четвер, 27 червня 2019 р.

Знову «нависла» серйозна загроза над розвитком міст


26 червня на засіданні Уряду було прийнято постанову, яка несе загрозу припинення надання послуг з теплопостачання в містах. Згідно постанови пропонується встановити граничні тарифи на:
   - послугу з постачання теплової енергії для населення 1400 грн (з ПДВ) за 1 Гкал (за наявності приладів обліку) та 35,21 грн (з ПДВ) за 1 кв м (без приладів обліку).
  - послугу з гарячого водопостачання, яка становитиме 83,66 грн (з ПДВ) за 1 м куб. за умови підключення рушникосушильників, та 75,74 грн (з ПДВ) за 1 м куб. за відсутності рушникосушильників.
При цьому, за даними НКРЕКП, середньозважений економічно обґрунтований тариф по Україні на теплову енергію станом на 1 травня 2019 року складає 1807 грн за 1 Гкал.
Рішення було прийнято не одноголосно! Проти цієї постанови голосували: Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко,  Віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе, Міністр фінансів України Оксана Маркарова, Міністр інфраструктури України Володимир Омелян. Перший віце-прем’єр-міністр України - Міністр економічного розвитку і торгівлі України Степан Кубів від голосування утримався.
Виклик з’явився ще 19 червня, адже проект цього рішення розглядався на минулому засіданні Уряду. Асоціація міст України, яка впевнено стоїть на сторожі ОМС і захищає їх права, одразу ж заявила про свою категоричну позицію проти прийняття такої постанови й звернулася до Прем’єр-міністра з пропозиціями щодо покращення стану підприємств комунальної теплоенергетики.
Зауважимо, що рішення Уряду не стосується державних підприємств теплоенергетики, якими він управляє, а лише комунальних, яким тарифи встановлюються органами місцевого самоврядування.
Які наслідки прийняття постанови?
Наслідком цієї постанови є додаткові витрати місцевих бюджетів за час опалювального сезону 2019/2020 року в обсязі 7 млрд грн.
Постає загроза припинення діяльності підприємств комунальної теплоенергетики і, відповідно, надання послуг з постачання теплової енергії та гарячої води населенню, оскільки в абсолютної більшості міст України немає таких фінансових можливостей.
ОМС замість того, аби й надалі докладати максимум зусиль для розвитку територій й покращення життя населення, щоб забезпечити теплопостачанням мешканців, будуть змушені: припинити фінансувати соціальні програми, працівники освіти та охорони здоров’я можуть залишитись без зарплат, зупиниться будівництво шкіл та дитячих садочків, не буде фінансів й на ремонт та будівництво вулиць, відбудеться скорочення працівників комунальних підприємств.
Асоціація міст України  заявляє, що прийняття таких рішень за рахунок місцевих бюджетів є недопустимим і несе загрозу припинення теплопостачання міст перед новим опалювальним сезоном.

Немає коментарів:

Дописати коментар