четвер, 2 вересня 2021 р.

Планування розвитку громад, складання містобудівної документації, схема просторового планування території громад, зонування території - тема практичної сесії у Тернопільському РВ АМУ

 


02 вересня Тернопільське регіональне відділення Асоціації міст України провело практичну сесію із застосування законодавства на тему: «Планування розвитку громад, складання містобудівної документації, спрощення зміни цільового призначення. Схема просторового планування території громади як інструмент комплексного управління у використанні земель, зонування території».

Захід відбувся в рамках спільного проєкту Асоціації міст України та ДЕСПРО.

Тренер заходу - заступник директора департаменту архітектури, будівництва, житлово-комунального господарства та енергозбереження Тернопільської обласної державної адміністрації Віктор Якимук.

Ще одним спікер заходу - начальник юридичного управління Головного управління Держгеокадастру у Тернопільській області Цвігун Ірина.

Зі вступним словом виступив виконавчий директор Тернопільського РВ АМУ Руслан Фронц, який ознайомив учасників зі спікерами заходу та програмою.

Також виконавчий директор Тернопільського РВ АМУ розповів про нагальні питання, які відстоює АМУ:

«Асоціація міст України з метою обговорення та врахування інтересів місцевого самоврядування на бюджетних консультаціях спрямувала до Мінфіну пропозиції до Державного бюджету на 2022 рік, Бюджетного та Податкового кодексів України та до інших нормативно-правових актів в частині місцевих бюджетів та міжбюджетних відносин. Серед пропозицій АМУ, необхідність передбачення в держбюджеті на 2022 рік необхідної кількості коштів на реалізацію програми медичних гарантій, освітньої субвенції, субвенції на протипожежні заходи в закладах освіти, субвенції на реалізацію реформи шкільного харчування, субвенцію на стале проходження опалювального сезону, додаткової дотації на заклади освіти та охорони здоров’я, субвенції на облаштування ЦНАПів, субвенцію на заходи компенсації ризику населення в зоні спостереження рівнозначну відповідному збору, списання 9 млрд гривень заборгованості за середньостроковими позиками та ін.».


Руслан Степанович наголосив, що вже давно Асоціація міст України піднімає питання щодо ⬆ збільшення частки зарахування ПДФО до бюджетів територіальних громад:

«Вкрай важливо, аби все ж народні обранці підтримали позицію АМУ щодо збільшення частки зарахування ПДФО до бюджетів громад із 60 до 65 відсотків. Якщо спільними зусиллями все ж буде +5% ПДФО до місцевих бюджетів, то бюджети громад Тернопільщини отримають додатково 249,9 млн.грн.».

Про планування розвитку громад та розроблення містобудівної документації розповів заступник директора департаменту архітектури, будівництва, житлово-комунального господарства та енергозбереження Тернопільської обласної державної адміністрації Віктор Якимук. Експерт повідомив про нову Постанову Кабінету Міністрів України № 853 від 28 липня 2021 р. «Деякі питання надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на розроблення комплексних планів просторового розвитку територій територіальних громад» та проінформував про детальні умови, згідно яких громада може отримати цю субвенцію. З державного бюджету України на отримання субвенції на розробку комплексних планів виділено 62 млн. 550 тис. грн, з яких 1 млн. 568 тис. грн. для громад Тернопільської області.


Віктор Васильович також розповів про схеми просторового планування території громад та зонування території. Тренер наголосив:

«Детальний план території деталізує, але не змінює функціональне призначення визначене генеральним планом і комплексним планом. Детальний план підлягає стратегічній екологічній оцінці».

В другій частині заходу начальник юридичного управління Головного управління Держгеокадастру у Тернопільській області Цвігун Ірина детально розповіла про особливості змін у земельному законодавстві в зв’язку з прийняттям Закону України 711-ІХ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо планування використання земель».


Під час свого виступу Ірина Мирославівна наголосила на питаннях, які врегульовуються Законом України №711:

-     - встановлено межі громад;

-    - комплексного планування територій громад, що скасовує необхідність розроблення декількох, споріднених за змістом, видів містобудівної документації та документів із землеустрою та унормування питань, пов’язаних із її затвердженням;

-  - нормування формування реального зв’язку програм соціально-економічного розвитку із документацією із просторового планування, а також створення прозорого та неконфліктного механізму врахування громадських та приватних інтересів через прозорі громадські обговорення.


Спікер також розповіла про зміни у земельній сфері, які запроваджує Закон.

Хоч Закони вже ухваленні, проте ще немає підзаконних нормативно-правових актів, через це виникають труднощі.

Учасники заходу задавали багато різнопланових питань, здебільшого практичних, на які спікери намагались відповісти, дати роз’яснення.






Автор публікації та фото - Тернопільське реігональне відділення Асоціації міст України.

Немає коментарів:

Дописати коментар