четвер, 16 січня 2020 р.

«Чому я не підтримую законопроєкт №2598», - міський голова Лановець Роман Казновецький


13 грудня 2019 р. місцеве самоврядування опинилось перед серйозною загрозою. 
Адже, саме 13 грудня 2019 року Президент України вніс як першочерговий проєкт Закону «Про внесення змін до Конституції України (щодо децентралізації влади)» №2598. Асоціація міст України, одразу «забила на сполох». Оскільки першою причиною стала закритість процесу підготовки законопроєкту, адже до розробки законопроєкту не були залучені представники органів місцевого  самоврядування та їх асоціації, громадянського суспільства. А сам зміст законопроєкту містить загрозу демонтажу автономії місцевого самоврядування.
19 грудня близько 250 лідерів  місцевого самоврядування та експертів у спільній заяві закликали доопрацювати зміни до Конституції щодо децентралізації. У заяві лідери місцевого самоврядування висловлюють стурбованість та закликають не допустити поспішного голосування за законопроєкт №2598:
«Звертаємося до Президента України Володимира Зеленського з проханням ініціювати створення відкритого майданчика, де всі зацікавлені сторони зможуть висловити аргументовані позиції з метою спільного доопрацювання проекту змін до Конституції щодо децентралізації та приведення його у відповідність до демократичних цінностей, які ми усі поділяємо».
27 грудня 2019 року Президент подав до Верховної Ради України оновлений текст проєкту Закону «Про внесення змін до Конституції України (щодо децентралізації влади)» №2598 на заміну тексту від 13 грудня 2019 року. АМУ категорично не підтримує цей законопроєкт, оскільки оновлений текст (як і попередній від 13.12.2019р.) було підготовлено без залучення органів місцевого самоврядування, їх асоціацій, експертного середовища, науковців, а пропоновані зміни до Конституції не відповідають Європейській хартії місцевого самоврядування.
13 січня 2020 року понад пів сотні голів обласних центрів, містечок, селищ сіл та ОТГ спільно з експертами з питань місцевого самоврядування та децентралізації влади вдруге зробили спільну заяву щодо загроз, які містяться в проєкті змін до Конституції України, і закликали Народних депутатів України не голосувати за нього!
Підписанти спільної заяви взяли до відома той факт, що Офіс Президента врахував частину зауважень, на яких ми наголошували в аналітичній довідці, але були вимушені вчергове звертатись до центральних органів виконавчої влади, Офісу Президента України, особисто до Володимира Зеленського й до наших західних партнерів з публічною заявою, оскільки ключова вимога попередньої спільної заяви щодо необхідності публічного обговорення проекту змін до Конституції України зі спільним напрацюванням виваженої редакції законопроекту, що було би нормальною практикою в демократичній країні, не зважаючи на велику кількість підписантів спільної заяви, не зважаючи на окремі заклики асоціацій місцевого самоврядування до спільного доопрацювання проекту змін, не зважаючи на аналогічні заклики представництва Європейської Комісії в Україні, Євродепутатів, Спецпредставника уряду Німеччини, а також Посольств Німеччини та Канади в Україні, була проігнорована.
На сьогодні другу спільну заяву підписали вже більше 250 експертів та лідерів місцевого самоврядування. Одним із підписантів цієї заяви є міський голова Лановець Роман Казновецький, який наголосив:
«Останні роки в усіх на слуху слово «децентралізація» і, для тих, хто живе в об’єднаних територіальних громадах це слово асоціюється з позитивними змінами, адже відчули їх. Звичайно, що роботи всієї за короткий період не зробити, проте вже закладено міцний фундамент, та й зроблено чимало. Маємо багато планів, адже хочемо, щоб проста людина отримувала якісні послуги, жила комфортно! Проте законопроєкт №2598 просто перекреслює все: усі здобутки, які є на сьогодні. Та й взагалі робить 100 кроків назад. Зараз тільки почали «вставати на ноги». Законопроєкт несе бідність місцевих бюджетів, адже через скасування ч.3 ст.143 Конституції України, яка зобов’язує в повному! обсязі фінансувати делеговані місцевому самоврядуванню повноваження (освіта, культура, соціальний захист, охорона здоров’я, спорт). У бюджеті не буде коштів на основні потреби, про якийсь розвиток та оновлення взагалі мова не йде. Як наслідок що? Масові скорочення, адже коштів не вистачатиме. І як результат – погіршення життя простого українця! Законопроєктом створюється авторитарна держава. Тотальна централізація!»
Міжнародні партнери України також не підтримують такого швидкого внесення змін до Конституції щодо децентралізації та закликають до широкого обговорення.

Немає коментарів:

Дописати коментар