суботу, 17 серпня 2019 р.

«Спільними зусиллями влади й мешканців за підтримки Асоціації міст України – місцеве самоврядування в Україні буде спроможним», - виконавчий директор Тернопільського РВ АМУ Ігор Гірчак


15 серпня виконавчий директор Тернопільського регіонального відділення Асоціації міст України взяв участь у першому ефірі проєкту телеканалу ТВ 4 «Реальні справи».
Децентралізаційну реформу називають однією з найуспішніших в Україні реформ. Як вона впливає на наше життя? Чому громади – запорука розвитку країни? Як розвиваються ОТГ не лише Тернопільщини, а й інших областей України? Мотивуючі історії успіху, прямі включення, експертні обговорення – все це у першому ефірі телевізійного проєкту «Реальні справи».
Своїми успіхами у студії ділились Шумський міський голова Володимир Плетюк та Лановецький міський голова Роман Казновецький. Виконавчий директор Тернопільського РВ АМУ Ігор Гірчак розповів: «З Лановецькою та Шумською громадами, ми як Тернопільське РВ АМУ, співпрацювали ще до моменту створення ОТГ, супроводжували процес об’єднання й зараз беремо активну участь й усіляко сприяємо розвитку громад. Шумська й Лановецька ОТГ, на сьогодні, є одні з кращих в Тернопільській області».
Роман Казновецький та Володимир Плетюк розповіли про успішні зміни, котрі вже втілені в громадах, поділились й планами на майбутнє.


Був період, коли Тернопільщина була у числі лідерів серед кількості громад, проте чи кількість переважає над якістю?
Ігор Гірчак зауважив: «Зараз потрібно працювати над якістю, а не кількістю громад. На жаль, в області, є частина громад не настільки спроможних, як інші. Однією з причин цього є те, що вони створювалися не у відповідності до Методики Кабміну щодо формування спроможних територіальних громад. Сьогодні Мінрегіон оприлюднив новий проект Перспективного Плану формування територій громад Тернопільської області, відповідно до якого не усі громади пропонується залишити у майбутньому, навіть з-поміж тих, що вже створені й діють у Тернопільській області. Зокрема, це маленькі громади, котрі, в перспективі, будуть укрупненні або приєднані до інших громад. Тому переконаний, що потрібно працювати над якістю».
Також виконавчий директор Тернопільського РВ АМУ розповів про ризики, які можуть спіткати громади у наступному році, зокрема в частині фінансової підтримки ОТГ: «Є ризик того, що вже у наступному році не буде субвенції на розвиток інфраструктури ОТГ, ту яку громади отримували протягом останніх чотирьох років. Є питання, що буде з субвенцією на соцекономрозвиток? Шшвидше за все, її також не буде. Ще не відомо чи будуть передбачені кошти на фінансування проектів з Державного Фонду Регіонального Розвитку (ДФРР). Оскільки основною метою реформи з децентралізації є створення спроможних громад, котрі за рахунок своїх місцевих бюджетів, а саме: за рахунок коштів, котрі вони самі заробляють на тій чи іншій території – зможуть надавати якісні послуги та максимально наближені до мешканців громади, без будь -якої державної підтримки, то виживуть в майбутньому  сильні та спроможні ОТГ».
Також Ігор Гірчак пригадав, що на початку реформи голови громад, котрі вже створили громаду, мріяли знайти кошти й втілити хоча б 1 проєкт, а зараз таких проєктів вже близько 100, тобто реформа справді дієва й показує разючі позитивні зміни.

Говорили також про те як працюють громади Тернопільщини й інших областей України. Зокрема, виконавчий директор ТРВ АМУ розповів:
«Ми як Асоціація міст України втілюємо проєкт ПУЛЬС (АМУ реалізує проєкт ПУЛЬС за підтримки USAID) в рамках програми «Маршрути успіхів» возимо представників ОМС Тернопільщини у громади інших областей задля того аби перейняти досвід діяльності інших ОТГ й поділитись власними здобутками. Завдяки таким візитам представники громад мають можливість почерпнути цікаві ідеї задля втілення їх у своїх ОТГ»

Лановецький міський голова Роман Казновецький, під час свого виступу, звернувся до кожного українця й наголосив:
«Громада – це Ви! Якщо Ви захочете жити добре, встанете «закотите рукава» й приступите до роботи – зміни будуть! Якщо викидати сміття – то в смітник, якщо робити зміни – то разом».
Хоч зараз є й багато викликів, але Володимир Плетюк також мислить позитивно:
«Ми показали свою силу в невідомому, тому й зараз справимось».
Ігор Гірчак теж налаштований на позитив й додав:
«Спільними зусиллями влади й мешканців за підтримки Асоціації міст України – місцеве самоврядування в Україні буде спроможним».

Автор - Ксенія Кара
При використанні матеріалу прохання вказувати першоджерело. 

Немає коментарів:

Дописати коментар