четвер, 9 березня 2023 р.

Тернопільське РВ АМУ провело вебінар


Сьогодні, 9 березня за ініціативи Тернопільського РВ АМУ відбувся вебінар для громад-членів Асоціації міст України в Тернопільській області з обговорення проблемних питань, що виникають при передачі в комунальну власність гідротехнічних споруд (водонапірних веж, мереж, тощо), розміщених на території громад.

У вебінарі взяли участь більше 50 представників від муніципалітетів-членів АМУ в Тернопільській області.

Модератор заходу - виконавчий директора Тернопільського РВ АМУ Руслан Фронц.

Спікери заходу:

Близнюк Софія, заступник директора Департаменту архітектури, містобудування, житлово-комунального господарства та енергозбереження – начальник управління житлово-комунального господарства та енергозбереження Тернопільської обласної військової адміністрації;

Казюка Іван, головний спеціаліст відділу взаємодії з суб'єктами державної реєстрації та підвищення кваліфікації державних реєстраторів Управління державної реєстрації Західного міжрегіонального управління юстиції.

Гарник Олег, експерт аналітичного центру Асоціації міст України з питань ЖКГ.

На початку онлайн-заходу Руслан Фронц привітав учасників, представив спікерів й відзначив:


«Останнім часом муніципалітети Тернопільщини все частіше почали звертатись із проблемами, що стосуються передачі у комунальну власність гідротехнічних споруд (водонапірних веж, мереж, тощо), розміщених на території громад. Тому виникла ініціатива провести такий захід, аби можна було знайти відповіді на наболілі запитання, а також, щоб громади мали змогу обмінятись досвідом в цьому питанні».

Під час онлайн-заходу Софія Близнюк розповіла про впорядкування місцевого водопостачання шляхом розширення діяльності ліцензованих суб’єктів господарювання. Заступник директора Департаменту архітектури, містобудування, житлово-комунального господарства та енергозбереження – начальник управління житлово-комунального господарства та енергозбереження Тернопільської обласної військової адміністрації розповіла:


«Вежі Рожновського раніше були на балансі сільгосппідприємств, які сьогодні вже не існують. Фактично вежа є, балансоутримувача немає, а люди, які беруть звідти воду, стають заручниками ситуації, коли держава та орган місцевого самоврядування не може направити гроші на ремонт не узаконеного об’єкта, тому що жодного дозвільного документа на будівництво ніхто ніколи не отримував».

Експерт також наголосила, що на переважній більшості об’єктів децентралізованого водопостачання не проводиться щорічне планове обстеження колодязів, їх чищення, дезінфекція та знезараження питної води, не здійснюється періодичний контроль безпечності та якості питної води, відсутні санітарні паспорти, не визначений балансоутримувач. Відповідно, не завжди така вода є безпечною для вживання.

Софія Близнюк розповіла про три шляхи передачі водонапірних веж: ліцензованим КП, органу самоорганізації населення, в оренду іншому підприємству. Одним із варіантів здешевлення тарифу є рішення про передачу водопровідної системи (з усіма спорудами та обладнанням) в оренду приватному підприємству для надання послуг з постачання питної води населенню територіальної громади.

В Тернопільській області є успішні практики з передачі веж на баланс КП, зокрема комунальне підприємство «Шумськомунсервіс», яке з 2017 року отримало на баланс близько 20 веж. Стан переданих мереж був катастрофічним. Найперше, за кошти міського бюджету змінили автоматику на всіх підвідомчих свердловинах, завдяки чому вдалось вирівняти тиск води, яка подається до споживачів і з’явилась велика економія електроенергії на споживанні. До сьогодні, усі вежі знаходяться на балансі КП «Шумськомунсервіс» та всі споживачі в селах, які раніше платили копійки лише за електроенергію, платять такі ж тарифи за воду, як і у місті Шумськ.


Ще одне питання, яке детально роз’яснив Іван Казюка - це порядок обліку та реєстрації безхазяйного майна, розміщеного на території громад. Експерт детально розповів про усі кроки, які необхідно вчинити задля реєстрації безхазяйного майна, яке розташоване на території муніципалітету.

Про важливість та актуальність обговорюваної теми зазначив експерт аналітичного центру Асоціації міст України з питань ЖКГ Олег Гарник.

«Проведення цього заходу є нагальним, адже проблеми, які з’являються на шляху передачі в комунальну власність громад гідротехнічних споруд є системними й характерні для муніципалітетів не лише Тернопільської області».


Також експерт АМУ наголосив, що варто враховувати ту ситуацію, в якій опинилась Україна в контексті прийняття на себе певних зобов’язань по імплементації європейського законодавства й поділився досвідом Литви у сфері забезпечення централізованого водопостачання й водовідведення.

Під час свого виступу Олег Гарник підняв надважливе питання із забезпеченням якісною питною водою:

«АМУ завжди відстоювала питання щодо можливості забезпечення громадами якісної питної води для населення. Так, АМУ підтримувала розробку і доопрацювання законопроекту №5723, й, напередодні повномасштабного вторгнення, 15 лютого 2022 року Верховна Рада України прийняла Закон України "Про Загальнодержавну цільову соціальну програму "Питна вода України" на 2022 - 2026 роки, згідно якого у Держбюджеті-2022 було передбачено 1 млрд грн для виконання цієї Програми. Проте 24 лютого 2022 р. все змінилось й кошти були переспрямовані на захист територіальної цілісності України», - наголосив експерт АМУ.

Тому питання забезпечення якісною питною водою, питання забезпечення якісної очистки стічних вод залишається відкритими, але вони повинні вирішуватись.


Під час заходу була активна дискусія, представники громад задавали питання, а також ділились досвідом. Так, Начальник відділу житлово-комунального господарства та комунальної власності Кременецької міської ради Олександр Пурдик поділився досвідом Кременецької громади у передачі в комунальну власність гідротехнічних споруд. Досвідом передачі гідротехнічних споруд у Хоростківській громаді поділився Заступник Хоростківського міського голови Петро Сліпець.


Учасники жваво обговорювали проблемні питання та ділились як саме вирішували ту чи іншу проблемну ситуацію у своїх громадах.



Немає коментарів:

Дописати коментар