понеділок, 19 квітня 2021 р.

Основні зміни, запропоновані законопроєктом про ліцеї - роз'яснення АМУ

 


На численні звернення органів місцевого самоврядування після прийняття у першому читанні законопроєкту №4629-1, яким передбачається внесення змін до освітнього законодавства в частині функціонування старшої профільної школи та продовження реформи НУШ, Асоціація міст України підготувала роз’яснення щодо основних питань. Так, передбачаються зміни щодо термінів запровадження функціонування початкових шкіл, гімназій та ліцеїв як окремих юридичних осіб, вводяться умови, яким мають відповідати ліцеї, розширюються надання освітніх послуг опорними школами, змінюються обмеження щодо засновників ліцеїв.

Докладніше щодо найактуальніших питань:
 норми Закону «Про повну загальну середню освіту» щодо функціонування початкової школи, гімназії та ліцею як окремих юридичних осіб та можливість функціонування початкової школи як структурного підрозділу гімназії (абзаци п’ятий і шостий частини першої статті 35) почнуть діяти з 1 вересня 2027 року  (до змін – термін становив 1 вересня 2024);
► терміни приведення установчих документів закладів освіти, що забезпечують здобуття повної загальної середньої освіти, встановлюються до 1 вересня 2027 року;
► передбачається, що обласні ради та Київська міська, а також Верховна рада АРК та Севастопольська міська до 1 вересня 2024 року затвердять плани формування ефективної мережі закладів освіти, що забезпечують здобуття повної загальної середньої освіти, з урахуванням вимог до ліцеїв;
► опорний заклад освіти може надавати як початкову і  базову, так і профільну середню освіту (до змін – лише початкову та базову);
► рішення про утворення комунальних ліцеїв як окремих юридичних осіб,окрім тих, що були визначені Законом "Про повну загальну середню освіту" можуть приймати також і представницькі органи інших територіальних громад, які спроможні забезпечити функціонування ліцею відповідно до вимог законодавства.
Тобто до 2027 року у складі ліцеїв (закладів, які надають повну загальну середню освіту) можуть бути початкова (1-4 кл) і базова (5-9 кл) школи.
З першого вересня 2027 року ліцеї функціонуватимуть як окремі юридичні особи. Передбачається, що вони будуть багатопрофільними і стануть принципово новою освітньої інституцією. В одному закладі учні, в залежності від їхнього вибору, матимуть можливість отримати гуманітарну, математично-природничу чи іншу профільну підготовку.
Якою має бути мережа ліцеїв, щоб задовольнити потреби громади в профільній освіті, та не ускладнити при цьому доступ до початкової школи, яка, як відомо, повинна бути у найбільш доступному та наближеному до місця проживання дитини закладі - складне й відповідальне завдання органів місцевого самоврядування. Проте, щоб реформа була ефективною, необхідно чітке бачення місії, завдань, мережі старшої профільної школи як на рівні Міносвіти, органів місцевого самоврядування, так і на рівні майбутніх керівників ліцеїв.
Необхідно зауважити, що освітня реформа НУШ йде поступово, і розрахована на роки. Так, у лютому 2018 року Кабмін затвердив новий Державний стандарт початкової освітиЗ вересня 2018 року стартувала реформа початкової школи. Продовжуючи реформу НУШ у 5-9 класах, минулого року Кабмін затвердив Державний стандарт базової середньої освіти, що буде застосовуватись з 1 вересня 2022 року, тоді, коли діти, що пішли до 1 класу Нової української школи перейдуть до 5 класу Нової української школи. 
Цього навчального року розпочалось пілотування Стандарту і навчально-методичних матеріалів у 5-х пілотних класах Нової української школи. Також на 2021-2022 роки заплановано провести відповідне підвищення кваліфікації педагогів.
До 1 вересня 2027 буде розроблено Державний стандарт профільної середньої освіти, а також усі необхідні нормативно-правові акти та навчально-методичні матеріали.
Намічений на початку реформи середньої освіти курс і темп витримується. Пришвидшення впровадження старшої профільної школи, що передбачалось Законом України «Про повну загальну середню освіту», не сталось.
Асоціація міст України вітає прийняття законопроєкту №4629-1 і направила лист Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій з проханням долучити свого представника до робочої групи, яка готує правки до другого читання законопроєкту.
Також, розуміючи важливість питання старшої профільної школи, на наступному тижні АМУ планує провести онлайн захід для оновленої фахової мережі з питань освіти, на який запрошено заступника Міністра освіти і науки України Віру Рогову та Голову Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій Сергія Бабака. Ключовим питанням на заході заплановано розгляд змін до освітнього законодавства в частині функціонування профільної середньої освіти та формування мережі ліцеїв.
Про проведення заходу буде повідомлено додатково.

Немає коментарів:

Дописати коментар