середу, 12 січня 2022 р.

АМУ підтримує законопроект про надання права сільським та селищним громадам здійснювати запозичення

 


Реформа місцевого самоврядування та бюджетна децентралізація крок за кроком реалізуються в Україні. І ще є над чим працювати далі. Зокрема, це - стримуючі фактори, що обмежують використання органами місцевого самоврядування кредитних ресурсів задля розбудови соціально-економічної інфраструктури територіальних громад та здійснення інших капітальних видатків. Наприклад, відсутність можливості для сільських та селищних територіальних громад здійснювати місцеві запозичення та надавати місцеві гарантії. Наразі таке право мають виключно міські територіальні громади. 

Асоціація міст України переконана, що одним з найбільш перспективних напрямів зміцнення фінансової основи місцевого самоврядування є саме розширення доступу до кредитних ресурсів для усіх територіальних громад, як це передбачає Європейська хартія місцевого самоврядування (пункт 8 статті 9 Хартії).
Група народних депутатів України (Віталій Безгін та ін.) підтримали пропозицію органів місцевого самоврядування, що була в черговий раз озвучена Асоціацією міст України на бюджетних консультаціях в Мінфіні влітку 2021 року. І наприкінці 2021 року народні депутати зареєстрували законопроєкт №6472, який передбачає внесення змін до Бюджетного кодексу України та надання сільським та селищним територіальним громадам права здійснювати місцеві запозичення та надавати місцеві гарантії. За словами народного депутата Віталія Безгіна, надання права сільським та селищним територіальним громадам здійснювати місцеві запозичення активізує місцевий економічний розвиток та примножить здобутки децентралізації.
Окрім того, ініціативи щодо необхідності допуску до ринку кредитних ресурсів сільських та селищних територіальних громад висуваються й активно підтримуються учасниками цього ринку, зокрема, Укрексімбанком, який спільно з АМУ долучився до підготовки змін до бюджетного законодавства щодо покращення умов кредитування органів місцевого самоврядування для реалізації інфраструктурних та інвестиційних проєктів.
Асоціація міст України звернулася до парламентського Комітету з питань бюджету, визначеного головним щодо підготовки законопроекту, з проханням прийняти рішення рекомендувати Верховній Раді України ухвалити проєкт Закону України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо усунення дискримінаційних обмежень у здійсненні місцевих запозичень та наданні місцевих гарантій сільськими і селищними територіальними громадами» №6472 від 28.12.2021 в першому читанні за основу.
Позиція АМУ полягає в тому, що розширення доступу до кредитних ресурсів для усіх громад (на перспективу не лише на внутрішньому, але й на зовнішніх ринках) є одним із необхідних кроків у напрямку розбудови фінансової бази місцевого самоврядування. 
Асоціація міст України відзначає, що завданням не одного року, а стратегічним напрямом розвитку місцевого самоврядування є створення сприятливих умов для розширення доступу територіальних громад до ринку муніципальних запозичень, підвищення привабливості кредитних операцій, оптимізація процедур запозичень та надання гарантій, забезпечення ефективних моніторингу та контролю місцевого боргу, посилення спроможності органів місцевого самоврядування у сфері управління боргом, підвищення кредитоспроможності та інвестиційної привабливості територіальних громад.
Місцеві позики мають стати стратегічним джерелом інвестиційних ресурсів для реалізації довгострокових інфраструктурних проєктів. І саме це є спільною метою держави та місцевого самоврядування задля покращання якості життя громадян.
 

Немає коментарів:

Дописати коментар