вівторок, 18 травня 2021 р.

Чи стануть громади Тернопільщини багатшими на 249,9 млн. грн.?

 

На розгляді у Комітеті Верховної Ради України з питань бюджету знаходяться розроблені Асоціацією міст України спільно групою народних депутатів законопроєкти, що пропонують збільшити частку зарахування ПДФО до бюджетів громад із 60 до 65 відсотків. Це: проєкт Закону України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо подальшого зміцнення фінансової спроможності громад» №5066 від 15.02.2021 та проєкт Закону України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо збільшення відсотку зарахування податку на доходи фізичних осіб до бюджетів місцевого самоврядування» №5066-1 від 04.03.2021.

Законопроєктами №5066 та №5066-1 пропонується збільшити, починаючи із 2022 року, відсоток зарахування ПДФО до доходів загального фонду бюджетів сільських, селищних, міських територіальних громад із 60 до 65 відсотків.

Посилення фінансової спроможності територіальних громад та зміцнення матеріально-фінансової бази місцевого самоврядування є надважливим, тому Асоціація міст України в цілому підтримує ухвалення цих законопроектів.

Консультант проєкту з бюджетних питань ПУЛЬС при Тернопільському регіональному відділенні Асоціації міст України Тетяна Чурілова наголосила:

«У разі збільшення, починаючи із 2022 року, відсотку зарахування ПДФО до доходів загального фонду бюджетів сільських, селищних, міських територіальних громад із 60 до 65 відсотків, бюджети муніципалітетів Тернопільщини отримають додатково 249,9 млн. грн.»

Мери Тернопільщини теж підтримують ініціативу щодо збільшення частки зарахування ПДФО до бюджетів громад із 60 до 65 відсотків та виступають за справедливе його зарахування:


«ПДФО – основне джерело доходів Лановецької громади. Тому міська рада працює у напрямку підтримки місцевого бізнесу та створення нових робочих місць у громаді. Ми, як міська рада надаємо максимальну підтримку бізнесу, який створює нові робочі місця, легально працює та сплачує податки. Адже розуміємо, більше робочих місць – більше ПДФО надходить у місцевий бюджет. Ось нещодавно у одному з населених пунктів нашої громади відкрили швейних цех на дев’ять робочих місць – це плюс для наповнення бюджету та для людей (адже з’явились робочі місця). Зрештою, всі ці кроки робимо задля створення кращих умов для пересічного мешканця громади. Якщо у місцевого бюджету буде більше надходжень, то й буде змога покращувати інфраструктуру населених пунктів. Тому наша громада повністю підтримує ініціативу збільшення ПДФО до 65 %, адже для нас це ще додаткові ресурси для покращення життя ланівчан, а це й відремонтовані дороги, якісне освітлення, ремонт шкіл та садочків, створення комфортних умов для дозвілля дітей та багато іншого. За підрахунками Асоціації міст України, у разі, якщо частка ПДФО до місцевих бюджетів громад із 60 до 65 відсотків, Лановецький бюджет б отримав ще 4 млн. 820,2 тис. гривень. Тому дуже очікуємо прийняття законопроєктів №5066 та №5066-1. Також повністю погоджуюсь з позицією АМУ стосовно законопроєктів №5244-3 та №5364, згідно яких сплата ПДФО повинна здійснюватись за місцем розміщення виробничих потужностей. Адже, до прикладу, у нашій громаді діє ряд суб’єктів господарювання, котрі зареєстровані поза межами громади, а відповідно – ПДФО до Лановецької ТГ не надходить», - прокоментував міський голова Лановець Роман Казновецький.

Міський голова Збаража Роман Полікровський зауважив:


«
За підрахунками АМУ, з 2015 по 2020 роки було передано на плечі місцевого самоврядування, незабезпечених фінансовим ресурсом, видаткових повноважень на 665,8 млрд грн. Сильним ударом по місцевих бюджетах став також коронавірус, адже саме місцеве самоврядування одразу ж відреагувало й спрямовувало чимало коштів на боротьбу з пандемією (забираючи ці кошти з інфраструктурних проєктів). Тому ініціатива щодо збільшення частки зарахування ПДФО до місцевих бюджетів є дуже актуальна. Збаразька громада лише нещодавно створена, тому роботи щодо покращення інфраструктури у населених пунктах дуже багато, необхідно підвищувати якість надання послуг. А це вимагає значного фінансового ресурсу. Для Збаразької громади збільшення зарахування частки ПДФО до місцевого бюджету на 5 % означає плюс 8 млн 541,7 тис. грн. до місцевого бюджету».

Також АМУ виступає за справедливе зарахування ПДФО, тому підтримує законопроєкти №5244-3 та №5364, які передбачають забезпечення сплати ПДФО за місцем розміщення виробничих потужностей, а не за місцем реєстрації головного офісу. Ці законопроєкти удосконалюють механізм сплати ПДФО і є найбільш прийнятними для органів місцевого самоврядування.

Сподіваємось, що найближчим часом будуть ухваленні законопроєкти №5066, №5066- 1 , №5244-3 та №5364, що посилять та зміцнять муніципалітитети Тернопільщини.


При використанні матеріалу прохання вказувати першоджерело. Матеріал Тернопільського РВ АМУ. 

Немає коментарів:

Дописати коментар