четвер, 20 травня 2021 р.

Фінансове забезпечення територіальних громад: законодавчі ініціативи з ПДФО - тема практикуму у Тернопільському РВ АМУ


20 травня у Тернопільському регіональному відділенні Асоціації міст України відбувся онлайн-практикум із застосування законодавства на тему: «Фінансове забезпечення територіальних громад: законодавчі ініціативи з ПДФО». Захід пройшов в рамках проєкту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС), який реалізує Асоціація міст України за підтримки USAID.

Учасники: представники органів місцевого самоврядування Тернопільщини, голови громад та депутати місцевих рад, фахівці і спеціалісти профільних структурних підрозділів виконавчих органів місцевих рад.

У зв’язку з карантинними обмеженнями, захід відбувся в онлайн форматі (в програмі ZOOM) та транслювався у мережі Фейсбук на сторінці Тернопільського РВ АМУ та акаунті «ПУЛЬС: Децентралізаційний марафон».

Модератор заходу – Тетяна Чурілова, консультант з бюджетних питань проєкту ПУЛЬС при Тернопільському регіональному відділенні Асоціації міст України.

Експертами заходу були представники Головного управління Державної податкової служби в Тернопільській області: Березюк Лариса – начальник управління податкового адміністрування фізичних осіб, Рудницький Андрій – заступник начальника відділу адміністрування податку на доходи фізичних осіб, єдиного внеску, податків з громадян та осіб, які провадять належну професійну діяльність ГУ ДПС у Тернопільській області, Мартинович Оксана – заступник начальника управління податкового адміністрування юридичних осіб-начальник відділу адміністрування рентної плати та екологічного податку, місцевих податків і зборів з юридичних осіб та розгляду звернень ГУ ДПС у Тернопільській області, Задорожний Ігор – начальник відділу електронних сервісів ГУ ДПС у Тернопільській області, Орнатовський Віктор – головний державний ревізор-інспектор відділу адміністрування податку на доходи фізичних осіб, єдиного внеску, податків з громадян та осіб, які провадять належну професійну діяльність, Андрійчук Сергій – головний державний ревізор-інспектор відділу адміністрування податків і зборів з фізичних осіб-підприємців, податку на майно та місцевих зборів з фізичних осіб, Ліберна Наталія – головний державний ревізор-інспектор відділу адміністрування податків і зборів з фізичних осіб-підприємців, податку на майно та місцевих зборів з фізичних осіб.

З вітальними словами виступили: виконавчий директор Тернопільського РВ АМУ Руслан Фронц та начальник управління податкового адміністрування фізичних осіб Березюк Лариса.

Під час практикуму учасники розглянули такі питання:

- Законодавчі ініціативи щодо збільшення та справедливого зарахування частки податку на доходи з фізичних осіб до місцевих бюджетів (розповів виконавчий директор Тернопільського РВ АМУ Руслан Фронц та консультант з бюджетних питань Тернопільського РВ АМУ Тетяна Чурілова)

- Особливості адміністрування податку на доходи фізичних осіб (розповів заступник начальника відділу адміністрування податку на доходи фізичних осіб, єдиного внеску, податків з громадян та осіб, які провадять належну професійну діяльність ГУ ДПС у Тернопільській області Рудницький Андрій).

- Адміністрування місцевих податків та зборів (розповіла заступник начальника управління податкового адміністрування юридичних осіб-начальник відділу адміністрування рентної плати та екологічного податку, місцевих податків і зборів з юридичних осіб та розгляду звернень ГУ ДПС у Тернопільській області Мартинович Оксана).

- Формування запитів в електронному кабінеті для отримання інформації від ДПС по звітності в розрізі платників податків (розповів начальник відділу електронних сервісів ГУ ДПС у Тернопільській області Задорожний Ігор).

Під час заходу консультант з бюджетних питань Тетяна Чурілова детально розповіла про законопроєкти щодо збільшення зарахування частки ПДФО до місцевих бюджетів:


«На розгляді у Комітеті Верховної Ради України з питань бюджету знаходяться розроблені Асоціацією міст України спільно групою народних депутатів законопроєкти, що пропонують збільшити частку зарахування ПДФО до бюджетів громад із 60 до 65 відсотків. Це: проєкт Закону України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо подальшого зміцнення фінансової спроможності громад» №5066 та проєкт Закону України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо збільшення відсотку зарахування податку на доходи фізичних осіб до бюджетів місцевого самоврядування» №5066-1. Цими законопроєктами пропонується збільшити, починаючи із 2022 року, відсоток зарахування ПДФО до доходів загального фонду бюджетів сільських, селищних, міських територіальних громад із 60 до 65 відсотків».

Модератор заходу розповіла скільки ж коштів можуть отримати муніципалітети Тернопільської області, у разі ухвалення цих законопроєктів:

«У разі збільшення, починаючи із 2022 року, відсотку зарахування ПДФО до доходів загального фонду бюджетів сільських, селищних, міських територіальних громад із 60 до 65 відсотків, бюджети громад Тернопільщини отримають додатково 249,9 млн. грн».

Тетяна Чурілова наголосила на тому, що важливо не лише збільшити частку зарахування ПДФО до бюджетів ТГ, а й забезпечити справедливе його зарахування:

«Також АМУ виступає за справедливе зарахування ПДФО, тому підтримує законопроєкти №5244-3 та №5364, які передбачають забезпечення сплати ПДФО за місцем розміщення виробничих потужностей, а не за місцем реєстрації головного офісу. Ці законопроєкти удосконалюють механізм сплати ПДФО і є найбільш прийнятними для органів місцевого самоврядування».


Тетяна Іванівна також наголосила, що 12 травня уряд ухвалив проєкт змін до Податкового кодексу, яким збираються передати збір цього податку з роздрібної торгівлі до оптовиків/виробників тютюнових виробів. Через таку ініціативу місцеві бюджети Тернопільщини можуть втратити понад 50 млн. гривень.

Представники Головного управління Державної податкової служби в Тернопільській області розповіли багато важливої інформації для органів місцевого самоврядування Тернопільської області. Учасники практикуму задавали багато питань до представників ГУ ДПС у Тернопільській області, на які отримали конструктивні та вичерпні відповіді від експертів.

Наприкінці заходу Виконавчий директор Тернопільського РВ АМУ Руслан Фронц наголосив:


«На сьогодні ПДФО є одним із основних податків, що надходить до місцевих бюджетів. Тому збільшення його зарахування до 65 відсотків - є вкрай важливим. Адже від цього залежить якість надання медичних, соціальних, освітніх послуг, покращення інфраструктури в громадах. Окрім цього, це дозволить частково компенсувати перекладені державою видатки на утримання закладів профтехоствіти, фінансування державних соціальних гарантій, виплати заробітної плати непедагогічним працівникам закладів середньої освіти, фінансування комунальних послуг та енергоносіїв закладів охорони здоров’я.

Не менш важливим є вирішення питання вдосконалення механізму зарахування частки ПДФО до бюджетів територіальних громад. Справедливо буде, коли ПДФО буде сплачуватися до бюджету муніципалітету, в якій розміщені виробничі потужності підприємств або ведуть діяльність ФОПи. Також повинна бути передбачена відповідальність для платників за порушення порядку сплати податку до відповідного бюджету. Маю надію, що такі важливі для місцевого самоврядування ініціативи будуть ухваленні якнайшвидше».

На завершення практикуму Руслан Фронц подякував представникам ГУ ДПС у Тернопільській області за те, що відгукнулись та провели якісний діалог з ОМС Тернопільщини.


Оскільки практикум відбувся в онлайн форматі (через ZOOM та на Фейсбук сторінці Тернопільського регіонального відділення Асоціації міст України та ПУЛЬС Децентралізаційний марафон), то учасники свої запитання ставили під трансляцією відео на ФБ сторінці або прямим включенням у ZOOM, а модератор та експерти заходу дали відповіді на них. Учасниками заходу було 30 представників органів місцевого самоврядування Тернопільщини.

Відеозапис практикуму

Немає коментарів:

Дописати коментар