пʼятницю, 24 січня 2020 р.

Тернопіль офіційно отримав статус Молодіжної столиці України 2020


Сьогодні, 24 січня у Тернополі проходить Всеукраїнський молодіжний форум «Молодь Offline». У рамках форуму Тернопіль урочисто отримає статус «Молодіжна столиця України» від міста Кам’янця-Подільського.
У форумі беруть участь: Виконавчий директор Асоціація міст України Олександр Слобожан, представники Міністерства культури, молоді та спорту України, зокрема заступник міністра культури, молоді та спорту України Олексій Сівірінзаступник міністра молоді та спорту України, голова Наглядової ради національного конкурсу «Молодіжна столиця України 2020» Олександр Ярема, гості з міст-переможців попередніх років, зокрема, міський голова м.Кам'янець-Подільський Михайло Сімашкевич, активна молодь з різних міст України та місцевих громадських організацій. Спеціальний гість – фронтмен гурту «Антитіла», молодіжний посол ЮНІСЕФ в Україні Тарас Тополя. Серед учасників форуму також Виконавчий директор Тернопільського РВ АМУ Ігор Гірчак та консультант з правових питань Максим Черкашин, аналітик АМУ Назар Миколюк.

Вітальні слова виголосив заступник міністра культури, молоді та спорту України Олексій Сівірін:
«Я радий, що Тернопіль став молодіжною столицею України. Очевидно, що це результат якісної роботи молоді та міської влади». Також під час свого виступу Олексій Сівірін анонсував старт великого проєкту в Міністерстві – «Національна програма мобільності»:
«Це буде великий проєкт по всій Україні, у рамках якої молоді люди матимуть змогу поїхати з одного регіону в інший на п'ятиденну програму обміну».
Міський голова Тернополя Сергій Надал привітав представників Міністерства, громадські організації, усіх гостей та учасників з початком роботи Форуму та зазначив:
«Перш за все вітаю усю тернопільську молодь та усіх тих, хто, незважаючи на вік, вважає себе молодим з отриманням почесного статусу Молодіжної столиці України 2020. Нам надзвичайно приємно отримати цю естафету від міста, яке добре відоме не лише в Україні, яке має дивовижну прекрасну історію - від міста Кам'янця-Подільського».
Міський голова Тернополя висловив подяку жюрі загальнонаціонального конкурсу «Молодіжна столиця України» за таку високу оцінку Тернополя, адже три роки поспіль місто змагалось за отримання цього почесного звання:
«Цього року ми намагались врахувати ті помилки, які були допущені в попередні роки і справедливо отримати цю заслужену перемогу».
«Перш за все, дякую за активність та співпрацю тернопільській молоді, тернопільським молодіжним громадським організаціям, адже саме завдяки тому, що вдалось налагодити хорошу комунікація між владою та молодіжними активістами, нам і вдалось здобути цю перемогу»
«Молодь в Тернополі завжди була активною й завжди сильно впливала на розвиток міста протягом всієї історії. Тепер, оскільки у Тернопільській громаді 2020 рік оголошено роком молоді, будемо приділяти ще буде уваги», - відзначив Сергій Надал.
Також міський голова побажав усім хорошого плідного дня й приємного відпочинку у Файному місті.
Під час вітального слова Виконавчий директор АМУ Олександр Слобожан зауважив:
«Від імені Асоціації міст України, а це 833 муніципалітитети, вітаємо Тернопіль з отриманням статусу Молодіжної столиці України 2020. Отримання цього статуту, в першу чергу, свідчить про налагодження взаємодії між владою та молоддю, але це лише початок шляху. Завжди головне, щоб Ви відчували, що саме від Ваших рішень залежить Ваше майбутнє. Ми, як Асоціація міст України, плідно співпрацюємо з Міністерством культури, молоді та спорту України. Ми пропагуємо ідею Молодіжної столиці України».

Також Олександр Слобожан висловив подяку:
«В Україні, на сьогоднішній день, в основному фінансування молодіжної політики в містах здійснюється за рахунок місцевих бюджетів. Тому хочу подякувати усі органам місцевого самоврядування, котрі приділяють цьому увагу, подякувати особисто Сергію Надалу. Адже, оскільки було вирішено, що цього року буде приділено особливу увагу молоді, то ми як Асоціація міст України готові допомагати, ділитись кращими практиками».
«Тернопіль нещодавно долучився до ініціативи ЮНІСЕФ й увійшов у топ-30 міст, в яких створюється комфортне середовище для дітей та молоді за підтримки ЮНІСЕФ, Міністерства. Ми просуваємо наступну ініціативу, для цього потрібно прийняти два відповідних закони. Ці закони забезпечать не лише Тернопіль, а й усі міста України якісним середовищем для дітей та молоді. Це п'ять базових принципів: право на дитинство, право на безпеку, право на охорону здоров'я, освіту, соціальний захист, право бути почутим, право на визнання, повагу, справедливе ставлення», - наголосив О.Слобожан.

Наприкінці свого виступу Виконавчий директор АМУ ще раз привітав місто з перемогою.
Вручив відзнаку «Молодіжної столиці України 2020» заступник міністра молоді та спорту України, голова Наглядової ради національного конкурсу "Молодіжна столиця України" Олександр Ярема, який зауважив:
«Конкурс «Молодіжна столиця України» - це, в першу чергу, про партнерство, це про можливості для молоді, це можливість розмовляти не різними мовами, а однією мовою з міською владою»


Вітальні слова сказав також міський голова м.Кам'янець-Подільського Михайло Сімашкевич:
«Молодь - це наше майбутнє. І ми впевнені, що у м.Кам'янець-Подільському та у м.Тернополі це майбутнє є і воно світле».
Програма заходу насичена, адже включає проведення панельних дискусії з активістами у сфері молодіжної політики, після закінчення формальної частини відбудуться інтелектуально-розважальні ігри та молодіжна вечірка.


Нагадаємо, 10 грудня відбувся фінальний етап національного конкурсу «Молодіжна столиця України». Містом-переможцем на 2020 рік було обрано Тернопіль. Після перемоги на одній із сесій міської ради було прийнято рішення оголосити 2020 рік у Тернопільській громаді - Роком молоді.
Довідково. Національний конкурс "Молодіжна столиця України" проводиться з 2017 року, його ініціаторами є Міністерство молоді та спорту України, Український інститут міжнародної політики та Національна молодіжна рада України. Асоціація міст України є офіційним партнером в організації та проведенні Конкурсу.

Немає коментарів:

Дописати коментар