середу, 21 березня 2018 р.

Делегація з Тернопільщини ознайомилась з успіхами 4-тої за величиною громади України


21 березня делегація у складі представників органів місцевого самоврядування Тернопільщини разом з виконавчим директором Тернопільське регіональне відділення Асоціації міст України Ігорем Гірчаком та консультантами Тернопільського РВ АМУ Максимом Черкашиним, Тетяною Чуріловою та Романом Руснаком взяли участь у навчальному візиті до Дунаєвецької ОТГ (Хмельницької області) на тему: «Кращі практики і адміністрування роботи старостатів». Захід відбувся в рамках загальнонаціональної програми обмінних візитів «Маршрути успіхів» для представників органів місцевого самоврядування, яку впроваджує Асоціація міст України в рамках проекту «ПУЛЬС».

Як працює 4-та за величиною громада України учасників візиту ознайомила Дунаєвецький міський голова Веліна Заяць. Вона детально розповіла про роботу міської ради та громади в цілому, презентувала фільм про діяльність, цілі та досягнення ОТГ.

Про те, як у громаді надають освітні послуги розповів начальник управління освіти, молоді та спорту Дунаєвецької міської раді Володимир Колісник.

Дунаєвецька громада - багаточисельна, адже налічує 51 населений пункт, у яких проживає 39 тисяч мешканців. На даний час Дунаєвецький район повністю охоплений чотирма об’єднаними територіальними громадами.

Учасники візиту дізнались про значні успіхи громади:
- про те, як у ОТГ вирішується питання збору та утилізації сміття. Адже вже облаштовані контейнерні майданчики, закуплено 50 євроконтейнерів, триває робота з укладання договорів на вивіз відходів, придбано новий сміттєвоз. Також на території громади працює сміттєсортувальна лінія (єдина у Хмельницькій області), яку мали змогу побачити учасники «Маршруту успіху». Проводиться робота з ліквідації стихійних сміттєзвалищ (наприклад, у    с. Залісці замість ліквідованого стихійного сміттєзвалища з’явилося пасовище).

- про оновлення матеріально-технічної бази закладів освіти. Делегація з Тернопільщини відвідала опорну школу громади й побачила значні оновлення (нові кабінети фізики, хімії, інформатики, новий спортивний зал).


- про купівлю обладнання для надання медичних послуг, зокрема придбано пересувний флюрограф, аналазатори та ін.
- про приклад міжмуніципального співробітництва. Адже громада створила свій методичний кабінет, який надає свої послуги іншим трьом громадам району.
- про роботу ЦНАПу та ін.


«Ми вкладаємо у наших дітей, - наголошує Веліна Заяць. Близько 58 % місцевого бюджету спрямовано на розвиток освіти. Як тільки утворилась громада, одразу ж написали план оптимізації закладів освіти, якого намагаємося дотримуватись». У громаді розуміють, що дуже важливим є якісна й конкурентна освіта, яку отримують учні. На разі в ОТГ освітні послуги надають 2 опорні школи та 7, так званих, базових шкіл.
У ході заходу учасники навчального візиту дізнались про роботу старост, діяльність комунальних підприємств та ін.
Учасники візиту повернулись у свої громади із великим багажем знань та цікавими ідеями, які почерпнули під час навчального візиту.



Автор - Ксенія Кара

Немає коментарів:

Дописати коментар