неділю, 3 жовтня 2021 р.

«Охорона довкілля – важлива», - так вважають у Почаївській громаді



30 вересня ГО «Гуртом!» та Почаївська міська рада за підтримки Тернопільського регіонального відділення Асоціації міст України провели підсумкову онлайн-конференцію за проектом «Розробка «Програми охорони довкілля, раціонального використання природних ресурсів та забезпечення екологічної безпеки на території Почаївської МОТГ на 2022-2027 роки».

Організатори заходу: ГО «Гуртом!», Почаївська міська рада, Тернопільське регіональне відділення Асоціації міст України.

Участь у онлайн-конференції взяло 35 учасників, серед яких: представники органів місцевого Тернопільської області, представники ЗМІ та громадськість.

Зі вступною промовою виступив керівник проекту «Розробка «Програми охорони довкілля, раціонального використання природних ресурсів та забезпечення екологічної безпеки на території Почаївської МТГ на 2022-2027 роки» Ігор Ковалик:




«За рік часу інтенсивної праці разом з робочою групою було виявлено ряд проблем, шляхи вирішення деяких було знайдено й виписано у Програму»

У ході заходу вітальні слова та слова вдячності висловив Почаївський міський голова Василь Бойко. Міський голова Почаєва відзначив значущість напрацьованого документу, подякував ГО «Гуртом», Тернопільському РВ АМУ та Міжнародному Фонду «Відродження» за такий цінний вклад у Почаївську громаду.


«Дякую за ті зусилля, які доклали, аби наша громада отримала Програму охорони довкілля, раціонального використання природних ресурсів та забезпечення екологічної безпеки. Висловлюю вдячність, що обрали саме Почаївську міську територіальну громаду й вже сьогодні ми маємо такий дороговказ у напрямку охорони довкілля».

Виконавчий директор Тернопільського РВ АМУ Руслан Фронц модерував захід та теж привітав учасників онлайн-конференції та наголосив, що такий документ є важливим для усіх громад:

«Питання екології є надважливим для кожної громади, адже це здоров’я мешканців. Програма, яка вже є у Почаївській ТГ є успішним прикладом і для інших. Саме Почаївська міська територіальна громада була однією з перших у Тернопільській області, котра напрацювала Стратегію розвитку громади й зараз впевнено рухається відповідно до цього стратегічного документу».


Для розробки й втілення Програми необхідно направити чималий фінансовий ресурс, Руслан Фронц наголосив на пропозиціях Асоціації міст України до проєкту Держбюджету-2022 серед яких:

«Асоціація міст України вже давно відстоює позицію необхідності передбачити поступове протягом 2022-2025 років збільшення частки зарахування податку на доходи фізичних осіб до бюджетів ТГ до 80 % для належного забезпечення виконання покладених на ОМС повноважень. Також АМУ вважає, що потрібно внести зміни до БКУ, якими збільшити із 25 до 50% частку зарахування до місцевих бюджетів екологічного податку».

Виконавчий директор ТРВ АМУ проінформував про нещодавнє (23 вересня 2021 року) відкрите робоче засідання Міжфракційного депутатського об’єднання «Питна Вода» щодо важливості прийняття проєкту Закону №5723 «Про Загальнодержавну цільову соціальну програму «Питна вода України» на 2022 - 2026 роки», за результатами якого було ухвалено резолюцію-звернення щодо необхідності якнайшвидшого прийняття проєкту Закону №5723 «Про Загальнодержавну цільову соціальну програму «Питна вода України» на 2022 - 2026 роки». Крім того, відповідно до ухваленого рішення, учасники обговорення вважають за доцільне: передбачити у Державному бюджеті на 2022 рік необхідні для виконання цієї Програми кошти у обсязі не менше 3 млрд грн; забезпечити у 2021 році спрямування не менш як 10% загального обсягу коштів соціально-економічного розвитку на реалізацію проєктів із забезпечення постачання якісної питної води, а також сприяти вирішенню інших важливих питань галузі питного водопостачання та водовідведення.

Ігор Ковалик детально розповів про зміст та пріоритети Програми охорони довкілля, раціонального використання природних ресурсів та забезпечення екологічної безпеки на території Почаївської МТГ на 2022-2027 роки.



«Стратегічною метою Програми є стабілізація й покращення екологічної ситуації на території Почаївської громада, створення належних умов для досягнення безпечного для здоров’я людини стану навколишнього природного середовища», - наголосив керівник проекту.


Про стратегічну екологічну оцінку проекту «Програми охорони довкілля, раціонального використання природних ресурсів та забезпечення екологічної безпеки на території Почаївської МОТГ на 2022-2027 роки» проінформував керівник групи виконавців СЕО Програми, професор, доктор біологічних наук Вакуленко Дмитро.

Експерт проекту Сергій Хлєбас поділився інформацією про особливості розробки Програми охорони довкілля, раціонального використання природних ресурсів та забезпечення екологічної безпеки на території Почаївської МТГ на 2022-2027 роки.


Заступник Почаївського міського голови Андрій Чубик, який був також керівником робочої групи розробки Програми, поділився досвідом діяльності робочої групи.

Захід відбувся за фінансової підтримки Європейського Союзу та Міжнародного Фонду «Відродження» в рамках проекту EU4USociety. Матеріали відображають позицію авторів і не обов’язково відображають позицію Міжнародного фонду «Відродження» та Європейського Союзу».

Запис заходу (за посиланням).
Автор - Ксенія Гірчак.

Немає коментарів:

Дописати коментар