середу, 10 березня 2021 р.

«Децентралізація: виміри спроможності муніципалітетів» - тема Тернопільської регіональної платформи


10 березня 2021 року в Тернопільському РВ АМУ відбулася платформа керівників територіальних громад області на тему «Децентралізація: виміри спроможності муніципалітетів». Захід організований у рамках проєкту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС), який реалізує Асоціація міст України за підтримки USAID.
Учасники: народні депутати України - Віталій БезгінЄвгенія КравчукМикола ЛюшнякВолодимир Гевко, Виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан, заступник Міністра розвитку громад та територій України В’ячеслав Негода, Чортківський міський голова Володимир Шматько, голова Тернопільської ОДА Володимир Труш, голови громад Тернопільської області.
Під час заходу учасники платформи розглянули актуальні питання місцевого економічного розвитку і реформ, пошуку та інтеграції нових форм менеджменту місцевого самоврядування. Зокрема, захід складався з дискусійних панелей на такі теми:
Законодавчі ініціативи з розвитку ефективного місцевого самоврядування.
Формування спроможних територіальних громад в Україні.
Відкрив роботу платформи Виконавчий директор АМУ Олександр Слобожан. Він зауважив, що основна мета таких заходів – спільне обговорення з муніципальною, регіональною та центральною владою того, як просувається реформа з децентралізації влади в Україні.
Сьогодні у муніципальної влади є можливість безпосередньо поспілкуватися з людьми, які творять децентралізаційну реформу. Для центральної влади цей захід важливий тому, що є можливість почути від тих людей, які щоденно працюють в місцевому самоврядуванні, як можна удосконалити законодавство для подальшого розвитку територіальних громад, - зазначив О.Слобожан.



 Під час вступного слова Володимир Труш підкреслив, що головним здобутком децентралізації є те, що повнота влади переходить до громад, відбувається збільшення місцевих бюджетів, передача ресурсів і повноважень. Тож головне завдання зараз – розроблення моделі спроможної громади, яка не буде залежати від одного підприємства або виробництва.

Радий, що такий важливий захід відбувається на Тернопільщині, коли на одній платформі зібралися голови громад, народні депутати, Мінрегіон, Асоціація міст України, адже лише через діалог можна прийти до спільного вирішення проблем. Така комунікація в подальшому може сприяти появі якісних законопроєктів, - зауважив В.Труш.
В’ячеслав Негода наголосив, що ідеологія децентралізаційної реформи - формування спроможних громад. Місцеве самоврядування  - це основа, яка формує стабільність і «зшиває» країну. Він нагадав, що 11 лютого Європейський Парламент визнав децентралізацію однією з найуспішніших реформ в Україні.
Говорячи про місцеві державні адміністрації, слід розуміти, що мова йде не про контроль за громадами, а про допомогу, про партнерські відносини. Центральна та місцева влада – не конкуренти й не суперники, а одна команда, і це потрібно усвідомити. Не має бути опозиції, адже ми всі живемо в громадах. Щодо Муніципального кодексу України, то його необхідно розробити в рамках змін до Конституції України, - сказав В.Негода.
Віталій Безгін під час виступу підкреслив, що практику проведення регіональних заходів не в обласному центрі треба продовжувати, адже реформи роблять не в кабінетах, а максимально наближено до людей.
Ми маємо обговорювати майбутні законодавчі зміни та поточні проблеми, які турбують як місцеве самоврядування, так і представників адміністрацій. Адже, наприклад, питання збільшення ПДФО до 65% для громад є цілком реальним і обгрунтованим, але цьому має передувати повний аудит і чітке розмежування власних та делегованих повноважень. Щодо законопроєкту про місцеві державні адміністрації - певний, що правок буде багато, але він не про протистояння між центром та місцевою владою, - зазначив В.Безгін.
Він додав, що не треба боятися додаткових консультаційно-дорадчих майданчиків, оскільки вони сприяють комунікації з громадами. Вони не можуть і не мають підмінити собою діяльність профільних асоціацій та їх шлях до політики єдиного голосу.

Микола Люшняк сказав, що громади отримали повноваження і відповідно хочуть мати більше податків. Також він наголосив, що важливо розуміти, які ризики можуть бути закладені в повноваження.
Громади  - це та сила, яка змушує парламент ухвалювати важливі для місцевого самоврядування законопоєкти, - підкреслив М.Люшняк.
Володимир Шматько розповів, як громада користується реформою з децентралізації та презентував здобутки і досягнення за різними сферами: інфраструктура, медицина, освіта, адміністративні послуги, архітектура, будівництво, транспорт, розробку та впровадження сервісу «Chortkiv Smart City». Також він наголосив на важливості розробки стратегії громади, оскільки це фундамент її розвитку.
Я вірю, що в кожній громаді не буде ніякого планування, якщо вона не матиме якісної стратегії. В Чортківській громаді стратегічні документи прописані до 2026 року і є доступними, зрозумілими для кожного потенційного донора або інвестора, - сказав В.Шматько.
Щодо необхідних законодавчих ініціатив Чортківський міський голова наголосив, що для громад необхідним є прийняття закону №2194, оскільки він забезпечить право громад змінювати цільове призначення землі; адміністрування місцевих податків; ветування закону №0958 в частині позбавлення місцевого самоврядування  права контролю за працею, боротьбі з тіньовою зайнятістю; надання повноважень по контролю за транспортом.
Євгенія Кравчук розповіла про розвиток культури в умовах децентралізації, яка стала викликом для багатьох закладів культури, бо перед місцевою владою гостро постали питання - у якому форматі ці заклади мають існувати надалі і які послуги надавати людям, щоб бути максимально корисними для громади. Вона наголосила, що для нормального функціонування слід розуміти, хто цільова аудиторія цих закладів. Не менш важливим є питання кадрового забезпечення закладів культури.
Щодо додаткового фінансування культури, то це може бути державна субвенція, Український культурний фонд та Український інститут книги, які реалізують грантові програми, що формують якісно новий маршрут книги від уяви автора до рук читача, - зауважила Є.Кравчук.



 За підсумками заходу громади звернулися до центральної влади з проханням якнайшвидше ухвалити законопроєкт щодо земельної децентралізації №2194 та надати органам місцевого самоврядування повноваження з адміністрування місцевих податків.

 



Переглянути відео регіональної платформи Тернопільського РВ АМУ можна за посиланнями: частина 1частина 2.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар