середу, 19 вересня 2018 р.

«Реформа децентралізації є однією з найуспішніших реформ у нашій державі», - Виконавчий директор Тернопільського РВ АМУ Ігор Гірчак


Виконавчий директор Тернопільського регіонального відділення Асоціації міст України Ігор Гірчак в ролі експерта з питань децентралізації взяв участь у прямому ефірі програми «Хто, як не ми?» на телеканалі ТВ 4. Питання програми: як відбувається процес децентралізації в Тернопільській області? Як розвиваються громади-старожили і ті, які лише стали на цей шлях? Що стається, коли люди об'єднуються заради спільної справи?
Під час ефіру обговорили мету реформи, проблеми, які сьогодні стримують її впровадження, особливості децентралізації на Тернопіллі. Міські, сільські голови та представники ОТГ Тернопільщини поділились успіхами, які стали можливими завдяки реформі.

Ігор Гірчак розповів про те, що у нашій області зараз активно триває процес формування об’єднаних громад навколо міст обласного значення, зокрема у м.Бережани та у м.Тернополі:
«На стадії формування за процедурою приєднання до міст обласного значення знаходиться Бережанська об’єднана громада, яка фактично вже ухвалила усі необхідні рішення і тепер лише чекає затвердження Кабінетом Міністрів змін до Перспективного плану формування територіальних громад та отримання висновку Тернопільської ОДА на відповідність законодавству. На завершальному етапі створення Тернопільська об’єднана територіальна громада. Зараз очікуємо чергову сесію Тернопільської міської ради, на якій, сподіваємось, відбудеться схвалення приєднання до м.Тернополя 5 населених пунктів, які межують із містом».
На запитання ведучої Ігор Гірчак прокоментував спроможність ОТГ Тернопільщини:
«Є різні громади, як в Україні, так і в Тернопільській області. Є великі потужні об’єднані громади, наприклад такі як Великогаївська сільська, Шумська міська ОТГ, але, на жаль, є досить невеликі громади і у них зі спроможністю не у всіх все гаразд. Але основне, про що варто говорити – це те, що Закон має добровільний характер, ніхто нікого не змушує об’єднатися чи приєднатися. У всіх є можливість об’єднатися й довести свою здатність жити в нових умовах. Ті громаді, які доведуть свою самодостатність – будуть й надалі розвиватися, приєднувати інші населені пункти, а хто ні – перед ними постане питання об’єднання у більші громади чи приєднуватися до більш спроможних»
Детальніше Виконавчий директор Тернопільського РВ АМУ розповів про навчальні програми, котрі відбуваються в рамках Проекту ПУЛЬС, який реалізує Асоціація міст України:
«Навчальні візити «Маршрути успіхів» - це один з елементів Проекту ПУЛЬС, який реалізує Асоціація міст України. Такими заходами ми хочемо донести до якомога ширшої аудиторії людей, в першу чергу для тих, які ще не об’єдналися, всі переваги об’єднання. В рамках таких візитів ми відвідуємо сусідні області, для того, щоб наші голови побачили кращі практики, котрі можуть запровадити в себе. З аналогічними візитами нашу область відвідують колеги з сусідніх областей, щоб подивитися, які досягнення є в громадах Тернопільщини, аби їх запровадити на своїх територіях. Це один із основних елементів, які наш Проект реалізовує»
Стосовно успішності реформи децентралізації Ігор Гірчак зазначив:
«Чому стартувала реформа, яка ж її основна ідея? Перше – це зробити базові громад спроможними, передати ресурс на місця. Друга основна ідея – наблизити послуги до пересічного мешканця, щоб він не їхав в область, район, а міг отримати якісні послуги на місці (у будь-якій сфері: культури, освіти, медицини і т.п.). Ті , які ризикнули і пішли на об’єднаня роблять максимально можливим все для того, щоб покращити ситуацію на місцях, наблизити послуги до людей, щоб мешканці відчули на собі усі переваги об’єднання.  Другий великий плюс децентралізації – це фінансовий ресурс. В нашій області є села, які за рік отримали стільки коштів, які вони раніше не отримали б й за 10 років. Це основні переваги, які вже відчули на собі ті, хто вже об’єднався. Звичайно є і проблеми. На жаль, процес децентралізації зараз зупинився, відповідно до останнього рішення ЦВК. 127 громад по Україні (у т.ч 5 громад Тернопільської області) очікує зараз призначення перших виборів голів та депутатів новостворених громад. Сподіваюся, що найближчим часом, завдяки втручанню найвищих посадових осіб держави, цей процес буде розблоковано оскільки на сьогоднішній день реформа децентралізації є однією з найуспішніших реформ в Україні».

Автор - Ксенія Кара
Відео - Телеканал ТВ 4
При використанні матеріалів прохання вказувати на першоджерело.

Немає коментарів:

Дописати коментар