суботу, 24 листопада 2018 р.

В Бюджетному та Податковому кодексах прийняті важливі для місцевого самоврядування зміни

22 листопада Верховна Рада України прийняла зміни до Бюджетного (№9084) та Податкового (№9260) кодексів України. Для забезпечення врахування інтересів місцевого самоврядування та недопущення перекладання на місцеві бюджети додаткових фінансових навантажень Асоціація міст України брала активну участь у підготовці цих законопроектів. В результаті дій АМУ прийняті важливі зміни.
 
У Бюджетному кодексі України:
  • за бюджетами міст обласного значення та об’єднаних територіальних громад закріплено 37% надходжень від рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів у частині деревини, заготовленої в порядку рубок головного користування (потенційні доходи від податку у 2019 році становитимуть 380 млн грн);
  • передбачено, що адміністративні штрафи та інші штрафні санкції, що накладаються виконавчими органами місцевих рад за порушення законодавства про працю, зараховуються до відповідних місцевих бюджетів (зміни вступають в силу з 1 січня).
У Податковому кодексі України:
  • передбачено збільшення ставки рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів на 50%;
  • передбачається скасування пільг зі сплати плати за землю за земельні ділянки, надані для залізниць у межах смуг відведення (така необхідність виникла після того, як у 2018 році держава встановила для підприємств залізничного транспорту податкову преференцію із сплати податку за землю, а втрати у 1,2 млрд грн, понесені місцевими бюджетами, не були відшкодовані державою).
Асоціація міст України неодноразово наголошувала на необхідності прийняття зазначених змін. Ці питання порушувалися органами місцевого самоврядування на Дні Діалогу з владою, організованому Асоціацією міст України в Тернополі 24-25 вересня, та були відзначені у прийнятому під час заходу Звернені АМУ до вищих органів державної влади.
Асоціація міст України висловлює подяку за плідну співпрацю, підтримку та врахування інтересів громад у підготовлених Урядом проектах Бюджетного та Податкового кодексів України: 
Представнику Голови АМУ у Верховній Раді України народному депутату Оксані Продан
Голові Міжфракційного депутатського об’єднання «За розвиток місцевого самоврядування»  Івану Куліченку  та членам об’єднання
Заступнику голови Комітету Верховної Ради України з питань бюджету Сергію Мельнику
Усім народним депутатам, які підтримали пропозиції АМУ, особливо Юрію Солов’ю, Анатолію Євлахову, Дмитру Білоцерковцю та Максиму Курячому
Ініційовані Асоціацією міст України зміни до Бюджетного та Податкового кодексів України сприятимуть покращенню фінансової спроможності органів місцевого самоврядування та допоможуть спрямувати нові ресурси на розвиток територіальних громад. 

Немає коментарів:

Дописати коментар