понеділок, 13 грудня 2021 р.

Партнерство громад України та ЄС обговорили на форумі «Мости довіри»

 


10 грудня, відбувся онлайн-форум «Мости довіри», що впроваджується Радою європейських муніципалітетів та регіонів (РЄМР) та ініціативою ПЛАТФОРМА за підтримки Програми «U-LEAD з Європою».

На першому етапі за безпосередньої участі Асоціації міст України було відібрано 10 українських муніципалітетів для співробітництва з 10 муніципалітетами з Литви, Латвії, Естонії, Польщі та Словаччини. У листопаді відбулося знайомство і визначення напрямів співробітництва між ними.
Черговим етапом реалізації проєкту став онлайн-форум «Мости довіри»: Посилення муніципальної співпраці між громадами України та Європейського Союзу».
Мета проєкту - обмін досвідом та думками щодо розвитку партнерств між громадами України та ЄС.
АМУ на заході представляла заступник Виконавчого директора Асоціації міст України Людмила Даменцова. Вона презентувала участь українських громад у ініціативі «Мости довіри»: «Протягом останніх чотирьох років АМУ спільно з проектом ЮЛІД допомагали громадам розробляти стратегії розвитку, налагоджувати співробітництво територіальних громад між Українськими та Словенськими муніципалітетами. Зокрема, завдяки такій взаємодії налагоджено співробітництво між: Біляївської міською і Пуцонською громадами, в основі взаємодії яких  - формування екосистеми, розвиток туризму; Полянською і Велікополянською, які працюють над збереженням історичної, культурної спадщини», - зазначила Людмила Даменцова.
Під час заходу Директор «U-LEAD з Європою» Бастіан Файгель наголосив, що партнерство між українськими та європейськими громадами є важливим для втілення реформи децентралізації.
Заступник міністра розвитку громад та територій України В'ячеслав Негода  наголосив, що завдяки партнерству з ЄС громади зможуть отримати досвід і додаткові знання від європейських колег щодо системи управління об’єктами комунальної власності, земельними ресурсами, адміністративних та соціальних послуг, залучення інвестицій. Він нагадав, що в результаті затвердження нового адмінтерустрою в Україні у 2020 році, з 1 січня 2021 року всі громади України набули рівного статусу, отримали рівні повноваження та наділені рівними можливостями щодо податкової бази.
Керівник Програми співробітництва щодо належного урядування та верховенства права Представництва ЄС в Україні Ксав’єр Камю підкреслив, що співпраця громад з України та Євросоюзу є ефективним інструментом, який дозволяє ділитися досвідом та спільно вирішувати проблеми, будувати довіру та розуміння, шукати нових партнерів, дозволяє поліпшувати адміністративне управління та потенціал громад.
В рамках ініціативи РЄМР-ПЛАТФОРМА за сприяння АМУ започатковано 10 нових міжнародних муніципальних партнерств між громадами України та Польщі, Естонії, Литви, Латвії та Словаччини:
  • Каховка, Херсонська область - Нарва, Естонія;
  • Новогуйвинське, Житомирська область - Лаздіяй, Литва;
  • Фастів, Київська область - Друскінінкай, Литва;
  • Чугуїв, Харківська область - Кульдіга, Латвія;
  • Зборів, Тернопільська область - Йонішкіс, Литва;
  • Генічеськ, Херсонська область - Велічка, Польща;
  • Коростень, Житомирська область - Укмерге, Литва;
  • Солотвино, Закарпатська область - Соль, Словаччина ;
  • Долина, Івано-Франківська область - Шяуляй, Литва;
  • Поляница, Івано-Франківська область - Поляни́ця-Здруй, Польща.
На форумі партнери презентували плани та напрямки співпраці у найближчі місяці. Вже наступного року в рамках ініціативи планують навчальні візити, стажування та підписання документів про співробітництво. 
 

Немає коментарів:

Дописати коментар