середу, 21 листопада 2018 р.

Тернопіль першим завершив процедуру приєднання навколишніх територіальних громад


«Тернопіль одне з перших міст-обласних центрів, яке впевнено рухалося в напрямку приєднання територіальних громад до міста. Команда Тернопільського регіонального відділення Асоціації міст України активно брала участь у процесі приєднання сільських рад. Ми й надалі допомагатимемо у розвитку новоствореної Тернопільської громади, утвореної шляхом приєднання», - наголосив Виконавчий директор Тернопільського регіонального відділення Асоціації міст України Ігор Гірчак.


Пройдений чималий шлях по приєднанню до міста обласного значення. Зокрема, вже 9-ий крок (весь алгоритм складається з 10 кроків), у цьому процесі відбувся 25 жовтня 2018 року, коли голова Тернопільської ОДА Степан Барна підписав висновок щодо відповідності Конституції та законам України проектів рішень про добровільне приєднання територіальних громад сіл: Курівці, Малашівці, Чернихівці та Кобзарівки до територіальної громади міста Тернополя.
Останній крок відбувся 14 листопада 2018 року на сесії Тернопільської міської ради, коли  прийнято рішення «Про добровільне приєднання чотирьох сільських територіальних громад – Курівецької, Малашовецької, Чернихівської та Кобзарівської до територіальної громади обласного центру та міста обласного значення Тернопіль».
Усі кроки пройдені, проте рішення вводиться в дію з дня, наступного за днем набрання чинності розпорядження Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до перспективного плану формування території громад Тернопільської області».
І сьогодні, 21 листопада Уряд прийняв зміни до перспективних планів формування територій громад Чернівецької, Вінницької, Житомирської, Донецької, Харківської, Тернопільської, Львівської, Хмельницької, Івано-Франківської та Запорізької областей. Завдяки внесеним змінам уточнюється склад громад та доповнюється перелік спроможних територіальних громад.
Окрім цього, перспективними планами передбачено і можливості приєднання до міст обласного значення. Так, прийнято рішення по наступним містам обласного значення: Хмільник Вінницької області; Добропілля, Костянтинівка, Маріуполь, Мирноград, Покровськ, Новогродівка, Селидове Донецької області; Бердичів, Коростень, Малин, Житомир, Новоград-Волинський Житомирської області; Бердянськ Запорізької області; Коломия Івано-Франківської області; Львів, Червоноград Львівської області; Тернопіль, Бережани Тернопільської області; Куп'янськ, Лозова Харківської області; Славута, Старокостянтинів, Кам'янець-Подільський, Хмельницький Хмельницької області; Чернівці Чернівецької області.
Завдяки прийнятому рішенню створені за перспективним планом громади зможуть перейти на прямі міжбюджетні відносини з державним бюджетом, а бюджети міст обласного значення зможуть отримати міжбюджетні трансферти на приєднані сільські, селищні територіальні громади. Крім того, зміни передбачають, що сільські, селищні територіальні громади матимуть можливість добровільно приєднуватися до вже утворених ОТГ та міст обласного значення.
Асоціація міст України долучилася до підготовки даних проектів рішень та надала свої пропозиції і зауваження щодо приведення їх у відповідність до Методики формування спроможних територіальних громад, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України №214.

Враховуючи вище зазначене, Тернопіль першим завершив процедуру приєднання навколишніх територіальних громад, а його рішення «Про добровільне приєднання чотирьох сільських територіальних громад – Курівецької, Малашовецької, Чернихівської та Кобзарівської до територіальної громади обласного центру та міста обласного значення Тернопіль» набуває чинності на наступний день після ухвалення розпорядження Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до перспективного плану формування території громад Тернопільської області», тобто завтра. Разом з тим рішення про приєднання територіальної громади до м.Житомира набувають чинності 01 грудня 2018 року, а рішення про приєднання територіальної громади до м.Вінниці - 29 листопада 2018 року.

Консультативну допомогу у проходженні всіх етапів приєднання надавали регіональні консультанти Тернопільського регіонального відділення Асоціація міст України в рамках проекту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС), що реалізується АМУ за підтримки USAID.

Немає коментарів:

Дописати коментар