пʼятницю, 22 січня 2021 р.

Децентралізацію хочуть поставити на паузу?

 


Нещодавно стало відомо, що: «Ухвалою колегії суддів Конституційного суду відкрито конституційне провадження у справі щодо відповідності Конституції України (конституційності) постанови Верховної Ради України "Про утворення та ліквідацію районів" від 17 липня 2020 року №807-ІХ за конституційним поданням 49 народних депутатів України від 20.10.2020», - про це у своєму Telegram-каналі повідомила постійний представник парламенту в Конституційному суді, заступник голови Комітету ВР з питань правової політики, народний депутат від "Слуги народу" Ольга Совгиря. Вона розповіла, що автори конституційного подання наводять такі аргументи: оскаржуваною постановою змінено елементи територіального устрою, який може визначатися виключно законами; здійснивши укрупнення окремих районів, ВР обмежила право на доступ до суду, оскільки "важливими елементами доступності суду як інституції є територіальна наближеність суду та стабільність судової системи".

Та це все виглядає так наче децентралізацію хочуть "відкотити" назад. Кому ж це потрібно?! Точно не місцевому самоврядуванню, оскільки після виборів 25 жовтня 2020 року вся Україна поділена на громади. Нарешті усі українці отримали змогу отримувати якісні та доступні послуги на місцях. Громади лише почали жити по-новому. Після ухвалення законопроекту №3651-д розпочався процес передачі майна з районного рівня у комунальну власність територіальних громад. Загалом по країні вже 79% об’єктів громади готові взяти на свій баланс. Це 20 352 об’єкти з 25 274, що потребують передачі у власність територіальних громад. Йдеться про заклади освіти, культури, охорони здоров’я та інші. Взявши на свій баланс ці об’єкти, територіальні громади отримують змогу ними управляти та утримувати їх з власного бюджету. Тернопільщина має один з найвищих показників передачі об’єктів. Загалом у власність громад передано 94% об’єктів (за інформацією Тернопільської ОДА).

Пересічному мешканцю тепер задля отримання послуг не потрібно нікуди їхати, адже всі необхідні послуги можна тепер отримати в громаді, тому й немає необхідності для існування 17 районів, як це було раніше. Кричущою є також цифри, які витрачались на утримання апаратів районних рад (яких на Тернопільщині було 17), а це у 2020 році - 63,4 млн. гривень. Натомість зараз на утримання 3 районних рад (відповідно до затверджених на сесіях бюджетів) потрібно менше 3 млн. гривень. Отже цифри говорять самі за себе!

Не мовчать і мери. Мер Лановець Роман Казновецький також висловив стурбованість стосовно цієї ситуації: «Потрібно впевнено крокувати вперед, а не робити кроки назад. Варто удосконалювати законодавство, але не робити спроби перекреслити чи певним чином поставити "децентралізацію" на паузу. Така пауза лише негативно відіб'ється на простих українцях. Оскільки все залишиться у "підвішаному стані" і, як результат - погіршення життя людей. А цього допускати не можна. Потрібно думати як покращити умови українців, створювати нові робочі місця, думати про розвиток територій, а державна влада повинна лише сприяти у цьому».


Джерело - https://www.tenews.org.ua/post/view/1611387835-decentralizaciyu-hochut-postaviti-na-pauzu 

Немає коментарів:

Дописати коментар