середу, 23 жовтня 2019 р.

Стартував проєкт «Школа локальної демократії 2.0»


Сьогодні, 23 жовтня 2019 р. стартував проєкт «Школа локальної демократії 2.0». Відкрили захід керівник ГО «Освітньо-аналітичний центр розвитку громад», консультант Тернопільського РВ АМУ Максим Черкашин та виконавчий директор Тернопільського РВ АМУ, консультант з питань місцевого економічного розвитку Ігор Гірчак.
Цей проєкт реалізує громадська організація “Освітньо-аналітичний центр розвитку громад” спільно з Тернопільським регіональним відділенням Асоціації міст України.

Максим Черкашин розповів про проєкт «Школа локальної демократії», який втілювався у 2017-2018 роках та що вдалось запровадити завдяки проєкту. «Школа локальної демократії 2.0.» – це 10 Команд змін з об’єднаних громад Заходу України, які на трьох сесіях ознайомляться з кращими практиками місцевого самоврядування, навчаться користуватись інструментами участі мешканців у житті громади та спільно працювати над розвитком території, в якій проживають. Між сесіями, під керівництвом експертів, учасники будуть виконувати практичні завдання у своїх громадах. Кращі Команди змін візьмуть участь у навчальній поїздці у Польщу, де ознайомляться з роботою органів місцевого самоврядування, управління громадою, діяльністю громадських та донорських організацій. Фінальним завершенням Школи буде Форум локальної демократії, на якому учасники презентуватимуть свої досягнення.

Виконавчий директор Тернопільського регіонального відділення Асоціації міст України Ігор Гірчак під час вступного слова розповів про діяльність Асоціації міст України:
Ігор Гірчак зауважив: «Асоціація міст України є лобістом інтересів органів місцевого самоврядування перед органами державної влади. Зокрема, на сьогодні є чимало проблем, які стосуються проєкту Держбюджету на 2020 рік, ми детально проаналізували цей документ, надали свої пропозиції, адже вбачаємо багато загроз, які можуть постати перед ОМС України наступного року. Відстоюємо збереження зарахування надходжень акцизу з пального у місцеві бюджети (Асоціація міст України розробила проєкт Закону України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо зарахування частини акцизного податку з виробленого в Україні пального та частини акцизного податку з ввезеного на митну територію України пального до місцевих бюджетів у 2020 році)» та 4 жовтня у Верховній Раді України група народних депутатів на чолі з Зіновієм Андрійовичем зареєструвала цей законопроєкт). Є проблеми з отриманням коштів субвенції на соціально-економічний розвиток, котрі громади очікують ще від літа. Ми як Асоціація міст України проводили флешмоб відеозвернень серед міських/селищних/сільских голів, котрі звертались до керівництва держави з проханням #поверніть_гроші_громад. Також голова АМУ Віталій Кличко вже вдруге звертався з цією проблемою до Глави Уряду О.Гончарука з проханням перерахувати кошти субвенції громадам, але на разі не відомо, що буде з коштами.
Вчора, за ініціативою Правління АМУ, відбулась зустріч членів Правління АМУ на чолі з Головою АМУ Віталієм Кличком з Прем’єр-міністром України Олексієм Гончаруком, під час якої говорили: про реформу місцевого самоврядування та територіальної організації влади, про фінансування делегованих повноважень, про скорочення дохідної частини місцевих бюджетів, про перекладання додаткових видатків та повноважень без компенсаторів, про підготовку до опалювального сезону 2019/2020.
Словом, є багато викликів, але ми боремось, відстоюємо права ОМС і впевнені, що спільними зусиллями місцеве самоврядування в Україні буде процвітати»

На завершення вступного слова Ігор Гірчак побажав усім учасникам проєкту плідної праці й, щоб після повернення у свої громади, обов’язково втілилось усе задумане.


Довідково.
Учасниками проєкту «Школа локальної демократії 2.0» є:
  1. Нетішинська міська об’єднана територіальна громада, Хмельницька область;
  2. Усть-Путильська сільська об’єднана територіальна громада, Чернівецька область;
  3. Коршівська сільська об’єднана територіальна громада, Івано-Франківська область;
  4. Копичинецька міська об’єднана територіальна громада, Тернопільська область;
  5. Красилівська міська об’єднана територіальна громада, Хмельницька область;
  6. Антонінська селищна об’єднана територіальна громада, Хмельницька область;
  7. Шацька селищна об’єднана територіальна громада, Волинська область;
  8. Городоцька міська об’єднана територіальна громада, Хмельницька область;
  9. Тернопільська міська об’єднана територіальна громада, Тернопільська область;
  10. Купчинецька сільська територіальна громада, Тернопільська область.

Немає коментарів:

Дописати коментар