн. Такий підхід впливає на спроможність громад і на якість надання послуг.

В липні АМУ провела XVI Український муніципальний форум, на якому було прийнято звернення до керівництва держави щодо вирішення актуальних питань місцевого самоврядування.

Серед ініціатив АМУ є збільшення частки зарахування ПДФО до місцевих бюджетів з 60 до 65 відсотків. В цілому по Україні завдяки збільшенню ПДФО місцеві бюджети отримають 11,1 млрд. грн., з них близько 250 млн грн. – місцеві бюджети громад Тернопільщини.

Руслан також повідомив, що 26 серпня відбулись бюджетні консультації щодо показників Держбюджету-2022. АМУ надала Мінфіну свої пропозиції.

На завершення свого виступу Виконавчий директор Тернопільського РВ АМУ висловив надію, що найближчим часом усі нагальні питання спільними зусиллями будуть вирішенні й усі пропозиції АМУ будуть враховані у Держбюджеті-2022.

Немає коментарів:

Дописати коментар