середу, 18 вересня 2019 р.

Громади Тернопільщини стурбовані ризиком скасування пайової участі

Громади Тернопільщини негативно відгукуються про можливість скасування пайової участі забудовників у розвиток інфраструктури населеного пункту.
Підволочиська селищна рада ознайомилась з проєктом Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо стимулювання інвестиційної діяльності в Україні (№1059 від 29.08.2019р.), який несе загрозу відміни пайової участі забудовників у розвитку інфраструктури населеного пункту. Слід зазначити, що за період з 2017 року по січень-серпень 2019 року обсяг надходжень до Підволочиського селищного бюджету коштів від пайової участі у розвитку інфраструктури населеного пункту склав 385,7 тис. грн.. Дані кошти направлено на капітальний ремонт сільських будинків культури та клубів, зокрема на Клебанівський будинок культури. 
Селищна рада постійно працює над збільшенням надходжень до бюджету розвитку з метою покращення інфраструктури населених пунктів ОТГ. Тому втрата цих коштів приведе до значного скорочення спеціального фонду, що не дозволить здійснювати капітальні витрати бюджетної сфери, завершити розпочаті проекти та розпочати нові.
У Лановецькій міській ОТГ за рахунок пайової участі забудовників у розвиток інфраструктури населеного пункту в 2018 році було отримано 1 млн. грн. У 2019 р. -планується отримати біля 1,5 млн. грн. Тому, скасування пайової участі забудовників негативно вплине на бюджет Лановецької ОТГ, адже це кошти, які направляються на видатки розвитку:

- капітальні ремонти доріг;
- капітальні ремонти закладів бюджетної сфери;
- реконструкція вуличного освітлення;
- впровадження енергоефективних заходів;
- покращення та поповнення матеріально-технічної бази.
Громади цілком підтримують пропозицію Асоціації міст України, під час розгляду законопроекту №1059 у другому читанні виключити зміни, які стосуються пайової участі (пункт 13,15, підпункти 2,3 пункту 16 розділу I законопроекту).

Нагадуємо, у першому читанні прийнятий проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо стимулювання інвестиційної діяльності в Україні» (№1059 від 29.08.2019 р.), яким, зокрема, передбачається відміна пайової участі забудовників у розвитку інфраструктури населеного пункту.
Асоціація міст України наголошує, що пайова участь складає значну частку надходження бюджету розвитку місцевих бюджетів. Так, у 2018 році місцеві бюджети отримали близько 1,6 млрд грнА зазначеним законопроєктом, всупереч частині третій статті 142 Конституції України, компенсації втрат місцевих бюджетів не передбачається.
Результатом скасування пайової участі буде розбалансування місцевих бюджетів, заблокування завершення розпочатих проєктів і не можливість розпочати нові.
Голова Асоціації міст України Віталій Кличко у листі (Лист АМУ (завантажити)) до Голови Верховної Ради України Д.Разумкова та народних депутатів України закликає не приймати поспішного рішення щодо скасування пайової участі.
У разі відміни пайової участі місцеве самоврядування втратить важливе джерело коштів на розбудову та удосконалення інфраструктури.

Немає коментарів:

Дописати коментар