четвер, 16 березня 2023 р.

Загрози для містобудівної сфери в Україні


Вчора, 15 березня у Тернополі відбулись Загальні збори Тернопільського регіонального відділення АМУ. Одним із важливих питань, яке вдалось обговорити: небезпеки, які містить законопроєкт 5655.

Асоціація міст України вважає за необхідне суттєво доопрацювати редакцію проєкту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування сфери містобудівної діяльності» (№5655) для усунення порушень Конституції України, протиріч з Цивільним кодексом України та корупційних можливостей, закладених у цьому законопроєкті.

Відтак, АМУ підготувала інфографіку, в якій відображено ті небезпеки, котрі криються у проєкті 5655.



середа, 15 березня 2023 р.

Відбулись Загальні збори Тернопільського регіонального відділення Асоціація міст України


Сьогодні, 15 березня, відбулися Загальні збори Тернопільського регіонального відділення Асоціації міст України.

У заході взяли участь міські, селищні, сільські голови громад-членів АМУ в Тернопільській області, Голова Тернопільської ОВА Володимир Труш, Виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан та команда Тернопільського РВ АМУ. Також на Загальні збори Тернопільського РВ АМУ завітав Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет.

Мета Зборів - обговорити нагальні проблеми місцевого самоврядування, підсумувати роботу Асоціації міст України, Тернопільського РВ АМУ, зокрема, запланувати роботу регіонального відділення на 2023 рік.

Зі вступними словами звернулись: Голова Тернопільського РВ АМУ, Тернопільський  міський голова Сергій Надал, Голова Тернопільської обласної військової адміністрації Володимир Труш та Виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан.

Голова Тернопільського РВ АМУ Сергій Надал відзначив:

пʼятниця, 10 березня 2023 р.

"Законопроєкт 5655 - перешкода вступу України до ЄС", - вважають європарламентарі


Депутат Європарламенту від Німеччини Міхаель Галер, перебуваючи в Україні зазначив, що зміна законопроєкту 5655 є однією з умов вступу України до Європейського Союзу.
«Важливі реформи розпочато, це реформа децентралізації, вона повинна бути продовжена і завершена. Не можна допустити, щоб Україна полишила шлях боротьби з корупцією. Один з законів, які ми обговорювали, це 5655, - за нашою оцінкою він є трохи проблематичним. Його треба доопрацювати», - зазначив європарламентар.

четвер, 9 березня 2023 р.

Тернопільське РВ АМУ провело вебінар


Сьогодні, 9 березня за ініціативи Тернопільського РВ АМУ відбувся вебінар для громад-членів Асоціації міст України в Тернопільській області з обговорення проблемних питань, що виникають при передачі в комунальну власність гідротехнічних споруд (водонапірних веж, мереж, тощо), розміщених на території громад.

У вебінарі взяли участь більше 50 представників від муніципалітетів-членів АМУ в Тернопільській області.

Модератор заходу - виконавчий директора Тернопільського РВ АМУ Руслан Фронц.

Спікери заходу:

Рука допомоги від Тернопільського РВ АМУ громадам Житомирщини


Нещодавно Тернопільське регіональне відділення Асоціації міст України відправило гуманітарну допомогу Житомирському РВ АМУ. Допомога містила одяг та медикаменти. Житомирське РВ передасть допомогу громадам, у яких проживають ВПО.

Тернопільське РВ АМУ, у свою чергу, висловлює подяку Fundacja Darem Dalej за надання цієї допомоги й за постійну підтримку України!

вівторок, 7 березня 2023 р.

Уряд врахував позицію Асоціації міст України щодо формування госпітальних округів


Кабінет Міністрів України 28 лютого 2023 року схвалив Постанову № 174 «Деякі питання організації спроможної мережі закладів охорони здоров’я», яка передбачає оновлення підходів до визначення госпітальних округів та впровадження сучасних підходів до формування мережі медзакладів.

 
Після опрацювання позицій органів місцевого самоврядування з різних регіонів, Асоціація міст України звернулася до Уряду та Міністерства охорони здоров’я з відповідними пропозиціями.
Під час доопрацювання проекту, Уряд врахував наступні пропозиції Асоціації міст України:

На Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України вирішили питання компенсації різниці в тарифах


Голови регіональних відділень, члени Правління, представники громад-членів, виконавчий директор і голова Асоціації міст України взяли участь в засіданні Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України, який відбувся у Львові 04 березня 2023 року під головуванням Президента України Володимира Зеленського.

Щодо питань діяльності органів місцевого самоврядування від Асоціації міст України виступили Бучанський міський голова Анатолій Федорук, Тернопільський міський голова Сергій Надал, Близнюківський селищний голова Геннадій Король.

Заради Перемоги всі мають об’єднатися - звернення Правління Асоціації міст України


Правління Асоціації міст України 03 березня 2023 року звернулось до Президента України Володимира Зеленського щодо об'єднання зусиль всієї публічної влади для забезпечення мешканців громад життєвонеобхідними послугами та відновлення України після нашої Перемоги.

«Впевнені, що спільними зусиллями ми подолаємо не тільки зовнішнього ворога, але й зможемо вирішити всі актуальні завдання для розбудови успішної демократичної України», - зазначено у зверненні.

Представники понад 1000 громад з усіх областей України визначили наступні питання, які стоять перед місцевим самоврядуванням і потребують об'єднання для вирішення:

Кличко: Асоціація міст України звернулася до Уряду щодо компенсації з Держбюджету підприємствам тепло-та водопостачання різниці в тарифах - на загальну суму 36 млрд грн


Підприємствам тепло- та водопостачання України необхідно компенсувати з держбюджету різницю в тарифах на суму 36 млрд грн. Саме таким є розмір заборгованості перед комунальними підприємствами на січень 2023 році. Про це мер Києва, голова Асоціації міст України Віталій Кличко заявив після засідання Правління Асоціації міст України, що відбулося в Києві.

Протягом опалювальних сезонів 2021-2022 років та 2022-2023 тарифи на послуги теплопостачання та гарячого водопостачання для побутових споживачів не змінювалися. Підставою для мораторію на підвищення тарифів були укладений 30 вересня 2021 року між Асоціацією міст України, Кабінетом Міністрів України, Офісом Президента України та НАК «Нафтогаз України» Меморандум про взаєморозуміння щодо врегулювання проблемних питань у сфері теплопостачання в опалювальному періоді 2021/2022, а також Закон України «Про особливості регулювання відносин на ринку природного газу та у сфері теплопостачання під час дії воєнного стану та подальшого відновлення їх функціонування» № 2479-IX від 29 липня 2022 року.

неділя, 5 березня 2023 р.

Відбулось засідання Правління Асоціації міст України


03 березня 2023 року відбулось чергове засідання Правління Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування

«Асоціація міст України». 

Вперше з початку широкомасштабного вторгнення голови громад з усіх куточків України зібрались у місті Київ, щоб обговорити наступні питання:
1.Проходження опалювального сезону 2022/23 та актуальні питання підготовки до нового опалювального сезону.
2. Про забезпечення територіальних громад освітньою субвенцією.
3. Про Звіт про роботу Правління та Виконавчої дирекції АМУ за 2022 рік.
4. Про План роботи Правління та Виконавчої дирекції АМУ на 2023 рік.
5. Про Кошторис видатків АМУ на 2023 рік.
6. Про прийом у члени АМУ.
7. Різне.

За результатами обговорень, в яких взяли участь за відповідними питаннями Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет, Перший заступник Міністра фінансів України Денис Улютін, Голова Правління АТ «Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» Олексій Чернишов, Голова Наглядової Ради  АТ «Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» Ентоні МаріноПравління Асоціаціі міст України схвалило звернення до Президента України Володимира Зеленського, до Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля, прийняло інші рішення для забезпечення ефективної роботи місцевого самоврядування.