неділю, 11 квітня 2021 р.

Питання придбання медзакладами високотехнологічного обладнання потребує негайного вирішення - АМУ

 


Асоціація міст України, захищаючи інтереси органів місцевого самоврядування, постійно вивчає проблеми громад, зокрема в охороні здоров’я. Наразі виникла проблема, коли територіальні громади не можуть придбати медичне обладнання через заборону, встановлену постановою Кабінету Міністрів України від 22 липня 2020 р. № 641.

На сьогодні, в умовах пандемії, надзвичайно актуальним є забезпечення закладів охорони здоров’я сучасним медичним обладнанням, яке необхідне для надання безперервної екстреної (невідкладної) медичної допомоги та медичної допомоги пацієнтам, у тому числі хворим на коронавірусну хворобу. Слід нагадати, що обов’язковою умовою підписання договорів на надання медичних послуг між медичними закладами та Національною службою здоров’я є наявність, визначеного умовами закупівлі таких послуг, медичного обладнання. Громади передбачають кошти в місцевих бюджетах задля придбання такого медичного обладнання. Закупівля окремого високотехнологічного медичного обладнання вимагає спеціальної процедури з попередньою оплатою, після чого здійснюється його виробництво. 
Слід зазначити, що постановою Кабінету Міністрів України від 22 липня 2020 р. №641 на період дії карантину не дозволено здійснювати попередню оплату закупівлі медичного та технологічного обладнання, виробів медичного призначення для потреб закладів охорони здоров’я. Відсутність дозволу для попередньої оплати придбання високотехнологічного обладнання не дає змогу органам місцевого самоврядування повноцінно виконувати власні повноваження у частині організації їх матеріально-технічного забезпечення закладів охорони здоров’я
З метою приведення у відповідність до сучасних вимог закладів охорони здоров’я та надання населенню громад якісної медичної допомоги виникла нагальна потреба у внесенні змін до пункту 15-1 постанови Кабінету Міністрів України від 22 липня 2020 р. № 641.

Асоціація міст України звернулася до Прем’єр-міністра з проханням дати доручення Міністерству охорони здоров’я внести відповідні зміни до пункту 15-1 постанови Кабінету Міністрів України від 22 липня 2020 р. № 641. АМУ сподівається на розуміння проблем громад та очікує, що спільними зусиллями органи місцевого самоврядування та Уряд забезпечать право кожного громадянина на отримання доступної та якісної медичної допомоги.

Лист АМУ


Немає коментарів:

Дописати коментар