понеділок, 23 вересня 2019 р.

Бережани: загублена стежка Ференца Ракоці

Сьогодні, 22 вересня у Комплексі замку Синявських (м.Бережани) відкрили музейну експозицію, присвячену Ференцу Ракоці. Також в Бережанському замку сьогодні відбулась культурно-мистецька програма «Вінок культур». Ці заходи відбулися у рамках конкурсу культурно-мистецьких проектів «Малі міста - великі враження», що реалізовується за підтримки Уряду та Міністерства культури України. Адже цього року Бережани стали переможцем проєкту «Berezhany: the lost trail of Ferenc Rakoczi» (Бережани: загублена стежка Ференца Ракоці)». Ініціатором проєкту є Державний історико-архітектурний заповідник у м.Бережани.
Нагадаємо, ідея конкурсу належить ГО «Інститут культурної політики». Він уже другий рік поспіль реалізується Асоціація міст України та Українським центром культурних досліджень за підтримки Міністерства культури України.
На захід завітав Надзвичайний та Повноважний посол Угорщини в Україні Іштван Ійдярто, генеральний консул у м.Берегово Тот Іштван, Керівник державного підприємства "Державна дирекція міжнародних конкурсів та мистецьких програм "АРТ-УКРАЇНА" Оксана Фещак, Почесний консул Угорщини в м.Тернополі Тетяна Чубак, Почесний консул Угорщини в м.Львові Лариса Малех, Почесний консул Угорщини в м.Івано-Франківську Василь Вишиванюк.

Директор Державного історико-архітектурного заповідника у м.Бережани Василь Зорик розповів: «Бережани відомі з 1375 р., а в 1530 р. місту надано Магдебурзьке право. Місцева Ратуша – пам’ятка національного значення. Але головне - тут розташований Комплекс замку Синявських, який покликаний ввести Бережани в транскордонний туристичний маршрут «Місцями слави Ракоці». Сьогодні тут відкрили кімнату-музей «Замок Синявських у долі Ференца Ракоці», який розкриває сторінку замку, пов’язану з трансільванським князем Ф. ІІ Ракоці і створення ним історичного документу «Бережанська відозва» та триває культурно-мистецька програма «Вінок культур»».
Також в урочистостях участь взяв виконавчий директор Тернопільського регіонального відділення Асоціації міст України Ігор Гірчак, який під час вітального слова зауважив:
«Ми, як Асоціації міст України, безпосередньо причетні до цієї ініціативи, намагались добре проінформувати й надати консультаційну підтримку усім бажаючим брати участь у конкурсі. Дуже радіємо, що цього року збільшено фінансування конкурсу - у державному бюджеті передбачено 50 млн грн. Адже ця ініціатива спрямована на підтримку важливих культурних проєктів, на збереження нашої духовної спадщини










Гості свята мали можливість скуштувати бограч, який приготував Надзвичайний та Повноважний посол Угорщини в Україні Іштван Ійдярто.



Нагадуємо, у квітня 2019 року вдруге стартував проєкт «Малі міста – великі враження».
23 квітня у Тернопільському регіональному відділенні Асоціації міст України відбулась інформаційна зустріч стосовно культурного проекту, під час якої представники ОМС Тернопільщини цікавились нюансами у написані проектів на конкурс. ОМС заявки на участь подавали до 15 травня 2019 року. 28 травня відбулося перше засідання Експертної ради з відбору проектів, поданих на конкурс. До складу Експертної ради, затвердженого Наказом Мінкульту, увійшли Виконавчий директор АМУ Олександр Слобожан та експерт з розробки законодавства та управління ресурсами органів місцевого самоврядування АМУ Людмила Даменцова.
З Тернопільщини заявки подали: Шумська міська ОТГ (проект «Моє село - краплиночка на карті України»), Великогаївська сільська ОТГ (проект «3D – тури історичними та культурними пам’ятками громади»), Борщівська міська ОТГ (проект «Фестиваль гастрономії та ремесел «Смак Сонячного Поділля»»), Байковецька сільська ОТГ (проект «Створення музею-скансену черняхівської культури. Перші кроки»), Збаразька міська рада (проект «Битва за Незалежність. Збараж 1649»), Бережанська міська територіальна громада (проект ««Berezhany: the lost trail of Ferenc Rakoczi» (Бережани: загублена стежка Ференца Ракоці)», м.Бучач (проект «Бучаччина туристична»), Склала-Подільська селищна ОТГ (проект «Оперний фестиваль «Miro Skala Fest»»).
Переможцями від Тернопільської області згідно з Розпорядження від 10 липня 2019 р. № 535-р стали: Бережанська міська територіальна громада (ініціатор проекту - Державний історико-архітектурний заповідник у м.Бережани) - проект «Berezhany: the lost trail of Ferenc Rakoczi» (Бережани: загублена стежка Ференца Ракоці)», м.Збараж - проект «Битва за Незалежність. Збараж 1649» (ініціатор проекту - Збаразька міська рада), Байковецька сільська ОТГ - проект «Створення музею-скансену черняхівської культури. Перші кроки» (ініціатор проекту - Байковецька сільська рада).


Немає коментарів:

Дописати коментар