четвер, 29 березня 2018 р.

Про найважливіші питання діяльності ОМС говорили на регіональній платформі у Тернополі


У Тернополі відбулось засідання регіональної платформи на тему: "Стан процесу децентралізації в Тернопільській області. Розвиток безпеки в ОТГ Тернопільщини". Захід відбувся в рамках реалізації Проекту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС), який реалізує Асоціація міст України за підтримки USAID.

У регіональній платформі взяли участь Народні депутати: Тарас Юрик, Роман Заставний та Ігор Побер, заступник голови Тернопільської ОДА Олег Валов, виконавчий директор Тернопільського регіонального відділення Асоціації міст України Ігор Гірчак, представники органів місцевого самоврядування Тернопільщини, консультанти Тернопільського РВ АМУ та представники ЗМІ.

Платформа розпочалася з виступу виконавчого директора Тернопільського РВ АМУ Ігоря Гірчака, який ознайомив присутніх з діяльністю, яку здійснює Асоціація міст України в рамках реалізації проекту «ПУЛЬС» та метою сьогоднішнього заходу. 

Після вступних слів виконавчого директора Тернопільського РВ АМУ, заступника голови Тернопільської ОДА та Народних депутатів України, учасники платформи розглянули ключові питання порядку денного, а саме:

Про завершення процесу децентралізації. Обговорення проекту перспективного плану формування територій громад Тернопільської області. Роль обласних рад у процесі ухвалення перспективних планів.
Про ухвалення законопроекту про визнання міст обласного значення спроможними територіальними громадами. Реформування РДА у тих районах, де їх територія повністю охоплена ОТГ.
Про стан реалізації Закону України «Про відходи». Проблеми у застосуванні Закону на території Тернопільської області.
Чимало уваги було приділено важливості ухвалення законопроекту № 6466 "Про добровільне об'єднання територіальних громад" щодо добровільного приєднання територіальних громад сіл, селищ до територіальних громад міст обласного значення. Адже надважливо прийняти норму, яка б дозволяла за спрощеною процедурою приєднуватися громадам до міст обласного значення.
Тарас Юрик прокоментував ситуацію, яка склалась навколо даного законопроекту:

«Питання, яке дискутується трішки менше року, це питання визнання спроможними міста обласного значення. Асоціація міст України дуже активно відстоює і лобіює прийняття цього Закону. Ми також розуміємо, що цей Закон є абсолютно правильним, оскільки дасть містам обласного значення можливості для того, щоб створити громади у простіший спосіб без проведення додаткових виборів. Безумовно це правильна формула, яка відкриє додаткові можливості. Цей закон є важливий і ми будемо робити все, щоб його прийняти».

Представники органів місцевого самоврядування Тернопілля активно обговорювали з Народними депутатами України свої «наболілі» проблеми. Усі висловлені, в ході засідання, пропозиції були зафіксовані та будуть передані Народним депутатами для їх врахування при розробці нових законодавчих ініціатив та голосуванні за уже розроблені та внесені для розгляду у Парламенті Законопроекти.


Немає коментарів:

Дописати коментар