середу, 29 вересня 2021 р.

Затверджено оновлений реєстр ліків, вартість яких відшкодовуватиме держава

 


Міністерство охорони здоров’я України затвердило оновлений Реєстр лікарських засобів, вартість яких підлягає відшкодуванню за програмою державних гарантій медичного обслуговування населення препаратами для лікування цукрового діабету І типу і нецукрового діабету, розладів поведінки і психіки та епілепсії (Наказ МОЗ України від 27.09.2021 № 2077).

Оновлений реєстр буде діяти вже з 1 жовтня 2021 року. Із 1 жовтня препарати лікування діабету І типу, нецукрового діабету, розладів поведінки і психіки, а також епілепсії будуть додані до програми “Доступні ліки”. Тобто пацієнти, які мають ці захворювання, зможуть отримувати необхідні ліки в аптеках безоплатно або з доплатою. Аптекам вартість цих ліків буде компенсувати держава.
Завдяки цьому реєстру пацієнт зможе дізнатися, який лікарський засіб можна отримати безоплатно, а за який потрібно доплатити. Важливо, що з 1 жовтня виплачувати відшкодування вартості доданих препаратів буде єдиний платник - Національна служба здоров’я України. Препарати будуть виписуватися і відпускатися за електронним рецептом, що надасть можливість уникнути нераціонального призначення препаратів та посилити контроль за їх відпуском з аптек.
Програма “Доступні ліки” була впроваджена у 2017 році для зменшення фінансового навантаження на пацієнтів та збільшення доступності ліків. Нині програма працює для пацієнтів з серцево-судинними захворюваннями, бронхіальною астмою, цукровим діабетом II типу. До списку препаратів  для лікування серцево-судинних захворювань, бронхіальної астми та  діабету II типу наразі включено 293 препарати, які можна отримати безоплатно або з доплатою на вибір пацієнта.
З 1 жовтня до реєстру буде додано ще 138 препаратів.

Немає коментарів:

Дописати коментар