пʼятницю, 26 липня 2019 р.

Місцеві вибори недоцільно проводити до завершення реформи місцевого самоврядування, - Виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан


25 липня Виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан взяв участь у дискусії в Українському кризовому медіа-центрі, присвяченій питанням: можливість дострокових місцевих виборів, необхідні законодавчі зміни для місцевого самоврядування та доля децентралізації.
Олександр Слобожан наголосив, що проведення місцевих виборів можливо лише за умови завершення реформи місцевого самоврядування та акцентував на необхідності обговорення не децентралізації, а саме реформи місцевого самоврядування. Адже прийнята 1 квітня 2014 року Концепція так і називається: «Концепція реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади». «Децентралізація – це принцип проведення цієї реформи на основі субсидіарності», - підкреслив він.
«Останнім часом мені не подобається міфологізація того, що у місцевого самоврядування дуже багато грошей. Зараз реалізовано тільки перший етап бюджетної децентралізації – реформа міжбюджетних відносин, тобто взаємодія центру та місцевого самоврядування щодо розподілу суспільного блага – коштів платників податків», - зазначив Виконавчий директор АМУ.

Отже, перший виклик для місцевого самоврядування, який постане вже восени – це бюджет місцевого самоврядування на 2020 рік. Є велика загроза, що надходження місцевих бюджетів зменшаться наступного року, а за даними Мінфіну буде уповільнення доходів громад на вісім відсотків. Про це треба думати, тому що Концепція реформування місцевого самоврядування передбачає, що реформа полягає не у кількості об’єднаних громад, а у формуванні спроможних органів місцевого самоврядування, які можуть надавати якісні послуги населенню.
Олександр Слобожан сказав, що вже досить давно гостро стоїть питання нестачі субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на забезпечення життєдіяльності громад, водночас фінансові обов’язки постійно зростають, що значно уповільнює реформу, а також соціально-економічний та інфраструктурний розвиток міст, селищ та сіл. Він запевнив, що Асоціація міст України готова до діалогу задля подолання цієї кризи та формування спроможного місцевого самоврядування європейського зразка.

У дискусії взяли участь: О.Черненко, народний депутат України; В.Безгін, кандидат у народні депутати від «Слуги народу», виконавчий директор АОТГ В.Полтавець та експерт В.Загайний.

Відео доступне за посиланням

Немає коментарів:

Дописати коментар