середу, 14 серпня 2019 р.

ГО “Освітньо-аналітичний центр розвитку громад” спільно з Тернопільським РВ АМУ знову разом втілюватимуть проєкт


Сьогодні, у Тернопільському прес-клубі відбулась презентація проєкту “Школа локальної демократії 2.0.”
Керівник ГО “Освітньо-аналітичний центр розвитку громад”, консультант Тернопільського РВ АМУ Максим Черкашин розповів про проєкт «Школа локальної демократії», який втілювався у 2017-2018 роках та що вдалось запровадити завдяки проєкту. «Школа локальної демократії 2.0.» – це 10 Команд змін з об’єднаних громад Заходу України, які на трьох сесіях ознайомляться з кращими практиками місцевого самоврядування, навчаться користуватись інструментами участі мешканців у житті громади та спільно працювати над розвитком території, в якій проживають. Між сесіями, під керівництвом експертів, учасники будуть виконувати практичні завдання у своїх громадах. Кращі Команди змін візьмуть участь у навчальній поїздці у Польщу, де ознайомляться з роботою органів місцевого самоврядування, управління громадою, діяльністю громадських та донорських організацій. Фінальним завершенням Школи буде Форум локальної демократії, на якому учасники презентуватимуть свої досягнення.
У проєкті участь можуть взяти команди з об’єднаних громад Тернопільської, Рівненської, Хмельницької, Чернівецької, Івано-Франківської, Львівської або Волинської областей до якої входять 3 особи (представник громадської організації або громадський активіст, депутат місцевої ради, працівник виконавчих органів місцевої ради).
Аби взяти участь у «Школі локальної демократії 2.0.» потрібно до 31 серпня 2019 року сформувати Команду змін у своїй громаді, заповнити та надіслати анкету кандидата за посиланням https://cutt.ly/8wrce8r. Пройти відбір та співбесіду. Результати відбору будуть повідомлені до 07 вересня 2019 року.
Виконавчий директор Тернопільського регіонального відділення Асоціації міст України Ігор Гірчак розповів про роль Тернопільського РВ АМУ у проєкті.

Ігор Гірчак зауважив: «Представляю Всеукраїнську організацію органів місцевого самоврядування «Асоціацію міст України», котра від початку старту реформи з децентралізації активно включилась у процес формування об’єднаних територіальних громад. З моменту, коли ми розпочали цей процес, ми зрозуміли, що однією з важливих проблем, з якою стикаються у своїй діяльності новостворені громади є низький фаховий рівень працівників ОМС . З моменту створення громади з’являються нові повноваження, по факту ОТГ отримали такі ж повноваження, що й міста обласні центри, а кваліфікованих працівників, котрі б надавали якісні послуги, були далеко не всюди. Ми, як Асоціація міст України, постійно надаємо консультаційну підтримку, проводимо навчання, але й дуже важливим є ось такі проекти як “Школа локальної демократії 2.0.” – як один з можливостей підвищити фаховий рівень працівників громад. Ще одна проблема, яка гостро поставала в громадах – це низька активність мешканців, що проживають на тій чи іншій території. І тому постала проблема, як допомогти громаді активізувати своїх мешканців, налагодити механізм комунікації між мешканцями та владою, донести мешканцям інформацію про те, які є механізми впливу на прийняття рішень на місцевому рівні. Відтак, цей проект також допоміг громадам-учасницям активізувати мешканців, створились громадські організації, молодіжні міські ради і т.п. Важливим елементом діяльності ОМС є так налаштувати свою роботу, щоб певні завдання реалізовувати не лише за кошти з місцевого чи державного бюджету, але шукати нові джерела фінансування, зокрема й брати участь у грантових програмах. Не менш важливою є кооперація мешканців та влади громади і, власне, під час проекту ця співпраця вже вироблялась й ефективно продовжувалась після його завершення».
Максим Черкашин також поділився секретом того, яка саме громада може стати учасником:


«Для нас дуже важливо, щоб громада була вмотивована, адже «за вуха ми нікого тягнути не будемо. Ми не дивимось чи громада «слабка» чи «сильна», а даємо можливість всім. Взагалі чому громада «сильна» , тому що там команда – люди, котрі постійно проводять моніторинг всіх можливостей (конкурсів, програм, ін.) й подають заявки для участі в них.»
Як зазначив Максим Черкашин, проєкти такого плану дають не лише знання, але й комунікацію між учасниками громад, налагодження між ними співпраці. Наприклад, подібним проєктом є проєкт ПУЛЬС, що реалізовує Асоціації міст України. В рамках ПУЛЬСу проводяться також багато заходів: це й навчальні програми «Маршрути успіхів», прес-тури, практикуми із застосування законодавства – представники ОТГ Тернопільщини мають можливість переймати досвід один в одного, представники Тернопільської області мають можливість дізнаватись про успіхи ОТГ з інших областей України. Під час заходів відбувається комунікація, яка у майбутньому переростає у плідну співпрацю.
Проєкт “Школа локальної демократії 2.0.” реалізовують громадська організація “Освітньо-аналітичний центр розвитку громад” спільно з Тернопільським регіональним відділенням Асоціації міст України.

Автор - Ксенія Кара


Немає коментарів:

Дописати коментар