четвер, 4 березня 2021 р.

Особливості електронного декларування 2021 року - тема онлайн-практикуму в Тернопільському РВ АМУ

 


04 березня 2021 року у Тернопільському регіональному відділенні Асоціації міст України відбувся онлайн-практикум із застосування законодавства на тему: «Актуальні аспекти антикорупційного законодавства. Особливості електронного декларування 2021. Організація роботи з викривачами в органах місцевого самоврядування». Захід пройшов в рамках проєкту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС), який реалізує Асоціація міст України за підтримки USAID.

У зв’язку з карантинними обмеженнями, захід відбувся в онлайн форматі (в програмі ZOOM) та транслювався у мережі Фейсбук на сторінці Тернопільського РВ АМУ та акаунті «ПУЛЬС: Децентралізаційний марафон». 


З вітальним словом виступив виконавчий директор Тернопільського регіонального відділення АМУ Руслан Фронц, який озвучив тему заходу та представив модератора, а також ознайомив з діяльністю Асоціації міст України в рамках проєкту ПУЛЬС USAID.

Модератор заходу – Чурілов Геннадій Андрійович, уповноважений з питань запобігання та виявлення корупції Західного офісу Держаудитслужби України, лектор-консультант ДЗПО «Тернопільський регіональний центр підвищення кваліфікації».


Геннадій Чурілов виступив з вітальним словом та ознайомив учасників з програмою заходу.

Під час семінару були розглянуті питання:

1.     Новації антикорупційного законодавства України.

•Засади державної антикорупційної політики в Україні (Антикорупційна стратегія на 2021-2025 роки).

•Перелік актуальних змін антикорупційного законодавства, внесених в грудні 2020 року. Реформування системи антикорупційних органів України.

Особливості застосування та дотримання вимог Закону України «Про запобігання корупції» від 14.10.2014 № 1700-VIІ (із змінами) в органах місцевого самоврядування.


2.     Фінансовий контроль в сфері запобігання корупції. Особливості електронного декларування-2021.

•Загальні правила заповнення.  Розділи декларації. Відповідальність.

•Складові декларування (види декларацій; правила заповнення; життєві ситуації).

•Інші види фінансового контролю. Повідомлення про суттєві зміни в майновому стані та про відкриття валютного рахунку в установі банку-нерезидента.


3.     Організація роботи з викривачами корупції у органі місцевого самоврядування.

•Захист викривачів корупції: міжнародні стандарти та українське законодавство.

•Впровадження інституту викривачів в Україні. Гарантії захисту викривачів. Нові повноваження уповноваженого підрозділу (особи) із запобігання корупції.

•Шляхи та канали повідомлення про корупційні правопорушення. Порядок перевірки повідомлення викривача.


Щорічна кампанія декларування триватиме до 31 березня 2021 року, тому тема є дуже актуальною. Модератор детально розповів про усі розділи електронної декларації, дав відповідь на найчастіші запитання. Оскільки практикум відбувся в онлайн форматі (через ZOOM та на Фейсбук сторінці Тернопільського регіонального відділення Асоціації міст України та ПУЛЬС Децентралізаційний марафон), то учасники свої запитання ставили під трансляцією відео на ФБ сторінці або прямим включенням у ZOOM, а модератор заходу давав відповіді на них. Учасниками заходу було 57 представників органів місцевого самоврядування Тернопільщини.

Посилання на відео. 

Немає коментарів:

Дописати коментар