понеділок, 2 серпня 2021 р.

День Діалогу «Сталий місцевий соціально-економічний розвиток» на ХVІ Українському муніципальному форумі

 


27-29 липня В Одесі проходить XVІ Український муніципальний форум, який продовжує багаторічну традицію Асоціації міст України збирати прихильників муніципального руху для обговорення нагальних питань місцевого самоврядування. Цей традиційний щорічний захід є майданчиком для дискусій та вироблення спільної позиції органів державної влади і Асоціації міст України щодо розвитку місцевого самоврядування, удосконалення законодавчої бази, децентралізації, відкритого врядування, підтримки економічного розвитку громад, енергозбереження та реформування ЖКГ тощо. На Форумі зібралося понад 500 учасників: голови громад, депутати місцевих рад, представники центральних органів державної влади, парламентарі, представники експертного середовища, закордонні партнери Асоціації міст України. Серед гостей -  Генеральний секретар Конгресу місцевих та регіональних влад Ради Європи Андреас Кіфер та Спеціальний посланник Уряду ФРН з питань реформ у галузях урядування та децентралізації в Україні Георг Мільбрадт, депутатка Європейського Парламенту Віола фон Крамон-Таубадель.

У Форумі взяв участь Голова Верховної Ради Дмитро Разумков.
29 липня  - День Діалогу: Сталий місцевий соціально-економічний розвиток (проводиться в рамках Програми U-LEAD з Європою «Сприяння всебічному розвитку громад через аналітику, діалог та співпрацю», який впроваджується Асоціацією міст України).
Відкрив День Діалогу Київський міський голова, Голова Асоціації міст України Віталій Кличко. У вступному слові він, зокрема, наголосив: “Сьогодні в нас тут - майданчик для обговорення найгостріших питань та напрацювання спільної позиції щодо розвитку місцевого самоврядування. Щодо вдосконалення законодавчої бази для розв’язання конкретних проблем територіальних громад. Готуючись до «Дня Діалогу», Асоціація міст зібрала найбільш проблемні питання громад. Пропозиції щодо їх вирішення ми передали відповідним органам державної влади”.
також Голова АМУ зауважив, що парламент ухвалив низку важливих законів для розвитку місцевого самоврядування. Але громадам, уряду та парламенту - всім разом – є ще над чим попрацювати. Адже багато законодавчих ініціатив ще потребують розгляду та схвалення (читати більше).
В. Кличко сказав, що важливою є участь у цьому заході, в такому відкритому діалозі, Голови Верховної Ради України Дмитра Разумкова і запросив його до слова
  
Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков привітав учасників Дня Діалогу, який проходить в рамках XVI Українського муніципального форуму в Одесі.
Діалог – це одне з ключових питань для влади у сіх рівнів, адже відвертий щирий діалог – це шлях до вирішення багатьох питань як у Верховній Раді, так і у кожній громаді. І ми у Верховній Раді це довели, приймаючи необхідні рішення у відповідь на виклики під час пандемії, сказав він.
«Ми повинні вибудовати вертикаль влади, але вона має базуватися не на підлеглості і залежності, а на партнерстві. Адже як без Верховної Ради, так і без місцевої влади неможливо впровадити зміни та подолати виклики», -  наголосив Дмитро Разумков.
Саме з цією метою було відновлено роботу Консультативної ради з питань місцевого самоврядування при Голові Верховної Ради України. На її засіданні 11 травня мери піднімали болюче питання тарифів.
Д.Разумков повідомив, що законопроєкт 3508-д, покликаний вирішити проблемні питання тарифів, вже направлено на підпис Президенту. Також він наголосив, що цим законом Верховна Рада дала Уряду дієвий інструмент для вирішення головних проблем підприємств галузі теплоенергетики та водопостачання, скориставшись яким можна зробити так, щоб зміни тарифів не були шоковою терапією, а щоб процес був зрозумілим, прозорим, прогнозованим (читати більше).
  
 
Також з вітальним словом до учасників звернувся заступник директора Програми «U-LEAD з Європою» від GIZ Андрей Хорват:
Від імені Програми я хотів би висловити слова вдячності за постійні зусилля Асоціації міст України щодо забезпечення систематичного обміну та діалогу між різними рівнями управління. Діалог є і завжди був однією з найважливіших передумов будь -якої масштабної реформи, оскільки він розширює розуміння, забезпечує взаємодію та формує довіру. Діалог є надзвичайно важливим у новому територіальному устрої, де ще тривають дискусії щодо обов’язків місцевої влади, її бюджетної автономії тощо.
Саме тому у 2021 році разом з АМУ ми започаткували програму «Сприяння всебічному розвитку громад через аналітику, діалог та співпрацю». У рамках цього проекту ми підтримуємо аналітичну діяльність АМУ, роботу чотирьох галузевих мереж обміну та інші форми обміну та розвиток проектів муніципального партнерства.
Сьогоднішній День Діалогу - це унікальна платформа для обміну та обговорення наступних кроків місцевого самоврядування та відповідних реформ регіональної політики, їх зв’язку з іншими секторами: охороною здоров’я, освітою, територіальним плануванням, соціальними службами.
Бажаю вам усіх плідних дискусій, щоб ви могли знайти нові ідеї та натхнення для розвитку муніципалітету.
Я впевнений, що тільки за допомогою відкритого діалогу ми можемо побудувати сильні муніципалітети і, звичайно, спільними зусиллями!
  

Робота Дня Діалогу продовжилася на трьох панельних дискусіях:

► Результати та виклики реформи місцевого самоврядування
► Бюджетне забезпечення територіальних громад через призму секторальних реформ
► Місцевий економічний розвиток

Результати та виклики реформи місцевого самоврядування

Модератором панельної дискусії виступив Виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан.
 Олександр Слобожан розпочав роботу панелі представленням результатів опитування «Реформа місцевого самоврядування: думка голів громад», яке під час перших двох днів Форуму провела соціологічна компанія «Active Group» (завантажити презентацію). 
 
У дискусії взяли участь:
Заступник Міністра розвитку громад та територій України В’ячеслав Негода
Голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою та місцевого самоврядування парламентського Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Віталій Безгін онлайн (читати)
Оржицький селищний голова (Полтавська область) Олена Сидоренко,
Спеціальний посланник уряду Федеративної Республіки Німеччина з питань реформ в Україні Ґеорґ Мільбрадт
Народний депутат України Дмитро Чорний

    

  


Бюджетне забезпечення територіальних громад через призму секторальних реформ
Модератором панельної дискусії виступив Хмельницький міський голова Олександр Симчишин.
  
В обговоренні взяли участь:
Заступник Міністра освіти та науки України Віра Рогова (завантажити презентацію)
Заступник Міністра охорони здоров’я України Ірина Микичак
Заступник Міністра соціальної політики України Віталій Музиченко онлайн
     
Станишівський сільський голова (Житомирська область) Юрій Матвійчук
Заступник Міністра фінансів України Роман Єрмоличев
Народний депутат України Ростислав Тістик
    
Народний депутат України Олексій Гончаренко
Генеральний директор Директорату формування позитивного образу ветеранів Мінветеранів Руслан Приходько
Директор Департаменту політики міжбюджетних відносин та місцевих бюджетів Міністерства фінансів України Олександр Корень
    

Після виступів панелістів відбувся безпосередній діалог голів громад з народними депутатами та представниками міністерств.


 Місцевий економічний розвиток
Модератором панельної дискусії виступив Бучанський міський голова Анатолій Федорук
  
У дискусії щодо реформи містобудування як каталізатора місцевого економічного розвитку взяли участь:
Перший заступник Міністра розвитку громад та територій України Василь Лозинський (завантажити презентацію).
Народний депутат України Олена Шуляк (завантажити презентації 12).
Народний депутат України Володимир Іванов.
    
 
Регіональний розвиток, стратегії розвитку громад, залучення інвестицій обговорили:
Старобільський міський голова (Луганська обл.) Яна Літвінова (завантажити презентацію).
Народний депутат України Вячеслав Рубльов.
Перший заступник Голови Державного агентства лісових ресурсів України Віталій Пунь виступив з питання:  Екологічні аспекти місцевого економічного розвитку.
    
Учасники Форуму звернулися із запитаннями безпосередньо до спіфкерів панельної дискусії.
На завершення учаники Форуму схвалили за основу Звернення до центральної влади (буде опубліковано після доопрацювання).
Виконавчий директор АМУ Олександр Слобожан  оголосив XVI Український муніципальний форум завершеним.
 
Повне відео Дня Діалогу доступне за посиланням.

Організаційний комітет XVI Українського муніципального форуму турбується про здоров'я і безпеку гостей та учасників заходу, тому кожний день в його рамках проходить з дотриманням вимог протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2. Так, майже 50 % голів громад-учасників Форуму мають довідку про дві дози вакцинації, інша частина - протестована (всі результати - негативні). Також було протестовано журналістів та представників міжнародних партнерських організацій (всі результати - негативні). 

Немає коментарів:

Дописати коментар