четвер, 16 березня 2023 р.

Загрози для містобудівної сфери в Україні


Вчора, 15 березня у Тернополі відбулись Загальні збори Тернопільського регіонального відділення АМУ. Одним із важливих питань, яке вдалось обговорити: небезпеки, які містить законопроєкт 5655.

Асоціація міст України вважає за необхідне суттєво доопрацювати редакцію проєкту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування сфери містобудівної діяльності» (№5655) для усунення порушень Конституції України, протиріч з Цивільним кодексом України та корупційних можливостей, закладених у цьому законопроєкті.

Відтак, АМУ підготувала інфографіку, в якій відображено ті небезпеки, котрі криються у проєкті 5655.




Довідка.

АМУ неодноразово зверталася до Голови Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Верховної Ради з проханням спільно доопрацювати дискусійний законопроект щодо реформування містобудівної діяльності. Неодноразово наголошували на дотриманні прозорих процедур і антикорупційних норм, гарантуванні безпеки мешканців, збереженні досягнень реформи децентралізації в законопроекті та необхідності доопрацювання проекту Закону України №5655 з зазначених вище питань до винесення його на розгляд Верховної Ради України. Доопрацювання, широке громадське обговорення, консультації з професійними середовищами і тільки тоді голосування у сесійній залі Верховної Ради України.

Ще в листопаді на засіданні Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан озвучив пропозиції Асоціації під час розгляду законопроєкту №5655 до другого читання. Однак їх не було враховано.

Асоціація міст України неодноразово наголошувала на небезпеках, котрі містить законопроєкт №5655 ( https://auc.org.ua/novyna/v-zakonoproyekti-5655-obmezhuyutsya-prava-miscevogo-samovryaduvannya , https://auc.org.ua/novyna/try-negatyva-v-zakonoproyekti-5655 ).

Відтак, міські/селищні/сільські голови з усієї України звертались із закликом не ухвалювати цього законопроєкту ( https://auc.org.ua/novyna/zvernennya-miskyh-selyshchnyh-silskyh-goliv-shchodo-tak-zvanoyi-mistobudivnoyi-reformy ). Однак, 13 грудня депутати Верховної Ради України, на жаль, проголосували за законопроєкт №5655 у другому читанні. АМУ одразу ж виступила із закликом підписатись під петицією №22/173046-еп, щоб накласти вето на законопроект №5655 - котрий призведе до хаотичної забудови міст та знищення історичних пам'яток великими забудовниками ( https://auc.org.ua/novyna/naklasty-veto-na-zakonoproyekt-5655 ). Відтак, лише за кілька днів під петицією підписались понад 42 тисячі людей ( https://auc.org.ua/novyna/petyciya-do-prezydenta-ukrayiny-shchodo-vetuvannya-zakonoproyektu-5655-nabrala-42090-golosiv ).

15 грудня 2022 р. Правління Асоціації міст України звернулося до Президента України Володимира Зеленського про застосування ним права вето щодо прийнятого Верховною Радою України проєкту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування сфери містобудівної діяльності» №5655 від 11.06.2021. (https://auc.org.ua/novyna/ochikuyemo-na-veto-prezydenta ).

23 грудня 2022 р. АМУ провела вебінар, під час якого розповіла всю правду про скандальний законопроєкт №5655.

Проти законопроєкту виступила низка громадських організацій (https://www.facebook.com/auc.org.ua/posts/pfbid02Li4gBMze6f8rNbWq6uv5MYUW5tgMD4fnk5ioSxmVd3GesqexdkWnfv5nYztPgwPQl ).

Посли країн «Великої сімки» за збереження повноважень місцевих громад при проведенні містобудівної реформи, про що повідомили 24 грудня 2022 р. в твіттер-акаунті «Посли G7 за реформу в Україні» ( https://auc.org.ua/novyna/posly-krayin-velykoyi-simky-za-zberezhennya-povnovazhen-miscevyh-gromad ).

Проти законопроєкту виступила значна кількість громад України. Депутати місцевих рад приймали Звернення до Президента України Володимира Зеленського щодо накладання вето на проєкт Закону України №5655 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування сфери містобудівної діяльності».

Депутати європарламенту наголошують, що законопроєкт 5655 є загрозою вступу України до до Європейського Союзу ( https://auc.org.ua/novyna/yevroparlamentari-vvazhayut-zakonoproyekt-5655-pereshkodoyu-vstupu-ukrayiny-do-yes ).

Інформацію підготовлено Тернопільським РВ АМУ за матеріалами Асоціації міст України. 

Немає коментарів:

Дописати коментар