четвер, 2 січня 2020 р.

Чортків завершив процедуру приєднання навколишніх територіальних громад



Чортків завершив процедуру приєднання навколишніх територіальних громад


«До Чорткова приєднались села Біла, Бичківці, Скородинці та Росохач. Згідно з затвердженим Тернопільською обласною радою перспективним планом формування територій громад в області (рішення №790 від 8.06.2018),
Тернопільська обласна державна адміністрація надала позитивні висновки щодо добровільного приєднання Білівської, Бичківської, Скородинської та Росохацької сільських територіальних громад до територіальної громади міста обласного значення Чорткова Тернопільської області. І вже 24 грудня 2019 року на засіданні сесії Чортківської міської ради депутатами було підтримано проєкт про надання згоди на добровільне приєднання до міста Чорткова чотирьох вищеперелічених сільських рад. Варто зазначити, що згідно з перспективним планом, до Чортківської МТГ повинні були б увійти ще с.Горішня Вигнанка та с.Пастуше. Втім, оскільки Горішньовигнанський сільський голова наклав вето на рішення депутатів про приєднання до Чорткова, до складу громади не змогли увійти і мешканці села Пастуше.
Децентралізація в жодному разі не знищить села та не загальмує розвиток міста. Без грошей, без перспектив, без доріг, без молоді, без людей середнього віку, але з сільрадами, які працювали на дотаціях – такими були перспективи сіл до реформи. Відтепер у громади з’явиться значно більше перспектив, можливостей довести до ладу інфраструктуру – школи, садочки, фельдшерсько-акушерські пункти, дороги, отримувати значно якісніші адміністративні та соціальні послуги, користуватись якісним транспортним сполученням, а відтак – суттєво покращити рівень життя всіх без виключення мешканців громади!
Сьогодні, 2 січня, відбулась зустріч керівництва Чортківської міської ради, Чортківської районної державної адміністрації, сільських голів вищеперелічених сіл, керівників структурних підрозділів міської ради та РДА. На зустрічі обговорювали, які подальші кроки слід зробити всім сторонам для повноцінної роботи утвореної громади. Зокрема йшлося про функціонування галузі освіти, культури, соціального забезпечення, передачу установ – шкіл, садочків, клубів на баланс Чортківської міської ради, вирішення всіх фінансових питань тощо», - за інформацією Чортківської міської ради.
Консультативну допомогу у проходженні етапів приєднання надавали регіональні консультанти офісу реформ при Тернопільському регіональному відділенні Асоціації міст України в рамках проекту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС), що реалізується спільно з Агентством США з міжнародного розвитку (USAID).
Нагадуємо, у Тернопільській області діє вже 51 об'єднана територіальна громада та три міські територіальні громади, утворенні шляхом приєднання навколишніх населених пунктів до міст обласного значення (Тернопільська МТГ, Бережанська МТГ, Чортківська МТГ).

Немає коментарів:

Дописати коментар