четвер, 10 жовтня 2019 р.

У Байковецькій громаді буде музей-скансен черняхівської культури


Ще на початку 90-х у місцевому науково-культурному середовищі почали говорити про необхідність створення музею на території могильника Черняхівської культури в селі Чернелів-Руський неподалік Тернополя.
Як відомо, Черняхівська культура — це одне з найяскравіших культурно-історичних утворень першого тисячоліття нашої ери на південному сході Європи.
У період свого розквіту вона займала більшу частину сучасних українських земель i суміжні з ними райони сусідніх держав. Особлива й дуже цікава вона тим, що, на думку більшості дослідників, її створили племена різного етнічного походження — сармати, даки, германці, скіфи та анти.
Відкрив цю культуру в 1900 році фундатор української археології Вікентій Хвойка, а оскільки найперші знахідки він виявив біля села Черняхів на Київщині, то звідти й назва.
Могильник же в Чернелеві-Руському незвичайний тим, що є найбільш дослідженим на всій правобережній Україні і в ньому представлені всі етапи Черняхівської культури.
Тут було відкрито близько 300 стародавніх поховань (це навіть більше, ніж біля самого Черняхова), і майже всі їх повністю досліджено, а частину навіть підготовлено для експозиції й «законсервовано».
Це заслуга відомого далеко за межами регіону і, на жаль, уже покійного тернопільського науковця і громадського діяча Ігоря Герети.
Саме в нього народився задум створити в Чернелеві-Руському музейний археологічний комплекс просто неба, тотожного якому не було б у всьому світі. У 1990-му Герета по суті розпочав цю роботу, але згодом вона зупинилася, відтак упродовж усіх років української незалежності тема лише час від часу «виринала» знову.

І зараз з’явилась можливість втілити мрію у життя. Заступник Байковецького сільського голови Віктор Пулька розповів, що один із напрямків розвитку громади є розвиток туристичної галузі, тому ідея створення скансену, тобто музею просто неба, черняхівської культури викликала зацікавлення. Байковецька об’єднана територіальна громада, до якої належить зараз село Чернелів-Руський стала одним із переможців конкурсу «Малі міста – великі враження» з проєктом «Створення музею-скансену черняхівської культури».


Базу експозиції майбутнього скансену складуть близько 2 тис. оригінальних експонатів, які наразі зберігаються у фондах Тернопільського обласного краєзнавчого музею. В цілому ж концепція музею передбачає використання сучасних технологій, проведення виставок, фестивалів, тематичні екскурсії та заняття експериментальною археологією.


Стартом проєкту є міжнародна конференція археологів, яка розпочалась 9 жовтня та триватиме до 11 жовтня.
Відкрив конференцію Байковецький сільський голова Анатолій Кулик, котрий зауважив:
«Наукова конференція у Байковецькій громаді вперше. Такі кроки є лише хорошим стартом для подальшого розвитку Байковецької громади й загалом Тернопільщини. Адже важливо знати, що було до нас, а також важливо передати ці знання майбутнім поколінням».

На захід завітав виконавчий директор Тернопільського регіонального відділення Асоціації міст України Ігор Гірчак, який під час відкриття конференції зазначив:
 «Дуже важливо те, що сьогодні в ОМС України є така можливість втілювати проєкти спрямовані на збереження культурної спадщини. Ми як Асоціація міст України є надійним другом органів місцевого самоврядування й підтримуємо такі хороші конкурси й надаємо консультаційну підтримку. Сподіваюсь, що музей-скансен черняхівської культури у с.Чернелів-Руський стане хорошим стартом й у майбутньому в Байковецькій громаді та на всій території Тернопільщини буде втілено ще багато цікавих культурних проєктів». Також Ігор Гірчак висловив сподівання, що конкурс культурно-мистецьких проєктів буде продовжено.


Нагадуємо, ідея конкурсу «Малі міста - великі враження» належить ГО «Інститут культурної політики». Він уже другий рік поспіль реалізується Асоціація міст України та Українським центром культурних досліджень за підтримки Міністерства культури України.

У тексті використано матеріал Світлани Мичко

Нагадуємо, у квітня 2019 року вдруге стартував проєкт «Малі міста – великі враження».
23 квітня у Тернопільському регіональному відділенні Асоціації міст України відбулась інформаційна зустріч стосовно культурного проекту, під час якої представники ОМС Тернопільщини цікавились нюансами у написані проектів на конкурс. ОМС заявки на участь подавали до 15 травня 2019 року. 28 травня відбулося перше засідання Експертної ради з відбору проектів, поданих на конкурс. До складу Експертної ради, затвердженого Наказом Мінкульту, увійшли Виконавчий директор АМУ Олександр Слобожан та експерт з розробки законодавства та управління ресурсами органів місцевого самоврядування АМУ Людмила Даменцова.
З Тернопільщини заявки подали: Шумська міська ОТГ (проект «Моє село - краплиночка на карті України»), Великогаївська сільська ОТГ (проект «3D – тури історичними та культурними пам’ятками громади»), Борщівська міська ОТГ (проект «Фестиваль гастрономії та ремесел «Смак Сонячного Поділля»»), Байковецька сільська ОТГ (проект «Створення музею-скансену черняхівської культури. Перші кроки»), Збаразька міська рада (проект «Битва за Незалежність. Збараж 1649»), Бережанська міська територіальна громада (проект ««Berezhany: the lost trail of Ferenc Rakoczi» (Бережани: загублена стежка Ференца Ракоці)», м.Бучач (проект «Бучаччина туристична»), Склала-Подільська селищна ОТГ (проект «Оперний фестиваль «Miro Skala Fest»»).
Переможцями від Тернопільської області згідно з Розпорядження від 10 липня 2019 р. № 535-р стали: Бережанська міська територіальна громада (ініціатор проекту - Державний історико-архітектурний заповідник у м.Бережани) - проект «Berezhany: the lost trail of Ferenc Rakoczi» (Бережани: загублена стежка Ференца Ракоці)», м.Збараж - проект «Битва за Незалежність. Збараж 1649» (ініціатор проекту - Збаразька міська рада), Байковецька сільська ОТГ - проект «Створення музею-скансену черняхівської культури. Перші кроки» (ініціатор проекту - Байковецька сільська рада).






Немає коментарів:

Дописати коментар