четвер, 8 квітня 2021 р.

Вчинення нотаріальних дій посадовими особами ОМС – тема онлайн-практикуму у Тернопільському РВ АМУ

 


08 квітня у Тернопільському регіональному відділенні Асоціації міст України відбувся онлайн-практикум із застосування законодавства на тему: «Порядок вчинення нотаріальних дій посадовими особами органів місцевого самоврядування. Співпраця відділів ДРАЦС з центрами надання адміністративних послуг органів місцевого самоврядування щодо державної реєстрації актів цивільного стану». Захід пройшов в рамках проєкту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС), який реалізує Асоціація міст України за підтримки USAID.

У зв’язку з карантинними обмеженнями, захід відбувся в онлайн форматі (в програмі ZOOM) та транслювався у мережі Фейсбук на сторінці Тернопільського РВ АМУ та акаунті «ПУЛЬС: Децентралізаційний марафон».

З вітальним словом виступив виконавчий директор Тернопільського регіонального відділення АМУ Руслан Фронц, який назвав тему заходу та представив модератора, а також ознайомив з діяльністю Асоціації міст України в рамках проєкту ПУЛЬС USAID.

Модератор заходу – Гетьман Людмила, заступник начальника Південно-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції у Тернопільській області.

Експерти заходу: Керівник відділу нотаріату у Тернопільській області Ольга Дяченко та Начальник відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Тернопільській області Ірина Масло.

Людмила Гетьман виступила з вітальним словом, ознайомила учасників з програмою заходу, а також представила експертів заходу.

Модератор зауважила:

«Держава не може повноцінно функціонувати без діяльності органів нотаріату, адже саме вони вчиняють дуже велику кількість нотаріальних дій, а саме: посвічують довіреності, видають заповіти, вживають заходи щодо охорони спадкового майна, видають свідоцтва про спадщину та вчиняють ряд інших дій. В Тернопільській області, як і в Україні, діють державні та приватні нотаріуси, котрі працюють в обласних та районних центрах. Однак є населені пункти, де нотаріусів немає і саме там нотаріальні дії повинні вчиняти посадова особа органу місцевого самоврядування». Також Людмила Петрівна детально розповіла, які дії, які необхідні для того, щоб посадова особа органу місцевого самоврядування мала право вчиняти нотаріальні дії. Модератор назвала, які ж саме дії посадова особа ОМС у сфері нотаріату має право вчиняти.

Гетьман Людмила наголосила:

«Посадові особи органу місцевого самоврядування не мають права вчиняти дії на своє ім’я, від свого імені, на ім’я та від імені своєї сім’ї та своїх родичів (батьків, дітей, онуків, діда, баби, братів, сестер), не мають права вчиняти дії від імені працівників виконавчого комітету та на ім’я та від імені даного виконавчого комітету».

Людмила Гетьман та Ольга Дяченко детально розповіли про види нотаріальних дій, які вчиняють посадові особи органів місцевого самоврядування.


Дяченко Ольга надала грунтовне роз’яснення щодо порядку посвідчення довіреностей, що прирівнюються до нотаріально посвідчених.


Ірина Масло розповіла про зміст узгоджених рішень щодо співпраці та порядок їх підписання.

Людмила Гетьман ознайомила з послугою єМалятко:

«єМалятко — комплексна послуга для батьків новонароджених. За однією заявою, поданою онлайн, можна зареєструвати народження дитини та отримати до 9-ти державних послуг від різних органів влади, потрібних при народженні дитини. Послуга єМалятко набуває все більшої популярності. Якщо у листопаді-грудні 2020 року цією послугою скористались 26 % батьків новонароджених, то вже у першому кварталі 2021 року цей відсоток сягнув 86 %».

Детально про порядок надання послуги єМалятко розповіла Ірина Масло.


Наприкінці заходу Виконавчий директор Тернопільського РВ АМУ Руслан Фронц повідомив учасників практикуму:

«Асоціація міст України збирає найактуальніші проблеми у сферах діяльності органів місцевого самоврядування, які потребують вирішення на рівні Уряду України або міністерств. Узагальнений перелік питань буде направлено профільним міністерствам для попереднього опрацювання з метою забезпечення максимального їх врахування».

Оскільки практикум відбувся в онлайн форматі (через ZOOM та на Фейсбук сторінці Тернопільського регіонального відділення Асоціації міст України та ПУЛЬС Децентралізаційний марафон), то учасники свої запитання ставили під трансляцією відео на ФБ сторінці або прямим включенням у ZOOM, а модератор та експерти заходу дали відповіді на них. Учасниками заходу було 98 представників органів місцевого самоврядування Тернопільщини.

Немає коментарів:

Дописати коментар