середу, 29 вересня 2021 р.

О. Слобожан на Міжнародному саміті мерів: Громади мають мати свободу розпоряджатися власними ресурсами

 


28 вересня Виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан взяв участь у IV Міжнародному саміті мерів.

Захід відвідали понад 130 очільників міст, представників бізнесу, центральної влади та експертів з України, Німеччини, США, Португалії, Албанії.
Розвиток міст попри глобальні виклики в умовах пандемії – головна тема Саміту. Під час заходу учасники обговорювали теми глобальних трендів розвитку міст, взаємодії між локальною та центральною владою, залучення інвестицій, інклюзивності тощо. Мери десяти українських міст презентували успішні проєкти, реалізовані ними у період боротьби з пандемією.
Виконавчий директор АМУ Олександр Слобожан виступив під час панельної дискусії «Взаємодія між локальним та національним рівнем: ефективні інструменти». У ході панелі було обговорено результати децентралізаційної реформи та перспективи розвитку громад.
  
О.Слобожан зазначив, що реформа має позитивні результати, але зараз необхідно зберегти свободу громад і право розпоряджатися власними ресурсами. «У 2022 році я б поставив крапку у бюджетній децентралізації. Останні зміни до Бюджетного кодексу можуть перекреслити напрацювання декількох років, адже планується ліквідувати бюджет розвитку, і невідомо, за рахунок чого громади будуть брати участь у співфінансуванні, наприклад, проектів ДФРР, розбудовувати інфраструктуру. Також зміни передбачають погашення середньострокових позик за рахунок коштів місцевих бюджетів, що призведе до втрати місцевими бюджетами 9 млрд грн. Ця заборгованість виникла у 2009–2014 роках через неправильне планування державними органами видатків з делегованих повноважень. І органи місцевого самоврядування були змушені для виправлення прорахунків Мінфіну запозичувати кошти для забезпечення бюджетної сфери»,  - наголосив Виконавчий директор АМУ.  Він додав, що Асоціація міст України активно підтримувала відкриття ринку землі, зокрема, прийняття законопроєкту 2194, який сприяв вирішенню проблем громад у сфері земельних відносин. Але змінами до Прикінцевих та перехідних положень Бюджетного кодексу пропонується 70% надходжень від викупу земельних ділянок комунальної власності зараховувати до держбюджету, наслідком чого буде втрата місцевими бюджетами частини доходів від викупу земельних ділянок комунальної власності.
«Наша спільна мета – не допустити таких критичних змін у бюджетному законодавстві. Тоді реформа з децентралізації буде насправді успішною. Ми провели адміністративно-територіальну реформу, вдало проводимо реформу регіонального розвитку. І щоб ці реформи показали результат, місцеве самоврядування має мати свободу в контексті можливостей для розвитку. Ця боротьба мотивує нас відстоювати інтереси місцевого самоврядування, працювати і шукати шляхи вирішення проблем, які виникають в громадах. Ми зможемо цього досягти спільними зусиллями, і донести до профільних парламентських комітетів позицію щодо недопущення внесення до Бюджетного кодексу змін, які можуть погіршити фінансову основу місцевого самоврядування»,  - звернувся до присутніх О.Слобожан.

Міжнародний саміт мерів (IMS) заснований у 2016 році як платформа для обміну досвідом між лідерами місцевого самоврядування. Він об’єднує мерів із різних країн, бізнес-спільноту, представників міжнародних організацій та громадян, щоб обговорити рішення, інновації, презентувати найкращий міжнародний і місцевий досвід міського управління та поділитися історіями успіху у різних сферах.
Завдяки спеціальному формату саміту учасники набувають нових знань і створюють міцні зв’язки з видатними лідерами міських перетворень з усього світу, беруть участь у сесії швидких бізнес-зустрічей, мають змогу протестувати різні рішення для міст, підписують меморандуми та започатковують спеціальні проєкти.
Саміт організований Western NIS Enterprise Fund та за підтримки Прем’єр-міністра України.
 
Пропонуємо переглянути відео панельної дискусії:

Немає коментарів:

Дописати коментар